Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2014.03.29. 23:35

A repülő erőd

Címkék: movie vehicle

Nemrég egy lengyel animációról áradoztunk, most egy retro-futurista oroszon van a sor. Dmitry Fedotov sötét hangulatú víziója egy rozsdás bombázó bevetését eleveníti fel előttünk. A rövidfilm a háború tizedik évében, az emberiség pusztulása után játszódik, amikor az automatizált fegyverrendszereknek köszönhetően a harcok még továbbra is zajlanak. Robotpilóta irányítja a repülőt egy kihalt város felé, a halott katona csupán haszontalan teher a pilótaülésben. Miféle célja lehet ennek a támadásnak? Van ennél értelmetlenebb parancs? A zárókép mégis megcsillantja a reményt, amint egy kazettás bomba* fel nem robbant töltete mellett az új élet sarjadni kezd. Bár ez számunkra csekély vigasz, úgy látszik ilyen az orosz happy end.

*a kazettás bombát a második világháborúban kezdték fejleszteni, és 2010-től nemzetközi egyezmény tiltja használatát. Működését leegyszerűsítve úgy kell elképzelnünk, mint egy kukoricacsövet (bombatest), amin a szemek (résztöltetek) a bomba kioldását követően, de még a levegőben kiszóródnak, így nagy területen képesek pusztítani. Pontatlanságuk miatt különösen veszélyesek a polgári lakosságra, a fel nem robban töltetek (a robbanótestek 10%-a) hosszú évekre aknamezővé változtatják bevetésük helyszínét. Az ENSZ embertelennek ítélte a kazettás bombákat, a Vöröskereszt szerint hatásuk megkülönböztetés nélkülinek minősül, ami annyit tesz, hogy bevetésükkor aligha lehet szétválasztani a harcoló és nem-harcoló feleket. Betiltásuknak új lendületet adott a 2006-os év, amikor Izrael 4 millió (!!!) bombát szórt Libanonra, ám a leszereléstől az USA, Oroszország, Kína, India, Pakisztán és persze Izrael elhatárolódott. Hazánk 2011-ben hatástalanította kazettás fegyvereit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr505884280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása