Attention

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2014.04.18. 22:00

Stone Island: Tela Stella

Címkék: fashion commercial

A Tela Stella volt az a parka, melyre 1982-ben a bolognai Stone Island cég lerakta alapköveit. A katonai teherautó ponyvából szabott, annak minden előnyös tulajdonságát öröklő viharkabát garantáltan ellenáll a szélsőséges időjárásnak. Az a legkevesebb, hogy a szélnek és esőnek, de a kívül-belül impregnált anyagának köszönhetően a sós tengervíznek is. Persze a kivételes tartóssághoz remek funkcionalitás is társul. Zsebek, emelt gallér, belső derék zsinór, vállap, rejtett cipzár, gombolás, minden a lehető legjobb kialakítással*.

Mivel az ára elég húzós - bőven 100 ezer forint felett - így a magunk részéről egy ideig még a kirakatban marad. Ez a poszt sem vásárlásra ösztönöz, csupán megemlíti, ha netalán szorult helyzetben élőholtak elől menekülve egy kihalt bevásárlóközpontban gyors döntést kell hoznunk, ne egy Zara kabátot cibáljunk le a próbababáról.

*A megosztott videóban a TS Special Edition eltér a klasszikus darabtól, de olyan jól el lett találva a bemutató, hogy talán mi magunk sem készíthettük volna el hangulatosabban.

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.04.07. 20:13

Miss Tank Girl of the Wasteland

Címkék: movie doomsday baby

miss-tank-girl.jpg

A legtöbb lány szexi, divatos, és vonzó akar lenni, mások csak vagány, pimasz, laza, szakadt, dekadens és militáns stílust öltenek magukra. Ha viszont a 'divat' kivételével az összes címkét bedobjuk egy rohamsisakba és jól összerázzuk, akkor egészen különleges végeredményt kapunk aminek a neve: Tank Girl*. A képzeletbeli Miss Tank Girl of the Wasteland 13+1 üdvöskéje is ezt a receptet követte. Jó szórakozást kívánunk, szavazataitokat szívesen vesszük.

*Ez az anarcho-feminista punk lány Jamie Hewlett angol képregény rajzoló figurája. Története a meteorbecsapódástól elsivatagosodott, posztapokaliptikus Ausztráliában játszódik, ahol Tank Girl hadat üzen a tekintélynek, konformista világnak, és úgy nagyjából mindenkinek, aki korlátozni próbálja öntörvényű énjét. Teszi mindezt egy tank pilótájaként, lánctalpakkal adva nyomatékot trágár szavainak. Hát lehet valaki ennél bájosabb?

Keiko
photo by Scott Cole010---Keiko.jpg

Loba la Louve
photo by Mac-xime Perreault07---Loba-la-Louve.jpg

Conchi Campos
photo by Miguel Lazarus011---Conchi-Campos.jpg

Bad Luck Kitty
photo by Kris Ezergailis05---Bad-Luck-Kitty.jpg

Megan Coffey
photo by Templar Digital012---Megan-Coffey.jpg

Jia Jem
photo by Kyle Johnsen08---Jia-Jem.jpg

08---Jia-Jem2.jpg

Maressa Fox
Weapon Outfitters photo set013---Maressa-Fox.jpg

Violet Revolver
photo by Richard Babb04---Violet-Revolver.jpg

Alayne Ballantine
photo by Wesley Kirk01---Alayne-Ballantine.jpg

Cherry Valance
photo by Candice C. Webster06---Cherry-Valance.jpg

Trizz Taes
photo by Fledermausland02---Trizz-Taes.jpg

Maryjane
photo by Matthias Von Manime03---Maryjane.jpg

Kay Lynn
photo by Matt Boyd09---Kay-Lynn.jpg

Anais Roberts
photo by Anna (aks100)014---Anais-Roberts.jpg

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.04.01. 11:42

Áprilisi bolondozás

Címkék: fun

fools-day.jpg

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.03.29. 23:35

A repülő erőd

Címkék: movie vehicle

Nemrég egy lengyel animációról áradoztunk, most egy retro-futurista oroszon van a sor. Dmitry Fedotov sötét hangulatú víziója egy rozsdás bombázó bevetését eleveníti fel előttünk. A rövidfilm a háború tizedik évében, az emberiség pusztulása után játszódik, amikor az automatizált fegyverrendszereknek köszönhetően a harcok még továbbra is zajlanak. Robotpilóta irányítja a repülőt egy kihalt város felé, a halott katona csupán haszontalan teher a pilótaülésben. Miféle célja lehet ennek a támadásnak? Van ennél értelmetlenebb parancs? A zárókép mégis megcsillantja a reményt, amint egy kazettás bomba* fel nem robbant töltete mellett az új élet sarjadni kezd. Bár ez számunkra csekély vigasz, úgy látszik ilyen az orosz happy end.

*a kazettás bombát a második világháborúban kezdték fejleszteni, és 2010-től nemzetközi egyezmény tiltja használatát. Működését leegyszerűsítve úgy kell elképzelnünk, mint egy kukoricacsövet (bombatest), amin a szemek (résztöltetek) a bomba kioldását követően, de még a levegőben kiszóródnak, így nagy területen képesek pusztítani. Pontatlanságuk miatt különösen veszélyesek a polgári lakosságra, a fel nem robban töltetek (a robbanótestek 10%-a) hosszú évekre aknamezővé változtatják bevetésük helyszínét. Az ENSZ embertelennek ítélte a kazettás bombákat, a Vöröskereszt szerint hatásuk megkülönböztetés nélkülinek minősül, ami annyit tesz, hogy bevetésükkor aligha lehet szétválasztani a harcoló és nem-harcoló feleket. Betiltásuknak új lendületet adott a 2006-os év, amikor Izrael 4 millió (!!!) bombát szórt Libanonra, ám a leszereléstől az USA, Oroszország, Kína, India, Pakisztán és persze Izrael elhatárolódott. Hazánk 2011-ben hatástalanította kazettás fegyvereit.

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.03.26. 09:37

Szégyen a futás?

Címkék: zombie postmotivation

'Annak, hogy miért fussunk, legalább annyi oka van, mint ahány nap egy évben, ahány év az életemben. De leginkább azért futok, mert ilyenkor állat, gyermek, művész és szent vagyok egyszerre. Te is az lehetsz! Találd meg önmagad a futás által, és azzá válsz, akivé teremtettél.'

Már hogyan lehetne szégyen az, ami életet menthet? Itt az idő, hogy a télen berozsdásodott tagjainkat megmozgassuk egy kis futással. A  PostMode pár motiváló gondolattal próbál kedvet csinálni ehhez a remek és egészséges szabadidős tevékenységhez.

 

01_fut.jpg

YOU DON'T HAVE TO BE FASTER THAN A ZOMBIE
if there is at least one fugitive who is slower than you

 

02_fut.jpg

IF YOU SEE A RUNNING HURT LOCKER
try to keep up with him

 

06_fut.jpg

LIFE IS SHORT.
running makes it feel longer

Baron Hansen

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.03.24. 14:07

Túlélés hétköznapi járművekkel

Címkék: vehicle concept art walking dead survival kit

Hogy milyen a legideálisabb túlélő jármű ha beüt a krach, arról biztos megoszlanak a vélemények. Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a megbízhatóság legalább annyira fontos, mint az üzemanyag fogyasztás és alkatrész utánpótlás. Bár szélsőséges helyzetekre csak speciális járművek lehetnek felkészítve, ám valószínűleg ezek nem tucatszám állnak majd elhagyatva a parkolóházakban. Másrészt egy ritka 4x4-es terepjáró az előbb említett fogyasztás és alkatrészellátás terén nem feltétlen rendelkezik a legjobb mutatókkal, na de ki akarná rábízni az életét a 7-es buszra vagy egy postás kocsira?

A londoni Donal O'Keeffe grafikus ez utóbbiakra gondolt, mikor megalkotta túlélő járművekről szóló sorozatát. A kiálló pengék, fűrészfogas hóekék és folyékony nitro tartályok helyett egészen hétköznapi és hasznos eszközökkel szerelte fel a világ talán legismertebb, legáltalánosabb járműveit. így nyerhetünk bepillantást egy összeomlást követően is üzemben maradt londoni busz, new york-i taxi vagy egy Újdelhi utcáin furikázó tuktuk karosszériája alá.

london_bus.jpg

london_mail.jpg

london_taxi.jpg

newyork_taxi.jpg

newyork_police.jpg

newdelhi_tuktuk.jpg

Donal koncepciójától eltérően a Galpin Auto Sports csapatánál egészen másként látták a helyzetet. Talán már őket is zavarta, hogy a Walking Dead sorozat szereplői egy karcmentes hyundai kocsival tépnek, ezért kicsit rágyúrtak a dologra. A Robert Kirkman által tervezett Veloster Zombie Survival Machine azonban nem csak a rajzasztalon született meg, a 2013-as San Diego-i Comic-Conra elkészült élőben. A második gyilkológépet egy szerencsés arizonai srác, Anson Kuo terve alapján építették meg, az átalakított Hyundai Santa Fe 80 ezer rajongó pályázata közül lett kiválasztva. Mi tagadás, bájos darab mindkettő.

veloster_hyundai.jpg

santa_fe_hyundai.jpg

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.03.23. 20:52

DEMOBAZA 2014

Címkék: fashion

demo14.jpg

Nem tévedtünk, amikor azt írtuk a DEMOBAZA 2012-es Channeling kollekciójáról, hogy a bolgár divattervező páros megtalálta önmagát. Azóta töretlenül járják saját útjukat, messze elkerülve a trendeket, és úgy egészében a divatvilágot.

Ez az irány saját szavaikkal élve a szocialista lélek és rendkívüli futurisztikus álmok összefonódásából született, szándékosan kerülve a finom megoldásokat, mellőzve az apró részleteket. 2014-es Awakeness és Sun Forward kollekciójuk az előző évek után is megmaradt a komor színvilágnál a posztapokaliptikus hangulatot még jobban elmélyítve. Más, dekadenciában tobzódó tervezőkkel ellentétben a Demobaza követhető logikával, a viselhetőség határát figyelembe véve alkot. Nem is érdemes túl sokáig húzni a sorokat, a képek önmagukért beszélnek.

AWAKENESS SS2014
awakeness_female.jpg

awakeness_male.jpg

SUN FORWARD AW2014
sunforward_female.jpg

sunforward_male.jpg

A teljes kollekciót megtalálod a demobaza.com oldalon.

4 komment

Postnomad 2014.03.15. 01:51

A cár, a kisfiú és a többiek

Címkék: A-bomb nuclear warfare

Mikor egy nukleáris bomba pusztító erejéről beszélünk, tisztában vagyunk azzal, hogy a hatalmas számok valójában mit is jelentenek? Óriási energia szabadul fel egy atombomba maghasadása (vagy egy hidrogénbomba esetén a magfúzió) alkalmával, amihez foghatóval nem igazán találkozunk a hétköznapok során. Mi most mégis megpróbáljuk érzékeltetni ezt a nem éppen emberi léptékű hatóerőt.

Az általunk közölt adatok becsült, hozzávetőleges értékek. A különböző források más és más mérési adatokra hagyatkoznak, amik sok esetben az idők folyamán változtak. Nagyságrendileg megfelelnek a valóságnak, nekünk ennyi éppen elég.

A romboló erő a lökéshullámnak és hőhullámnak köszönhető. Ennek kifejezésére a kT (kilotonna) és MT (megatonna) mértékegységet használjuk, ami ennek megfelelő tömegű TNT (trotil) robbanóerejének felel meg. Tehát egy 1 kilotonnás atombomba hatóereje megegyezik 1000 tonna TNT detonációjakor felszabaduló energiával. Ezt nem is olyan könnyű elképzelni, hiszen ritkán van alkalmunk TNT detonációját szemlélni; 1000 tonna robbanóanyag kapcsán sokunknak elég pontatlan fogalmaik lehetnek. Nézzük meg mégis mit jelent mindez a gyakorlatban.

Hogy valamennyire képet alkothassunk ekkora detonáció erejéről, abban segít az Egyesült Államok 1965-ös Sailor Hat kódnév alatt futó kísérleti robbantása, mely során 500 tonna TNT robbanóhatását vizsgálták. A felvételeken jól látszik, hogy már egy fél kilotonnás bombának is kísérő jelensége a gombafelhő.

A második világháborút lezáró atomtámadásokról mindannyiunknak van több-kevesebb fogalma, a pusztítás következményeiről rengeteg dokumentum áll rendelkezésre. Talán még ezeknél is érzékletesebb, ha gondolatban a kisebb, 15 kilotonnás csomagot (Little Boy) budapesti címzéssel látjuk el. Ha a robbanás fészke a Deák tér lett volna, akkor...

  • egy 400 méter átmérőjű területen belül minden szétolvad
  • a lökéshullám a pesti oldalon északi irányban a Margit hídig, észak-keletre a Lehel tér és Kodály körönd vonaláig, tovább haladva a Keleti pályaudvarig, délre a Ferenc körút és Üllői út találkozásáig leborotválja a felszínt. Az erős vasbeton szerkezetek kivételével a századelős bérházakból semmi sem marad. A budai pusztítást a Várhegy és Gellérthegy mérsékeli, de a Várnegyed és Bem rakpart így is lekerül a térképről
  • a kezdeti radioaktív sugárzás ennél valamivel kisebb területen végez egészen más természetű pusztítást: a nagyjából másfél kilométeres körzetben tartózkodók között a halálozási arány 50-90%.
  • a hőhullám a sugárzási területnél jóval szélesebb körben, kb. a robbanás 2 km-es környezetében okoz harmadfokú égési sérüléseket.

Ezeknél az adatoknál sokkal nehezebb megbecsülni az áldozatok és sérültek számát. Mivel a négy legsűrűbben lakott kerület (V, VI, VII,VIII) gyakorlatilag megsemmisül, az első másodperc százezres nagyságrendű áldozatot követel. Közvetlenül félmillió embert érint a katasztrófa, a sugárzás következményei pedig beláthatatlanok.

Az előbb leírt rombolás után igazán döbbenetes a Little Boy összehasonlítása az 1957-es brit Grapple X nevű hidrogénbombával.  A Japánra dobott kisfiú eltörpül az 1,8 megatonnás, százszoros hatóerejű óriás mellett. A hidegháborús döntésekre nem feltétlen a józan ész volt jellemző, az erődemonstrációk elképzelhetetlen méretű és költségű nukleáris fegyvereket szültek. Legtöbbjük értelmetlenül hatalmas volt, puszta méretüknél fogva alkalmatlanok egy bevetésre. Ennek jó példája az amerikaiak Ivy Mike nevű bombája, melynek tömege meghaladta a 70 tonnát, és egy jókora hűtőházra emlékeztető épület volt.

Minden idők legnagyobb termonukleáris robbantását a Szovjetunióban hajtották végre 1961-ben. Az 50 megatonnás Cár bomba 8-9 km-es területen mindent elpárologtatott, a lökéshullám 50 km átmérőjű körön belül tarolt. A robbanás epicentrumától 120 km-re a hősugárzás harmadfokú égési sérüléseket okozott volna, a robbanás fényereje még 1000 km-ről és látható volt. A gombafelhő 64-km magasságig emelkedett és 30-40 km-re tágult. A bomba mérete (8m x 2m) és tömege (27 tonna) miatt éles bevetésre alkalmatlan volt, túlzó hatóereje pedig hadászati szempontból tette értelmetlenné. Ekkora pusztító erőnek a gyakorlatban nem volt célpontja, így a túlméretezett Cár bomba minden idők legdurvább és legköltségesebb propaganda eszköze volt csupán. A 60-as években a hangsúly a hatóerő növelése helyett a bevethetőségre tevődött át, a későbbi nukleáris fegyverek kisebbek, az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlődésével pontosabbak lettek.

A tűzgömb szemléltetésére szolgáló videót ezen a linken nézheted meg.

Az előbbi gondolatmenet egy esetleges budapesti becsapódással a Cár bomba esetében felesleges filozofálás. Már egy 10 megatonnás bomba is lesöpörné a föld felszínéről a fővárost, 50 MT hatóerő pedig egész Pest megyét.

forrás:
nuclearweaponarchive.org
nuclearsecrecy.com
sonicbomb.com

32 komment