Attention

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2014.12.24. 10:37

A karácsony 100 évvel ezelőtt

Kétségtelen, hogy a karácsony valódi jelentősége már nagyon elhalványodott, de bármennyire is távolodunk attól az üzenettől amit magában hordoz, legtöbben őrzünk a múltból egy-egy értékes és reményt adó emléket, ami ehhez az ünnephez köthető. Ha nem, hát az idei év épp alkalmas rá, hogy egy ilyen emlékké váljon.

1914. december 25-e is egy ilyen lehetett a nyugati fronton a háború ötödik hónapjában. Annak ellenére, hogy a katonai felső vezetés ragaszkodott az ünnep alatt is a szigorú hadi fegyelem betartásához, és a XV. Benedek pápa fegyverszüneti felhívását a szemben álló katonai tömbök egyhangúan elutasították, mégis kialakult a brit, francia és német hadosztályok közötti spontán fegyverszünet és az ezt követő frontbarátkozás. Szenteste a német katonák gyertyákat gyújtottak és karácsonyi dalokat kezdtek énekelni. A válasz nem maradt el, az ellenséges oldal csatlakozott az énekhez, majd a harcoló felek előmerészkedtek a lövészárkokból. Beszélgetésbe elegyedtek, és megajándékozták egymást az előző nap még egymást gyilkoló katonák. (bővebben: rubicon.hu)

karacsony_haboru_01.jpgBrit és német katonák 1914 karácsonyán (Ploegsteert, Flandria)

karacsony_haboru_02.jpgBrit és német katonák 1914 karácsonyán

karacsony_haboru_03.jpgKarácsony a lövészárokban 1914-ben

Így is véget érhetett volna a háború, ezekkel az egészen emberi, paradox jelenetekkel. Nagy kár, hogy nem vált példaértékűvé ez a kiragadott esemény, és a villámháborúnak szánt öldöklés még négy éven keresztül tombolt, hogy aztán két évtizeddel később újra felperzselje a világot.

karacsony_haboru_04.jpgFrontbarátkozás. Egy pillanatnyi józanság a háború őrületében.

karacsony_haboru_05.jpgNémet katona tüzet ad egy angol sebesültnek (1918 Nord, Franciaország)

karacsony_haboru_06.jpgAnya gyermekével. Talán a karácsonyi ebéd készül? (1918, Franciaország)

karacsony_haboru_07.jpgKarácsony az óvóhelyen (1940, London)

karacsony_haboru_08.jpgKarácsony az óvóhelyen (1940, London)

karacsony_haboru_09.jpg

 

4 komment · 2 trackback

Postnomad 2014.12.17. 16:34

Mad Max: Fury Road

Címkék: movie artwork wasteland

Még nem sikerült magunkhoz térni az elképesztően jól sikerült előzetes után, így fájdalomcsillapítónak álljon itt a Warner Brothers Comic-Com kiállításra készített négy plakátja. Nyomtassátok, mehet a garázsajtóra Miss December mellé :)

Tom Hardy / Mad Max

Charlize Theron / Imperator Furiosa

Nicholas Hoult / Nux

Hugh Keays-Byrne / Immortan Joe

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.11.29. 02:36

Ebola City

Címkék: infection catastrophe

2013 decemberében ütötte fel a fejét Guineában az ebola járvány, amit egy év elteltével sem sikerült megfékezni. Ennek okait, s hogy a vírus milyen ütemben terjedt, mely területeket érintette 40 napja foglaltuk össze.

Hogy ezek a számok milyen komoly és fenyegető tartalommal bírnak azt laikusként nehéz mérlegelni, eleve nem könnyű objektíven megítélni egy ilyen magas halálozással járó járványt. Mi most egy áldozatokkal benépesített várossal próbáljuk meg érzékeltetni az ebola eddigi pusztítását. Döbbenetes belegondolni, hogy a képzeletbeli lakótelepünk egy éven belül milyen iszonyatos nekropolisszá dagadhatott volna, ha a fertőzés továbbra is hónapról hónapra megduplázza áldozatai számát, ahogyan tette ezt októberig. Bár november végére a megbetegedések üteme alig csillapodott, a halálozás jelentősen csökkent.

ebola_city.jpg

Reméljük ez volt az utolsó ebola járványról szóló posztunk, s hogy 2015-ben már csak múlt időben beszélhetünk róla.

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.11.20. 22:20

Postmode #29

Goldenblog 2014 közélet kategóriájának 72 blogja közül óriási küzdelemben, fergeteges hajrával sikerült megcsípnünk a megtisztelő 29. helyezést. Az utolsó pillanatig reménykedtünk a győzelemben, ám végül legyűrt bennünket a realitás. De nem titeket, akik ránk szavaztatok, hiszen tiétek a túlélők minden öröme.

Köszönjük a szavazataitokat és megtisztelő figyelmeteket. Kövessetek továbbra is akár a világ végére! Mi ott leszünk :)

nr29postmode.jpg

 Artwork by Simon Fetscher

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.11.06. 11:11

Mi már...

Címkék: fun

mi-mar.jpg

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.11.02. 22:23

MARK 13

Címkék: movie

Mert olyan nyomorúságos idők közelegnek,
melyek a világ kezdete óta nem voltak, és nem is lesznek.
És ha az Úr nem rövidítené meg azokat a napokat,
egyetlen test sem menekülhetne meg.

Márk 13:19-20

 

Az 1990-ben forgatott MARK 13 (eredeti címe Hardware) egy kevésbé ismert/elismert posztapokaliptikus film. Igazi csemege az azóta középkorúvá komolyodott underground nemzedéknek, hiszen a szereplők között olyan kultikus zenészek tűnnek fel benne, mint a nomád Carl McCoy, a taxisofőr Lemmy Kilmister vagy épp Iggy Pop, mint dühös kalózrádiós. Ebből már egyenesen következik, hogy a film betétdalait sem bízták kismókusokra, ezért a Ministry, a PIL és a Motörhead segítenek kellően alacsonyan tartani az alaphangulatot. 

A film alapötletét a brit 2000AD magazinban megjelent Shok! című képregény adta, ezt adaptálta a saját ízlése szerint a dél-afrikai rendező, Richard Stanley. A történet az elsivatagosodott, sugárszennyezett Földön játszódik, ahol egy nomád ismeretlen android maradványaira bukkan a pusztaságban. A robot fejét egy katona veszi meg tőle képzőművész barátnőjének. Ajándékával nagy örömöt okoz a lánynak, aki az egyik fémhulladékból készített alkotásába bele is hegeszti a leginkább koponyára emlékeztető ócskavasat. A romantikus történet itt akár véget is érhetne, ha az egykori gép (hát persze, hogy egy pusztításra programozott harci robot) újra nem aktiválódik.

hardware_1.jpghardware_2.jpg

hardware_3.jpghardware_4.jpgHardware_5.jpg

25 év távlatából nézve a cselekmény sodrása kissé lassú, amiért az átlag nézőt aligha kárpótolják a film szubkult vonatkozásai, ám a környezet és látványvilág rendben van. Kellően leharcolt, poros, korrodált eszközökben nincs hiány, a jövő nyomorúsága ideáktól mentesen van tálalva. A műfaj kedvelőinek kötelező darab, a CGI-re izgulók kihagyhatják. 

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.10.30. 00:45

A pusztulat gyermekei

Címkék: game concept art wasteland

"Mindig is szerettem a sci-fit, de nálam a posztapokaliptikus stílus a csúcs. Imádom, hogy minden hiábavaló ugyan, de a szabadság teljes és független mindenféle társadalmi normától. Bármi ami csak eszedbe jut az elfogadott egy ilyen törvények nélküli őrült világban."  - Brosa

A spanyol Sergi Brosa futurisztikus képregények és könyvborítók illusztrálása után fordult a számítógépes játékok világa felé. Nem volt rossz döntés részéről, ez hamar nyilvánvalóvá válik portfóliója végigböngészése közben. Egy éve látott hozzá a Wasteland Project (Kemojo Studios) karaktereinek megrajzolásához. Bár a játék fejlesztése még kezdeti szakaszban jár, az eddig elkészült munkák alapján erős anyagra számíthatunk.

children_from_the_wasteland1.jpg

badass_girl.jpgchildren_from_the_wasteland2.jpg

teen_girls_from_the_wasteland.jpg

girls_from_the_wasteland.jpg

desert_pirate_girl.jpg

A képek elkészülési fázisait nyomon követheted Sergi Brosa Behance oldalán. Jó szórakozást!

 

1 komment

Postnomad 2014.10.25. 00:14

2 éves a PostMode

postmode_2012-2014.jpgÉppen két éve, hogy elindult a PostMode blog. Köszönjük az eddigi figyelmedet, reméljük továbbra is nyomon követed azt a töretlen lelkesedést amivel a blog megállíthatatlanul halad végzete felé. Bízunk benne, hogy ennek bekövetkeztéig még rengeteg érdekes posztapokaliptikus dolgot oszthatunk meg veled.

Üdvözlettel:
a Postmode csapata

Szólj hozzá!