Attention

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2014.09.04. 17:16

Egy vesztébe rohanó világ bölcsességei

Címkék: Good to know

A filozófusok, költők gondalatait ugyanúgy őrzik az ősi fóliánsok, mint a giccses üdvözlőkártyák, könyvjelzők, s hála Coelho és Oravecz Nóra számtalan rajongójának, a közösségi oldalak posztjainak legalább fele. Addig ismételgetjük őket, amíg már a fülünkön jön ki az összes intelem, jótanács. (Persze még mindig jobb ez, mintha testnyílásainkon keresztül sokkal durvább dolgok távoznának.) Így a bölcsességek idővel megkopnak, közhelyekké válnak. Ami viszont sohasem változik, az a keserű igazságuk.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.08.28. 11:31

Apokalipszis előtti reggel

Címkék: apocalypse catastrophe Good to know

Valahol Európában... Reggel a telefon ébreszt, félvakon lenyomom szundi módba. Ez 15 perc jutalom. Kicsit fáradtnak érzem magam az előző esti sörözés után, de hamar összekapom magam. A kisfiam még alszik, az ágya felett elidőzöm egy picit. Aztán elbúcsúzom a feleségemtől, aki emlékeztet rá, hogy a villanyóra állását olvassam majd le a bediktáláshoz, és vigyem le a pizzás dobozokat a szelektív kukába, ne azokkal legyen tele a szemetes. Lent a kapuban rövid kiírás, hogy áramszünet lesz egész délutánig. Remek. Olvadjon csak le a hűtő. Nemrég a vizet zárták el egy napra, kisgyerekkel az sem olyan jó móka. Mindegy, pár perc múlva már a kocsiban ülök. Kikapcsolom a rádiót. Ez - a külső forgalom zajától szennyezetten ugyan -, de újabb 10 perc ajándék. Pont előttem vált pirosra a lámpa. Bassza meg, pedig mennyire semmi az a rövid várakozás. Lassan csorgok a lámpáig, így talán fékeznem sem kell. A másik sávban haladó ezt ki is használja, elém vág. Ügyes, 5 másodperccel előbb lesz valahol.

Az irodába érve le sem ülök, úgy kapcsolom be a gépem. Nem azért, hogy mielőbb munkához lássak, ez is csak megszokás. Amíg feláll a rendszer nyomok egy kávét. A forgószékbe huppanok, ami kényelmes, a kép előttem tűéles. Először nézzük a közösségi hálót. Két perc, semmi érdekes. Pár lájkot nyomok, nehogy sértődés legyen. A tegnap feltöltött videómra bezzeg senki nem nyomott. Kapjátok be, le is veszem. Nézzük a híreket. A tablet reklámot rutinosan zárom be, nem is hagyok időt az animációnak. Viszont az életbiztosítás banner sokkal rafináltabb, elbíbelődök egy ideig amíg megvan az a bizonyos X. Az oldalsó sávban színes hírek, lehetetlen nem tudomást venni az egyikről. 'Little P, a világ legszomorúbb arcú macskája'. 4000 like. Nocsak. Már majdnem lekattintom, aztán a vezércikk belerobban az arcomba.

Yarmouki menekülttábor. Életemben nem hallottam róla. 30 másodperc, a Google Earth megsúgja, hogy Szíriában van Damaszkusz alatt. Így már ismerős, jártam ott az Assasin's Creedben. A műhold felvételén jól kivehető minden ház, sok magyar település nem látszik ilyen tisztán. Street view barangolásra azonban nincs lehetőség. Vissza a cikkhez.

Yarmounk_refugees.jpg

A képről hirtelen azt hiszem, a World War Z díszletei között hömpölygő zombi horda. Roskadozó, rommá lőtt házsorok között menekültek áradata. Amíg a szem ellát. Többezer ember. Nincs mit enniük, éhen halnak az utcán. Nincs víz, nincs áram. Sokan eladják a szerveiket, hogy túléljék. Csontmerev arccal bámulom a fotót, mint egy majmot formázó szobor. Két és félmillió ember menekül. Ekkora számmal az ember nem tud mit kezdeni, túl van a felfogható értéken. Az EU határvédelmi stratégiáján talán még a nürnbergi vádlottak is elismerően csettintenének. A parti őrség hagyja elsüllyedni a csónakokat. Végül megfulladnak akik nem haltak éhen, nem fagytak meg, túlélték a háború borzalmait. Ha ezt Little P-vel tennéd, egy kitartó állatvédő bíróság elé tudna cibálni. De az a legkevesebb, hogy másnapra undor és gyűlölet fogadna a világhálón.

Ha az ördög sejtette volna, hogy ilyenné lesz a világ, talán nem is pokolba vackolja be magát. A menekülteket nem lehet egy vödör jeges vízzel megmenteni. A jóslatok szerint számuk az év végére elérheti a négymilliót. Ennyi embert befogadni képtelenség. Végérvényesen és visszavonhatatlanul eldőlt a sorsuk. Ha valaki tényleg bele szeretné képzelni magát a helyzetükbe, talán az őrület határát feszegeti. Mit érezne bármelyikük, ha Allah kiemelné onnan a családjával, és itt tenné le őket? Talán azt, hogy az én leolvadó hűtőm vize mekkora kincs.

28 komment

Postnomad 2014.07.09. 01:10

Barry Harker roncstelepe

Címkék: artwork vehicle wasteland

Minden elismerésem a digitális művészeké, akik olyan látványvilágot teremtenek amit más talán még álmodni sem képes. Náluk jobban már csak azokat értékelem, akik ezt kézzelfogható formába is tudják önteni. Ilyen volt az egy éve bemutatott Josh Jay Acél Testvériség sisakja, most pedig Barry Harkeré a főszerep, aki posztapokaliptikus modelljeivel lopta be magát szívünkbe.

 A modellek iránti szenvedélyét és tehetségét számos nagyszabású produkcióban is kamatoztatta, a látványvilág megteremtéséből kivette a részét a Trónok harca, Thor, Judge Dredd, Snow White and the Huntsmen, na és persze az új Mad Max moziban is. Ha rajta múlik, a Fury Road-ra biztos nem lesz panasz.

00.jpg

01_2.jpg

02_2.jpg

04_2.jpg

03_2.jpg

05_2.jpg

07_1.jpg

08_1.jpg

06_1.jpg

További infó: www.barryharker.co.uk

7 komment

Postnomad 2014.06.19. 14:34

Túlélni, mint állat

Címkék: Good to know

darwin_hun.jpg

Mely fajok a posztapokalipszis legesélyesebb túlélői? Ennél nehezebb kérdést aligha lehetne feltenni, a válaszadással meg sem próbálkozunk. Felállítunk viszont egy szempontrendszert, amivel a vaktába lövöldözés helyett könnyebb lesz eldöntenetek mik az előnyös és hátrányos tulajdonságok ha egy faj fennmaradásáról van szó. Ezzel át is passzoljuk a válaszadást nektek, kíváncsiak vagyunk ti melyik állatokat tartjátok a legesélyesebbeknek?

Alkalmazkodj!
(hirtelen megváltozott életkörülmények)

Esetünkben az evolúció korokon átívelő, folyamatos és lassú változása helyett egy váratlanul bekövetkező kataklizmával kell a fajoknak szembenézniük. Egy ilyen esemény alapvetően rendezheti át az erőviszonyokat, az addig domináns fajok háttérbe szorulása újak számára nyithat életteret. Általánosságban igaz, hogy minél speciálisabb igényei (táplálék, időjárás, stb.) vannak egy élőlénynek, annál érzékenyebb a változásokra. Az ózonréteg nélküli perzselő napsugárzást vagy ellenkezőleg, egy évekig tartó nukleáris telet a jelenlegi tápláléklánc csúcsán lévő fajok legtöbbje nem képes elviselni.

Védd magad!
(fizikai ellenállóképesség, immunitás)

A természetes ellenségekkel szembeni védelmen túl fontos a szélsőséges időjárási körülményekhez való alkalmazkodás, betegségekkel, sugárzással (radioaktív, UVB, stb.) szembeni ellenállóképesség. Gyenge immuitással a legszaporább faj is hamar visszaszorulhat az életben maradásért folytatott küzdelemben.

Szaporodj!
(faj, populáció, egyed)

Biológiai értelemben a fajmeghatározás kimerül a DNS hasonlóságban és termékeny utódnemzésben, de a túlélés szempontjából fontos, hogy az egyedeknek potenciális párként kell felismerniük egymást. Konyhanyelven fogalmazva nem elég, ha elméletben képesek szaporodni, a gyakorlatban is működnie kell a dolognak, így a túlélés szempontjából a párfelismerési fajfogalom a mérvadó. A egyedek a hirtelen megváltozott életkörülmények miatt elveszthetik szaporodási vagy ivadékgondozási ösztöneiket, az elszigetelődött populációk sok esetben nem képesek az önfenntartásra és 5-10-20 éven belül kipusztulnak. 

Mindezek alapján következzék néhány esélyes faj, akik befutók lehetnek a posztapokaliptikus versenyen. Ezek talán a legismertebbek, nagy meglepetéssel aligha szolgálnak. A különleges tippeket tőletek várjuk! :)

Bojtosúszós maradványhal (Coelacanthimorpha) - Ez a 70 millió éve kihaltnak hitt mélytengeri állat egészen rendkívüli túlélő. Bár napjainkra alig 500 példány maradt belőlük, a korok változásai nem igazán érintették. Ez egyben túlélésének záloga is, hiszen Darwin apó feltételezése ellenére a többszáz méter mély szélsőséges ám változatlan környezetben nincs szükség alkalmazkodásra. Természetes ellensége nem ismert.

Amerikai csótány (Periplaneta americana) - Szinte az egész világon előfordul, ami rendkívüli alkalmazkodóképességének és szaporaságának köszönhető. 300 millió éves evolúciós múltja alatt volt ideje kifejleszteni a túléléshez leginkább hasznos tulajdonságokat, ráadásul más csótány fajokkal szemben repülni is tud. Achilles sarka persze neki is akad, a szárazságot nem vieseli el ahogy a hidegben sem szaporodik, így a háztartások különösen vonzóak számára. Ellenállóképessége a radioaktív sugárzással szemben kiválló, az irtásukra tett vegyszeres kísérleteknek köszönhetően folyamatos a rezisztens típusok utánpótlása.

Vándorpatkány (Rattus norvegicus) - A csótány mellett a vándorpatkány is az embernek köszönheti elterjedését. Rendkívül szapora, a táplálékban nem válogat (hacsak nem mérgezett). Jól szervezett közösségben él, kivállóan úszik, intelligens és agresszív: tökéletes inváziós faj. Mérgekkel és radioaktív sugárzással szembeni ellenállása kimagasló. Azon kevés dolgok egyike melyhez képtelen alkalmazkodni, manchester terrier néven ismert.

A túlélés koronázatlan királyai azonban minden kétséget kizáróan a medveállatkák (Tardigrada). Igaz, esetükben törzsről nem egy adott fajról beszélünk. Ezeknek az apró (0,2 - 1,5 mm) élőlényeknek aztán teljesen mindegy, hogy 6000 méter magas hegységben vagy 4000 méter mélyen, a sarkvidéken vagy az Egyenlítő környékén kell életben maradniuk. A hőmérséklet számukra majdnem mindegy, 100°C és -200°C között is kibírják. Jöhetnek savak, oldószerek, légüres tér, sugárzás, rendkívüli nyomás. Minden szerves anyag táplálék számukra. 

19 komment

Postnomad 2014.04.18. 22:00

Stone Island: Tela Stella

Címkék: fashion commercial

A Tela Stella volt az a parka, melyre 1982-ben a bolognai Stone Island cég lerakta alapköveit. A katonai teherautó ponyvából szabott, annak minden előnyös tulajdonságát öröklő viharkabát garantáltan ellenáll a szélsőséges időjárásnak. Az a legkevesebb, hogy a szélnek és esőnek, de a kívül-belül impregnált anyagának köszönhetően a sós tengervíznek is. Persze a kivételes tartóssághoz remek funkcionalitás is társul. Zsebek, emelt gallér, belső derék zsinór, vállap, rejtett cipzár, gombolás, minden a lehető legjobb kialakítással*.

Mivel az ára elég húzós - bőven 100 ezer forint felett - így a magunk részéről egy ideig még a kirakatban marad. Ez a poszt sem vásárlásra ösztönöz, csupán megemlíti, ha netalán szorult helyzetben élőholtak elől menekülve egy kihalt bevásárlóközpontban gyors döntést kell hoznunk, ne egy Zara kabátot cibáljunk le a próbababáról.

*A megosztott videóban a TS Special Edition eltér a klasszikus darabtól, de olyan jól el lett találva a bemutató, hogy talán mi magunk sem készíthettük volna el hangulatosabban.

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.04.07. 20:13

Miss Tank Girl of the Wasteland

Címkék: movie doomsday baby

miss-tank-girl.jpg

A legtöbb lány szexi, divatos, és vonzó akar lenni, mások csak vagány, pimasz, laza, szakadt, dekadens és militáns stílust öltenek magukra. Ha viszont a 'divat' kivételével az összes címkét bedobjuk egy rohamsisakba és jól összerázzuk, akkor egészen különleges végeredményt kapunk aminek a neve: Tank Girl*. A képzeletbeli Miss Tank Girl of the Wasteland 13+1 üdvöskéje is ezt a receptet követte. Jó szórakozást kívánunk, szavazataitokat szívesen vesszük.

*Ez az anarcho-feminista punk lány Jamie Hewlett angol képregény rajzoló figurája. Története a meteorbecsapódástól elsivatagosodott, posztapokaliptikus Ausztráliában játszódik, ahol Tank Girl hadat üzen a tekintélynek, konformista világnak, és úgy nagyjából mindenkinek, aki korlátozni próbálja öntörvényű énjét. Teszi mindezt egy tank pilótájaként, lánctalpakkal adva nyomatékot trágár szavainak. Hát lehet valaki ennél bájosabb?

Keiko
photo by Scott Cole010---Keiko.jpg

Loba la Louve
photo by Mac-xime Perreault07---Loba-la-Louve.jpg

Conchi Campos
photo by Miguel Lazarus011---Conchi-Campos.jpg

Bad Luck Kitty
photo by Kris Ezergailis05---Bad-Luck-Kitty.jpg

Megan Coffey
photo by Templar Digital012---Megan-Coffey.jpg

Jia Jem
photo by Kyle Johnsen08---Jia-Jem.jpg

08---Jia-Jem2.jpg

Maressa Fox
Weapon Outfitters photo set013---Maressa-Fox.jpg

Violet Revolver
photo by Richard Babb04---Violet-Revolver.jpg

Alayne Ballantine
photo by Wesley Kirk01---Alayne-Ballantine.jpg

Cherry Valance
photo by Candice C. Webster06---Cherry-Valance.jpg

Trizz Taes
photo by Fledermausland02---Trizz-Taes.jpg

Maryjane
photo by Matthias Von Manime03---Maryjane.jpg

Kay Lynn
photo by Matt Boyd09---Kay-Lynn.jpg

Anais Roberts
photo by Anna (aks100)014---Anais-Roberts.jpg

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.04.01. 11:42

Áprilisi bolondozás

Címkék: fun

fools-day.jpg

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.03.29. 23:35

A repülő erőd

Címkék: movie vehicle

Nemrég egy lengyel animációról áradoztunk, most egy retro-futurista oroszon van a sor. Dmitry Fedotov sötét hangulatú víziója egy rozsdás bombázó bevetését eleveníti fel előttünk. A rövidfilm a háború tizedik évében, az emberiség pusztulása után játszódik, amikor az automatizált fegyverrendszereknek köszönhetően a harcok még továbbra is zajlanak. Robotpilóta irányítja a repülőt egy kihalt város felé, a halott katona csupán haszontalan teher a pilótaülésben. Miféle célja lehet ennek a támadásnak? Van ennél értelmetlenebb parancs? A zárókép mégis megcsillantja a reményt, amint egy kazettás bomba* fel nem robbant töltete mellett az új élet sarjadni kezd. Bár ez számunkra csekély vigasz, úgy látszik ilyen az orosz happy end.

*a kazettás bombát a második világháborúban kezdték fejleszteni, és 2010-től nemzetközi egyezmény tiltja használatát. Működését leegyszerűsítve úgy kell elképzelnünk, mint egy kukoricacsövet (bombatest), amin a szemek (résztöltetek) a bomba kioldását követően, de még a levegőben kiszóródnak, így nagy területen képesek pusztítani. Pontatlanságuk miatt különösen veszélyesek a polgári lakosságra, a fel nem robban töltetek (a robbanótestek 10%-a) hosszú évekre aknamezővé változtatják bevetésük helyszínét. Az ENSZ embertelennek ítélte a kazettás bombákat, a Vöröskereszt szerint hatásuk megkülönböztetés nélkülinek minősül, ami annyit tesz, hogy bevetésükkor aligha lehet szétválasztani a harcoló és nem-harcoló feleket. Betiltásuknak új lendületet adott a 2006-os év, amikor Izrael 4 millió (!!!) bombát szórt Libanonra, ám a leszereléstől az USA, Oroszország, Kína, India, Pakisztán és persze Izrael elhatárolódott. Hazánk 2011-ben hatástalanította kazettás fegyvereit.

Szólj hozzá!