Attention

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2014.10.17. 14:51

Music of the Walking Dead

Címkék: movie walking dead

handgun.jpgSerpents in my mind, looking for your crimes. 
Everything changes. I don't want life.
Everything changes...

Sharon Van Etten Serpents című dala ezekkel a nem túl reménykeltő sorokkal harangozta be a Walking Dead 4. évadát. Bár a sorozat alapvetően a déli államok blues és folk alapjaira építi a zenei aláfestést, néhány egészen ritka kivétel azok számára is okoz meglepetést, akik nem feltétlen a banjo hangjáért és a whiskey-be áztatott, szénné dohányzott hangszálakért vannak oda. Ha téged esetleg eddig a szétlőtt / vágott / csapott / taposott fejekkel tarkított belezések tartottak vissza a sorozattól, itt a remek alkalom, hogy megismerd egy másik oldaláról.

Ben Howard - Oats in the water (4. évad, 5. rész)
Wye Oak: Civilian (2. évad Trailer)
Kari Kimmel: Black (3. évad Trailer)
People in Planes: Last Man Standing (3. évad Trailer)
Wooden Shjips: Lazy Bones (2. évad, 10. rész)
Jamie N Commons: Lead Me Home (3. évad, 12. rész)
Fink: Warm Shadow (3. évad, 13. rész)
Ben Nichols: The Last Pale Light In The West (4. évad, 6. rész)
Sigur Rós: Brennisteinn (5. évad Trailer)

Bear McCreary: OST Season One.

Akit viszont a képi világ is rabul ejtett, az imádni fogja Lauren (Grable424) YouTube csatornáját, ahol Sony Vegas Pro-val vágott össze egészen jól sikerült videókat a WD mellett most futó, népszerű sorozatok jeleneteiből. Persze ezek közül számunkra a Walking Dead a legérdekesebb, ebből válogattuk össze a legjobbakat.

Hozzánk hasonló fanatistáknak ajánljuk még BooldyMary pinterest gyűjtését vagy a kanadai Ryan McArthur minimalista munkáit, hogy teljessé váljék a kép.

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.10.15. 23:19

Tudósítások Nyugat-Afrikából

Címkék: infection

A VICE News tudósítói még nyáron jártak Libériában, ahová az ebola járvány április elején érkezett. A felvételek idején körülbelül 50 fertőzést tartottak nyilván amiből 30 végződött halállal, egy héttel később ezek a számok megduplázódtak, augusztusra megtízszereződtek. Mivel az ebola-vírus főként vadon élő állatok húsának fogyasztásával terjed, a felvételeket nézve érthető ez az ugrásszerű növekedés.

A Vice News ebola elleni harcot bemutató filmje: The Fight Against Ebola

A New York Times Ebola Virus Outbreak 2014 összeállítása:

How the US Will Try to Stop It (2014/09/19)

Dying at the Hospital Door (2014/09/11 - Monrovia, Libéria)

Burial Boys of Ebola (2014/08/25 - Sierra Leone)

The Problem of Panic (2014/08/21 - Monrovia, Libéria)

A Village Devastated (2014/08/14 - Njala Ngiema, Sierra Leone)

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.10.15. 03:14

Amit az eboláról tudni érdemes

Címkék: infection Good to know

Az ebola egy 1976-ban azonosított vírus okozta zoonózis betegség, mely állatról emberre terjed. Természetes vírusgazdája nem ismert, leggyakrabban elhullott emlősök húsa, testnedve, a beteggel való közvetlen érintkezés terjeszti. Levegőben, érintéssel, szúnyogok által nem terjed. A betegség hordozója tünetmentessége alatt nem fertőz.

 A betegség lefolyása: általában 5-10 nap a lappangási idő, ami után a klasszikus vírusfertőzés jelei (magas láz, izomfájdalom, hányás, hasmenés) mutatkoznak. A hirtelen fellépő első szakasz 5-7 napja alatt a szervezet megpróbálja legyőzni a kórokozót, ami az esetek 50-90%-ában sikertelen. Ezt követi a súlyosabb, halálos fázis a vérzéses láz tüneteivel (bőrkiütések, fokozott vérzékenység, szembevérzés, belső vérzések). A halált végül belső szervi elégtelenség vagy keringési sokk okozza.

A betegség kezelése: Az ebola-vírus gyógyszeres kezelése jelenleg eredménytelen (az állatkísérletek tesztjei csak a fertőzést követő 24 órában jártak pozitív eredménnyel). Hatékony védőoltás nem áll az orvosok rendelkezésére, a vakcinafejlesztés jelenleg nem érdeke a gyógyszergyártóknak. A tüneti kezelés a kiszáradás megelőzésében, keringés fenntartásában, vérzékenység esetén a vérveszteség pótlásában merül ki.

ebola-infografika.jpg

A mostani járvány előtt az ebola rövid lappangási ideje és gyors, általában halállal végződő lefolyása miatt soha nem terjedt tovább az adott területről, így nagyobb méretű járványt sem tudott okozni. Az ellene való védekezést ugyanakkor több dolog is hátráltatja. Egyrészt a betegségnek a kezdeti szakaszban nincs jellegzetessége, így az általános tünetek alapján laborvizsgálatok nélkül színte lehetetlen felismerni. Az orvosi ellátás Afrika szegényebb területein nem elégséges, megfelelő védőfelszerelés és fertőtlenítés nélkül maguk az orvosok, ápolók is ki vannak téve a fertőzés közvetlen veszélyének. A helyi temetkezési szokások - melyek során a gyászolók közelről érintkeznek a halottakkal - szintén elősegítik a megbetegedést, mint ahogy a vadon élő állatok húsának fogyasztása is. Mindezeket tetézi, hogy sok afrikai egyszerűen nem hisz a járvány létezésében vagy ha mégis, akkor a hagyományos törzsi gyógyítók praktikáira hagyatkozik. Olyanok is akadnak, akik rejtegetik halottaikat, ennél pedig kevés jobb módszer akad a vírus terjedésére.

A jelenlegi, 2013 decembere óta tartó járvány eddig hivatalosan 8400 megbetegedést okozott és 48%-os halálozási aránnyal 4033 áldozatot szedett Nyugat-Afrikában. A pontos adatokat lehetetlen megbecsülni, hiszen a helyi hatóságok eleve csak négy hónap után, 2014 tavaszán azonosították a vírust. Eddigre a fertőzés Guineáról már átterjedt Libériára és Sierra Leonéra. Június végére a járvány nyomon követése kicsúszott az MSF nemzetközi segélyszervezet kezéből, a megfékezés teljesen lehetetlenné vált az érintett országok számára.  A WHO augusztusi közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentősen alábecsülték a járvány nagyságát, a helyszínre küldött tudósítóik jóval több áldozatról számoltak be a hivatalos adatoknál. Ezzel egy időben Kongóban is kitört a járvány, a hivatalos álláspont szerint a nyugat-afrikaitól függetlenül, 70 fertőzöttel és 43 áldozattal.

Libériában nyár végére szükségállapotot hirdettek, s lezárták az ország kikötőit. Októberben az egészségügyi dolgozók sztrájkot hirdettek a veszélyességi pótlékuk emelése végett (eddigre több mint 400 ápoló kapta el a fertőzés a járvány kitörése óta). Szeptember közepén Guineában egészségügyi dolgozókat gyilkoltak meg a helyiek bozótvágó késekkel, őket téve felelőssé a járványért. Hasonló tévhit miatt a fertőtlenítő medikusok ellen is zavargások törtek ki más településeken. Ugyanakkor Sierra Leónéban három napos kijárási tilalommal igyekeztek megfékezni a járvány terjedését, s felvilágosítani az embereket a fertőzés természetéről és megelőzéséről.

A Reuters hírügynökség szerint nagy eséllyel el fog jutni a vírus októberben Európába is, ennek esélye Franciaországban 75%, Nagy-Britanniában 50%. Bruce Aylward (WHO) szerint a következő hónapokban megtízszereződik a fertőzöttek és áldozatok száma, ha a nemzetközi közösség nem lesz képes az eddigieknél hatásosabb fellépésre. Nos, ilyenek a kilátásaink.

ebola2014infografika.jpg

forrás: MTI, WIKI, WHO

25 komment

Postnomad 2014.10.08. 09:54

DEMOBAZA - Message from the Light

Címkék: fashion

Az új bolgár kollekció a Fény üzenetét hozza el nekünk, de hogy ez pontosan mit is akar jelenteni az még megfejtésre vár. Legyen annyi elég, hogy a Demobaza töretlenül hordozza magában továbbra is a disztópia száunkra oly kedves stílusjegyeit a szürkeskála valamennyi tónusában.

DEMOBAZA MAN SS15

DEMOBAZA WOMAN SS15

ha tetszett, akkor az elmúlt évek kollekcióit itt nézheted meg:
CHANNELING 2012
RECALCULATING 2012
HIGH FREQUENCY 2013
AWAKENESS 2014
SUN FORWARD 2014

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.09.04. 17:16

Egy vesztébe rohanó világ bölcsességei

Címkék: Good to know

A filozófusok, költők gondalatait ugyanúgy őrzik az ősi fóliánsok, mint a giccses üdvözlőkártyák, könyvjelzők, s hála Coelho és Oravecz Nóra számtalan rajongójának, a közösségi oldalak posztjainak legalább fele. Addig ismételgetjük őket, amíg már a fülünkön jön ki az összes intelem, jótanács. (Persze még mindig jobb ez, mintha testnyílásainkon keresztül sokkal durvább dolgok távoznának.) Így a bölcsességek idővel megkopnak, közhelyekké válnak. Ami viszont sohasem változik, az a keserű igazságuk.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Postnomad 2014.08.28. 11:31

Apokalipszis előtti reggel

Címkék: apocalypse catastrophe Good to know

Valahol Európában... Reggel a telefon ébreszt, félvakon lenyomom szundi módba. Ez 15 perc jutalom. Kicsit fáradtnak érzem magam az előző esti sörözés után, de hamar összekapom magam. A kisfiam még alszik, az ágya felett elidőzöm egy picit. Aztán elbúcsúzom a feleségemtől, aki emlékeztet rá, hogy a villanyóra állását olvassam majd le a bediktáláshoz, és vigyem le a pizzás dobozokat a szelektív kukába, ne azokkal legyen tele a szemetes. Lent a kapuban rövid kiírás, hogy áramszünet lesz egész délutánig. Remek. Olvadjon csak le a hűtő. Nemrég a vizet zárták el egy napra, kisgyerekkel az sem olyan jó móka. Mindegy, pár perc múlva már a kocsiban ülök. Kikapcsolom a rádiót. Ez - a külső forgalom zajától szennyezetten ugyan -, de újabb 10 perc ajándék. Pont előttem vált pirosra a lámpa. Bassza meg, pedig mennyire semmi az a rövid várakozás. Lassan csorgok a lámpáig, így talán fékeznem sem kell. A másik sávban haladó ezt ki is használja, elém vág. Ügyes, 5 másodperccel előbb lesz valahol.

Az irodába érve le sem ülök, úgy kapcsolom be a gépem. Nem azért, hogy mielőbb munkához lássak, ez is csak megszokás. Amíg feláll a rendszer nyomok egy kávét. A forgószékbe huppanok, ami kényelmes, a kép előttem tűéles. Először nézzük a közösségi hálót. Két perc, semmi érdekes. Pár lájkot nyomok, nehogy sértődés legyen. A tegnap feltöltött videómra bezzeg senki nem nyomott. Kapjátok be, le is veszem. Nézzük a híreket. A tablet reklámot rutinosan zárom be, nem is hagyok időt az animációnak. Viszont az életbiztosítás banner sokkal rafináltabb, elbíbelődök egy ideig amíg megvan az a bizonyos X. Az oldalsó sávban színes hírek, lehetetlen nem tudomást venni az egyikről. 'Little P, a világ legszomorúbb arcú macskája'. 4000 like. Nocsak. Már majdnem lekattintom, aztán a vezércikk belerobban az arcomba.

Yarmouki menekülttábor. Életemben nem hallottam róla. 30 másodperc, a Google Earth megsúgja, hogy Szíriában van Damaszkusz alatt. Így már ismerős, jártam ott az Assasin's Creedben. A műhold felvételén jól kivehető minden ház, sok magyar település nem látszik ilyen tisztán. Street view barangolásra azonban nincs lehetőség. Vissza a cikkhez.

Yarmounk_refugees.jpg

A képről hirtelen azt hiszem, a World War Z díszletei között hömpölygő zombi horda. Roskadozó, rommá lőtt házsorok között menekültek áradata. Amíg a szem ellát. Többezer ember. Nincs mit enniük, éhen halnak az utcán. Nincs víz, nincs áram. Sokan eladják a szerveiket, hogy túléljék. Csontmerev arccal bámulom a fotót, mint egy majmot formázó szobor. Két és félmillió ember menekül. Ekkora számmal az ember nem tud mit kezdeni, túl van a felfogható értéken. Az EU határvédelmi stratégiáján talán még a nürnbergi vádlottak is elismerően csettintenének. A parti őrség hagyja elsüllyedni a csónakokat. Végül megfulladnak akik nem haltak éhen, nem fagytak meg, túlélték a háború borzalmait. Ha ezt Little P-vel tennéd, egy kitartó állatvédő bíróság elé tudna cibálni. De az a legkevesebb, hogy másnapra undor és gyűlölet fogadna a világhálón.

Ha az ördög sejtette volna, hogy ilyenné lesz a világ, talán nem is pokolba vackolja be magát. A menekülteket nem lehet egy vödör jeges vízzel megmenteni. A jóslatok szerint számuk az év végére elérheti a négymilliót. Ennyi embert befogadni képtelenség. Végérvényesen és visszavonhatatlanul eldőlt a sorsuk. Ha valaki tényleg bele szeretné képzelni magát a helyzetükbe, talán az őrület határát feszegeti. Mit érezne bármelyikük, ha Allah kiemelné onnan a családjával, és itt tenné le őket? Talán azt, hogy az én leolvadó hűtőm vize mekkora kincs.

28 komment

Postnomad 2014.07.09. 01:10

Barry Harker roncstelepe

Címkék: artwork vehicle wasteland

Minden elismerésem a digitális művészeké, akik olyan látványvilágot teremtenek amit más talán még álmodni sem képes. Náluk jobban már csak azokat értékelem, akik ezt kézzelfogható formába is tudják önteni. Ilyen volt az egy éve bemutatott Josh Jay Acél Testvériség sisakja, most pedig Barry Harkeré a főszerep, aki posztapokaliptikus modelljeivel lopta be magát szívünkbe.

 A modellek iránti szenvedélyét és tehetségét számos nagyszabású produkcióban is kamatoztatta, a látványvilág megteremtéséből kivette a részét a Trónok harca, Thor, Judge Dredd, Snow White and the Huntsmen, na és persze az új Mad Max moziban is. Ha rajta múlik, a Fury Road-ra biztos nem lesz panasz.

00.jpg

01_2.jpg

02_2.jpg

04_2.jpg

03_2.jpg

05_2.jpg

07_1.jpg

08_1.jpg

06_1.jpg

További infó: www.barryharker.co.uk

7 komment

Postnomad 2014.06.19. 14:34

Túlélni, mint állat

Címkék: Good to know

darwin_hun.jpg

Mely fajok a posztapokalipszis legesélyesebb túlélői? Ennél nehezebb kérdést aligha lehetne feltenni, a válaszadással meg sem próbálkozunk. Felállítunk viszont egy szempontrendszert, amivel a vaktába lövöldözés helyett könnyebb lesz eldöntenetek mik az előnyös és hátrányos tulajdonságok ha egy faj fennmaradásáról van szó. Ezzel át is passzoljuk a válaszadást nektek, kíváncsiak vagyunk ti melyik állatokat tartjátok a legesélyesebbeknek?

Alkalmazkodj!
(hirtelen megváltozott életkörülmények)

Esetünkben az evolúció korokon átívelő, folyamatos és lassú változása helyett egy váratlanul bekövetkező kataklizmával kell a fajoknak szembenézniük. Egy ilyen esemény alapvetően rendezheti át az erőviszonyokat, az addig domináns fajok háttérbe szorulása újak számára nyithat életteret. Általánosságban igaz, hogy minél speciálisabb igényei (táplálék, időjárás, stb.) vannak egy élőlénynek, annál érzékenyebb a változásokra. Az ózonréteg nélküli perzselő napsugárzást vagy ellenkezőleg, egy évekig tartó nukleáris telet a jelenlegi tápláléklánc csúcsán lévő fajok legtöbbje nem képes elviselni.

Védd magad!
(fizikai ellenállóképesség, immunitás)

A természetes ellenségekkel szembeni védelmen túl fontos a szélsőséges időjárási körülményekhez való alkalmazkodás, betegségekkel, sugárzással (radioaktív, UVB, stb.) szembeni ellenállóképesség. Gyenge immuitással a legszaporább faj is hamar visszaszorulhat az életben maradásért folytatott küzdelemben.

Szaporodj!
(faj, populáció, egyed)

Biológiai értelemben a fajmeghatározás kimerül a DNS hasonlóságban és termékeny utódnemzésben, de a túlélés szempontjából fontos, hogy az egyedeknek potenciális párként kell felismerniük egymást. Konyhanyelven fogalmazva nem elég, ha elméletben képesek szaporodni, a gyakorlatban is működnie kell a dolognak, így a túlélés szempontjából a párfelismerési fajfogalom a mérvadó. A egyedek a hirtelen megváltozott életkörülmények miatt elveszthetik szaporodási vagy ivadékgondozási ösztöneiket, az elszigetelődött populációk sok esetben nem képesek az önfenntartásra és 5-10-20 éven belül kipusztulnak. 

Mindezek alapján következzék néhány esélyes faj, akik befutók lehetnek a posztapokaliptikus versenyen. Ezek talán a legismertebbek, nagy meglepetéssel aligha szolgálnak. A különleges tippeket tőletek várjuk! :)

Bojtosúszós maradványhal (Coelacanthimorpha) - Ez a 70 millió éve kihaltnak hitt mélytengeri állat egészen rendkívüli túlélő. Bár napjainkra alig 500 példány maradt belőlük, a korok változásai nem igazán érintették. Ez egyben túlélésének záloga is, hiszen Darwin apó feltételezése ellenére a többszáz méter mély szélsőséges ám változatlan környezetben nincs szükség alkalmazkodásra. Természetes ellensége nem ismert.

Amerikai csótány (Periplaneta americana) - Szinte az egész világon előfordul, ami rendkívüli alkalmazkodóképességének és szaporaságának köszönhető. 300 millió éves evolúciós múltja alatt volt ideje kifejleszteni a túléléshez leginkább hasznos tulajdonságokat, ráadásul más csótány fajokkal szemben repülni is tud. Achilles sarka persze neki is akad, a szárazságot nem vieseli el ahogy a hidegben sem szaporodik, így a háztartások különösen vonzóak számára. Ellenállóképessége a radioaktív sugárzással szemben kiválló, az irtásukra tett vegyszeres kísérleteknek köszönhetően folyamatos a rezisztens típusok utánpótlása.

Vándorpatkány (Rattus norvegicus) - A csótány mellett a vándorpatkány is az embernek köszönheti elterjedését. Rendkívül szapora, a táplálékban nem válogat (hacsak nem mérgezett). Jól szervezett közösségben él, kivállóan úszik, intelligens és agresszív: tökéletes inváziós faj. Mérgekkel és radioaktív sugárzással szembeni ellenállása kimagasló. Azon kevés dolgok egyike melyhez képtelen alkalmazkodni, manchester terrier néven ismert.

A túlélés koronázatlan királyai azonban minden kétséget kizáróan a medveállatkák (Tardigrada). Igaz, esetükben törzsről nem egy adott fajról beszélünk. Ezeknek az apró (0,2 - 1,5 mm) élőlényeknek aztán teljesen mindegy, hogy 6000 méter magas hegységben vagy 4000 méter mélyen, a sarkvidéken vagy az Egyenlítő környékén kell életben maradniuk. A hőmérséklet számukra majdnem mindegy, 100°C és -200°C között is kibírják. Jöhetnek savak, oldószerek, légüres tér, sugárzás, rendkívüli nyomás. Minden szerves anyag táplálék számukra. 

19 komment