Feedek

postapoc.net

Postnomad 2015.08.27. 01:15

EBOLA2015

Címkék: infection catastrophe

ebola_city_20150823.jpg

Szólj hozzá!

Postnomad 2015.06.30. 17:56

State Zero

Címkék: movie concept art

Különösen jól sikerült Andrée Wallin rendező bemutatkozó rövidfilmje amit a BLÄCK STUDIOS színeiben valósított meg. A State zero Stockholm posztapokaliptikus világába kalauzol minket, mely akár a Legenda vagyok történetének párhuzamába is állítható. A látványvilág Calle Ganström munkája, a megvalósítás kulisszatitkaiba itt nyerhetünk betekintést. Jó szórakozást!

Szólj hozzá!

Postnomad 2015.06.13. 12:57

2300 Humvee az annyi, mint...

Címkék: vehicle Good to know

Rólad, Ninive, ezt parancsolta az Úr:
Neved nem marad fenn többé,
isteneid házából kiirtom a faragott és öntött bálványokat,
megásom sírodat, mert átkozott vagy!”
Náhum 1,14

Egy éve, 2014. június 9-én egyetlen nap alatt esett el Moszul (az ókori Ninive), mikor az Iszlám Állam elől az Iraki Biztonsági Erők katonái megfutamodtak. A város feletti uralom egyben a Moszuli Múzeum több ezer éves szobrainak és építészeti emlékeinek elpusztításával is járt. A bibliai jóslat így beteljesülni látszik, bár a rombolás mögött az isteni sugallat helyett valószínűleg az esztelen barbár pusztítási vágy dominált. Nem tudhatjuk biztosan, csak azt amit  Haider al-Abadi iraki miniszterelnök a város elvesztése után egy évvel hozott nyilvánosságra, miszerint az iraki visszavonulás 2300 páncélozott Humvee elvesztésével is járt. Mit lehet erre mondani? Ehhez képest a 2013 áprilisában történt kuwaiti fegyverraktár kirablása* egyszerű csibészkedés volt.

Nem vagyunk katonai szakértők, a körülményeket nem ismerjük. Elfogadjuk, hogy el lehet veszteni egyik napról a másikra egy félmillió lakosú várost. Feltételezzük, hogy az iraki hadsereg egyetlen okos döntése volt a visszavonulás 2300 páncélozott jármű nélkül. Találgatni, okoskodni persze lehet, de ehelyett inkább nézzük meg ennek a veszteségnek különböző dimenzióit, hogy egy kicsit könnyebb legyen felfogni mi is van e bűvös 2300-as szám mögött.

2300humvee.jpg

Humvee kép forrása

A Humvee (~nagy mozgékonyságú többcélú kerekes jármű) nagy teherbírású, egyszerű felépítésű katonai terepjárók gyűjtőneve, rengeteg változattal, különféle feladatokra felkészítve. 25 éves szolgálattal a háta mögött nem számít korszerűnek, a típus leváltását 2011 óta tervezi az amerikai hadsereg.

*A kuvaiti őrizetlenül hagyott (!) fegyverraktár kirablása is nagy talány, ahonnan 20 000 db M16-os gépkarabély és 16 000 9mm-es pisztoly lőszer tűnt el egyik napról a másikra. Ekkora zsákmány elszállítása komoly szervezést és logisztikát feltételez, egy polgárháború felfegyverzéséhez pedig nagyon jó kiindulási alap. Mindez 2013-ban történt, nem is lehetett titokban tartani, éppen ezért elég különös az értetlenkedő kérdés a Washington Post újságírójától, hogy 'hogyan kerülhetett az Iszlám Államhoz ennyi lőfegyver?' Ha minket kérdez, 20 000 M16-os eredete tisztázott. A többi pedig... talán lesett egy kamionról?

 20000m-16.jpg

48 komment

Postnomad 2015.05.22. 15:24

Tekerj a világvégéig!

Címkék: vehicle

A bringa csendes, hűséges barátod marad amíg világ a világ. Nem csatangol el, nem hagy cserben ha fagy, szakad az eső, de akkor sem szomjazik, ha a benzinkutak és folyók rég kiszáradtak. Egy nyereg alatti szerszámkészlettel túlél talán még téged is. Egy posztban lehetetlen számba venni minden előnyét (az utazás különféle eszközeinek összehasonlításáról itt már írtunk).

Mégis fura, hogy a bringa a legritkább esetben tűnik fel a túlélésért küzdők járművei között. Roncsautókkal, bevásárlókocsikkal, lovakkal, repülőkkel és katamaránnal előbb találkozunk a filmekben, mint bringákkal. Ha azt gondolnánk, egy kerékpár nem annyira hősies, mint egy motorral tépni a romok között, akkor most következzenek az apokalipszis pedálos lovai.

NEUZER APOCALYPSE
Íme a magyar mennydörgő két keréken. Izzasztó egy dög, hiszen váltó nincs rajta. Nem is a túlélés bajnokainak szánták, viszont csajozni a világégés után még simán lehet vele. Kit érdekel akkor már egy izzadt hónalj? (nem egészen 100.000 HUF az ára)

apocacycles_neuzer.jpg
 

COGBURN CB4
Eleve vadászatra tervezett fatbike brutális megjelenéssel. Nem épp a belépő szintű kategória, de az ára nem is érdekes. Amikor szükséged lesz rá, már más törvények fognak uralkodni. (ha mégsem bírod kivárni a világvégét, 600.000 HUF kell a megvásárlásához)

apocacycles_cogburn.jpg
 

TREK BROADSIDER
Michael Hammond álmodta meg ezt a járgányt egy képregény nyomán, amit csak úgy emlegetnek rat-biker körökben, ha Mad Max kocsijából kifogy az üzemanyag, ezzel hajt tovább. A Broadsider projektről a Behance oldalon többet is megtudhatsz.

apocacycles_broadsider.jpg
 

KHS 4SEASON 5000
Klasszikus fatbike, így erre a bringára illik azt mondani, hogy zsír. Nem a fürgeség a legfőbb erénye, cserébe viszont nem is frontérzékeny. Talán csak a nukleáris tél állítja meg, vagy még az sem. Ha ezt a monstrumot akarod, elég mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, közel 1.000.000 HUF az ára.

apocacycles_khs.jpg
 

MOTOPED SURVIVAL BIKE
A végére egy vadhajtás maradt, hiszen nem hagyományos hajtású bringáról van szó. A Motoped esetében van egy 'kis' rásegítés a haladásra, de olyan komoly megjelenése van, hogy nem volt szívünk kihagyni. Az árát nem tették közzé a gyártók, de nem árt, hamegrendeléskor nagyjából 700.000 HUF félretett pénz zörög a perselyben.

apocacycles_motoped.jpg
 

Nem találtad itt a kedvenc túlélő bringádat?
Ha megosztod velünk és a többiekkel, az baromi jó lesz!

9 komment

Postnomad 2015.04.06. 12:39

Túlélők tavaszi kollekciója

GARDENER | Egy tapasztalt kertész jól tudja, hogy nem minden hasznos, ami tavasszal előbújik a föld alól. A gyomirtás különleges szaktudást igényel, és persze megfelelő felszerelést is. Ezt utóbbiban úgy tűnik, nincs hiány.

gardener-survival-kit.jpg

MISS SAKURA | A tavasz eljövetele számodra is egy új élet ígérete. Még akkor is, ha a sziromhullás melankóliája néha magával ragad. Az ilyen alkalmakra jól jön egy kis lélekerősítő. 

miss-sakura-survival-kit.jpg

FAT BRUNO | Úgy tűnik idén is sikerült felszedni egy kis ünnepi túlsúlyt, amit a barbár világban azért nem lesz olyan nehéz leadni. Vagy egy rejtett élelmiszerraktár egyeduralkodójaként tengeted napjaid? Ebben az esetben sem kell aggódnod. Meg fogod tudni védeni a torkoskodóktól.

fat-bruno--survival-kit.jpg

Szólj hozzá!

Postnomad 2015.02.14. 12:44

Szerelem a roncstelepen

Címkék: fun

post-apocaliptic_valentinday.jpg

Szólj hozzá!

Postnomad 2015.02.12. 20:55

A felkelő nap háza

Címkék: music vehicle wasteland

Kicsit álmosan és komótosan indult 2015 a Postmode háza táján, aztán az amerikai Five Finger Death Punch olyat csapott az arcunkba, hogy csak pislogtunk. Gyanús volt, hogy ami ennyire jó és romlott egyszerre, ott kell lenni a közelben egy magyarnak is. Ez pedig így is volt Báthory Zoli* személyében, aki amellett, hogy a zenekar alapító gitáros-dalszerző-dizájnere, Brian Neal társaságában a klip rendezéséből is kivette a részét.

A sztori a Felkelő nap háza szövegére hajaz, a főszereplő egy sivatagi banda vezetője, aki alvilági pénzt tesz fel pókeren. Nem lövöm le a poént, de az talán sejthető, hogy az ilyen dolgok ritkán zárulnak hepienddel (hacsak valaki nem olyan rafkós, mint Korda Gyuri). Szóval a történet nem túl bonyolult, de annál látványosabb. Pontosabban az új Mad Max bemutató mellett a legjobb, amit a sivatagi pusztulatból eljutott hozzánk ebben az évben. A látványvilág megteremtése a Welder Up csapatának köszönhető, a zene meg ugye... vadállat. Jó szórakozást!

*Egy rövid kitérőt szenteljünk ennek az úriembernek, akit - saját szegénységi bizonyítványunk - ősi nemesi családneve ellenére sem ismertünk eddig. Báthory Zoltán 1995-ben döntött úgy, hogy akkor inkább legyen Amerika. A kint töltött két évtized alatt aztán olyan pályaívet rajzolt, amitől az embernek megjön a kedve a tiltott határátlépéshez. Merthogy: Báthory Zoltán a 5FDP zenekar alapítója, zenész, dalszerző, producer, harcművészeti sportfelszerelést gyártó cég tulajdonosa, harcművész, 2012-es jiu-jitsu világbajnokság ezüstérmese, pilóta, a Pentagon fegyveres harcászati szakértője. Nem semmi, hogy mit nem képes kihozni az emberből a kokakóla, meg a gyorséttermi kaja.

2 komment

Postnomad 2014.12.24. 10:37

A karácsony 100 évvel ezelőtt

Kétségtelen, hogy a karácsony valódi jelentősége már nagyon elhalványodott, de bármennyire is távolodunk attól az üzenettől amit magában hordoz, legtöbben őrzünk a múltból egy-egy értékes és reményt adó emléket, ami ehhez az ünnephez köthető. Ha nem, hát az idei év épp alkalmas rá, hogy egy ilyen emlékké váljon.

1914. december 25-e is egy ilyen lehetett a nyugati fronton a háború ötödik hónapjában. Annak ellenére, hogy a katonai felső vezetés ragaszkodott az ünnep alatt is a szigorú hadi fegyelem betartásához, és a XV. Benedek pápa fegyverszüneti felhívását a szemben álló katonai tömbök egyhangúan elutasították, mégis kialakult a brit, francia és német hadosztályok közötti spontán fegyverszünet és az ezt követő frontbarátkozás. Szenteste a német katonák gyertyákat gyújtottak és karácsonyi dalokat kezdtek énekelni. A válasz nem maradt el, az ellenséges oldal csatlakozott az énekhez, majd a harcoló felek előmerészkedtek a lövészárkokból. Beszélgetésbe elegyedtek, és megajándékozták egymást az előző nap még egymást gyilkoló katonák. (bővebben: rubicon.hu)

karacsony_haboru_01.jpgBrit és német katonák 1914 karácsonyán (Ploegsteert, Flandria)

karacsony_haboru_02.jpgBrit és német katonák 1914 karácsonyán

karacsony_haboru_03.jpgKarácsony a lövészárokban 1914-ben

Így is véget érhetett volna a háború, ezekkel az egészen emberi, paradox jelenetekkel. Nagy kár, hogy nem vált példaértékűvé ez a kiragadott esemény, és a villámháborúnak szánt öldöklés még négy éven keresztül tombolt, hogy aztán két évtizeddel később újra felperzselje a világot.

karacsony_haboru_04.jpgFrontbarátkozás. Egy pillanatnyi józanság a háború őrületében.

karacsony_haboru_05.jpgNémet katona tüzet ad egy angol sebesültnek (1918 Nord, Franciaország)

karacsony_haboru_06.jpgAnya gyermekével. Talán a karácsonyi ebéd készül? (1918, Franciaország)

karacsony_haboru_07.jpgKarácsony az óvóhelyen (1940, London)

karacsony_haboru_08.jpgKarácsony az óvóhelyen (1940, London)

karacsony_haboru_09.jpg

 

4 komment · 2 trackback