Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2013.06.22. 12:13

Jenn Kao: Outside

Címkék: movie bunker

'Egyszer, amikor bent aludtam az egyetemen késő este egy vágószobában ébredtem.
Mielőtt kimentem volna belém villant, mi van ha az ajtó zárva van? Hétvége volt,
mindenki hazament már. Arra gondoltam, a hangszigetelt vágószoba szűk,
sötét és csendes. Ekkor fogtam hozzá az Outside megírásához.'

Jenn Kao

A felperzselt világ maga alá temette az emberiséget. A túlélők a föld alá menekültek, hogy ott új civilizáció építésébe kezdjenek. A magukat Bennfenteseknek nevezők elszigetelt bunkerekben élnek merev szabályok szerint, az ismeretlen és félelmetes külvilággal minden kapcsolatot megszakítva. A karjukra helyezett implantátum nem engedi, hogy elhagyják óvóhelyüket, így biztonságuk záloga egyben rabságban is tartja őket.

Devi (Courtney Ford) egyedül él egy ilyen bunkerben. Kapcsolata a külvilággal egy nagy becsben tartott ablak, aminek koszos üvegén keresztül szemléli mindazt, ami megmaradt a világból. Mégsem teljesen magányos, rádión keresztül tartja a kapcsolatot más Bennfentesekkel. Percről-percre meghatározott világban él, melyben az érintés lehetetlen és tiltott. Egyetlen szórakozása, amikor barátnőjével megosztják hallucinogén cseppek hatása alatt átélt élményeiket. Erdőkről, levelek simogatásáról, homokos tengerpartokról álmodoznak, amiket már soha nem fognak látni valójában. Emellett Devi cenzorként dolgozik, a többi Bennfentes videóüzeneteiből kell az obszcén tartalmat eltávolítania.

Élete a munka és hallucinációk monoton egyhangúságában telik, míg egy nap az ablakon túl számkivetett túlélőket pillant meg. A Kívülállók piszkos és ijesztő csavargók, félelmet keltenek benne. Bár ártani nem tudnak neki, jelenlétük teljesen felkavarja addigi nyugalmát. Főként a vezetőjük, a dühös M (Keaton Talmadge) zaklatja őt, ám egy alkalommal Devi ellenáll neki, és viszonozza agresszív fellépését. Ekkor valami megváltozik. Különös kapcsolat kezd szövődni közöttük, ami felborítja mindazt, amit Devi addig a biztonságról és szabadságról gondolt. Az első valódi érintés után már nem kétséges, hogy ezért a különös idegenért képes lesz minden áldozatra.

outside-touch.jpg

Egészen elképesztő és páratlan atmoszférát teremt Jenn Kao (rendező, forgatókönyvíró) ebben a 2004-es rövidfilmben. Nem véletlen, hogy a legjobb sci-fi lett a 2006-os Comic-Con filmfesztiválon, és elnyerte a legjobb diáknak járó Directors Guild of America díjat ugyanebben az évben. Az alig húsz perces film rendkívül jól eltalált hangulati elemeihez árnyalt színészi játék párosul - a műfajhoz képest szokatlan mélységgel. A szavak helyett a mozdulatok és arckifejezések beszélnek, ahogy a cselekmény is messze túlmutat a belső és külső világ egyszerű kontrasztján. Bármennyiszer megnézhető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr755373089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása