Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2013.04.10. 09:05

Komondor páncélozott ABV felderítő

Címkék: protection vehicle radioactivity

Magyar kutya nagyot harap, vigyázzanak vele! Így jellemezte Winkler a magyar fejlesztésű páncélozott felderítő-terepjárót mely egy atom-, biológiai-, és vegyi szennyezések (ABV) mobil felderítésére, analizálására és behatárolására alkalmas komplex rendszer, katonai és katasztrófavédelmi igényeknek egyaránt megfelelve, ráadásul egy magyar tervezésű és gyártású bázisjárműre integrálva.

komondor_1.jpgkomondor_2.jpg komondor_3.jpg

A Komondor elsődleges feladata a veszélyforrások gyors és pontos detektálása, szélsőséges klimatikus viszonyok és mechanikai behatások mellett is. A fejlesztésnek köszönhetően a felderítési feladat - mélyebb szakirányú előképzettséggel nem rendelkező személyzet által is - egyszerűen végrehajtható. A korábbi szaktechnikai eszközöktől eltérően, a detektálási képesség mellett az azonosítás és a szennyezettség mértékének meghatározása is lehetséges. A jármű a levegőben lévő vegyi szennyeződéseket akár több kilométeres távolságból is képes detektálni, szennyezett területen a jármű elhagyása nélkül lehet mintát venni, valamint a szennyezett terület határait megjelölni. Harctéri körülményekre felkészítve a jármű rendelkezik megfelelő védettséggel a hagyományos lőfegyverekkel, aknákkal, illetve a különböző (mérgező-, biológiai-) harcanyagokkal szemben is.

CBRN (Chemical Biological Radiological Nuclear - Vegyi Biológiai Radiológiai Nukleáris) képességek:
- Nukleáris detektor (Gamma dózisteljesítmény mérés)
- Biológiai detektor (Baktériumok, toxinok - pl.: lépfene, pestis, botulinum, stb - koncentráció emelkedés detektálás)
- Vegyi detektor (Mérgező harcanyagok és toxikus ipari gázok detektálása, azonosítása)
- Meteorológiai érzékelők (Mozgó alkatrész nélküli, szélirány, sebesség, hőmérséklet, páratartalom mérés.)

Témához kapcsolódó oldalak:
CBRN Hungary
GammaTech

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr345214286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása