Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2013.04.15. 21:53

Neill Blomkamp: Elysium

Címkék: movie

Elysium
A kiváltságosok az égben élnek.
Ott nincs szegénység, háború, betegségek.
Mindenki más a Földön.

Az antik világban úgy tartották, az istenek kegyeltjei a Földi élet után egy tökéletes, emlékezés és fájdalom nélküli boldog túlvilági helyre kerülnek. Egy olyan világba, ahol ismeretlen fogalom a szenvedés és a szomorúság, nincs könny vagy fájdalom, mert a gonosz és bűn száműzetett az alvilág alatti legnagyobb mélységbe. Erre a kettősségre építkezik az Elízium című film, ahol  2154-ben a leggazdagabbak egy mesterséges űrállomáson élnek, míg az emberiség a túlnépesedett, romokban heverő Földön. Természetesen a fényűző égi körülmények elérhetetlenek a földlakók számára, míg egy csoport fel nem lázad az egyenlőtlenség ellen.

A forgatókönyvért és rendezésért is Neill Blomkamp volt a felelős, aki a District 9-ben már betekintést engedett egy képzeletbeli, elnyomásra és diszkriminációra épülő világba. A szereplőkre sem lehet panasz, Jodie Foster és Matt Damon mellett ott lesz Sharlto Copley és Alice Braga. Egyikük számára sem új a túlélésért való küzdelem vagy a posztapokaliptikus környezet (Pánikszoba, Zöld zóna, Fertőzés, District 9, Open Grave, Legenda vagyok, Vakság), így minden esély megvan rá, hogy egy emlékezetes filmmel folytatódjon a lista.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr335228525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabaalint (törölt) 2013.04.25. 11:17:50

A 90-es években, gyerekkoromban, láttam egy poszt-apokaliptikus sci-fit, amit azóta sem találtam meg, feltehetőleg valami TV film lehetett. A főszereplők egy fiatal srác meg egy csaj voltak, akik egy föld alatti bunkerban éltek, méghozzá családonként elkülönítve, tehát az udvarlás is csak video kapcsolaton keresztül mehetett. Aztán a két főszereplő találkozni akart, így valahogy kijutottak a felszínre, ahol minden növény kipusztult, arra már nem emlékszek, hogy sima ökológiai vagy nukleáris katasztrófa folytán, a túlélő felszíni emberek pedig meglehetősen rosszul éltek. Aztán találtak a tengerparton egy odasodródott falevelet, a film végén pedig egy hajóval elindultak egy csoport emberrel felkutatni azt a helyet, ahol még vannak növények, azonban az út alatt a lány meghalt (a felszínen valami fertőzés is terjedt és elkapta), a srác viszont eljut arra a szárazföldre, ami nem pusztult ki, és idős emberként ő az elbeszélője az egész történetnek, ahogy az unokáinak meséli. Nagyjából ennyire emlékszek, és ez alapján sehol nem találtam, kerestem Google-n, IMDB-n mindenfelé, találtam nagyon jó hasonló poszt-apokaliptikus sci-fiket, de konkrétan ezt sehol. Ezért teszem fel itt is a kérdést, hátha valaki szintén látta, és tudja mi a címe.
süti beállítások módosítása