Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2013.05.07. 01:36

A kolónia összeomlása

Címkék: infection Good to know

Évek óta tudunk a folyamatos pusztulásukról, az őket ért csapásokat ismerjük, érdemi lépést nem tettünk értük. Ők a méhek, az emberiség számára kiemelkedően hasznos rovarok már 6000 éve. Nagyjából 2006 - 2007 körül kezdődött a vadon élő méhek és háziméhek addig nem tapasztalt mértékű pusztulása. Míg előbbiek néhol teljesen eltűntek, a háziméh-kaptárak 30-40%-a néptelenedett el egyik évről a másikra. A folyamat azóta semmit sem javult, 2012-ben az USA kolóniák fele veszett oda. Hazánk, mint az EU egyik legnagyobb méztermelője szerencsés helyzetben van, ám ezt egyetlen másik európai ország sem mondhatja el magáról. Ha a tendencia tovább romlik, a méhek más beporzó rovarokkal együtt el fognak tűnni a környezetünkből. Ez pedig azt fogja bebizonyítani végérvényesen, hogy semmilyen összefogásra nem vagyunk képesek, és a méhek után saját fajtánkat sem tudjuk megmenteni.

A tömeges pusztulás körülményeiről eltérőek a vélemények, sok a találgatás és a bizonytalanság. Leggyakrabban a növényvédő szerek (agrokemikáliák) okozta immungyengeséget szokás megjelölni, aminek következtében a méhek védtelenné válnak bizonyos vírusok, paraziták okozta fertőzések ellen. De a listán szerepelnek a neonikotinoid tartalmú vegyszerek sőt a mobiltelefon hálózatok is.

Egészen döbbenetes jelenség a kolónia-összeomlási zavar (Colony Collapse Disorder, CCD). Sokáig nem lehetett tudni mi okozza a méhek eltűnését, mikor a dolgozók kirajzás után soha többé nem tértek vissza a kasba (Angliában ezt a jelenséget a Mary Celeste kísértethajóról nevezték el). A dolog érthetetlenségét csak fokozta, hogy a méhek rendkívül fejlett kommunikációs és tájékozódási képességgel rendelkeznek, a tömeges eltévedés szinte kizárt. Ugyanakkor a petékkel és mézzel teli kaptárban maradt méhek fertőzöttek, sérült idegrendszerűek voltak, a királynővel együtt pusztultak el. Az őrizetlen kaptárakat rendszerint kirabolják a szomszédos méhcsaládok, az elhagyottakba pedig előszeretettel 'költöznek' viaszmolyok, ezeket a szellemkaptárakat viszont mindegyik messze elkerülte.

Mivel a dolgozók tetemeit sosem találták meg, a kutatók csak évek múlva kezdtek gyanakodni, hogy a kirepült méhek talán mégis elveszítették a tájékozódó képességüket, egyszerűen nem találtak haza és végkimerülésben pusztultak el. Mindebből arra következtettek, hogy a virágpor olyan vegyszermaradványt tartalmazhatott számukra, mely megtámadva idegrendszerüket memóriazavart okozott, ez pedig összezavarta tájékozódási képességüket, ráadásul a vegyszer utat nyitott egyéb fertőzéseknek is. Persze a dolog ennél lehet jóval összetettebb, a kártékony hatások összeadódhatnak, így a légszennyezés, a növényvédő szerek, varroa atkák, a megváltozott élettér következtében megtett nagyobb távolságok mind egy-egy csapást jelentenek számukra. Márpedig, ha a méhek nem élik túl, mi sem fogjuk.

'Vékony ruhában lehullanak a méhek
Az elfakult égből a dérbe holtan -
A kasba vissza már ők sose térnek.'
Georg Heym: De egyszer csak hatalmas halál jön

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr795285476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.05.07. 17:35:11

Itt is kevesebb a méh. 10 éve a virágládákat nagyrészt még méhek dongták körül, tavaly talán ha egész évben kettőt láttam, ebben az évben idáig egyet sem. Pedig ugyanazok a virágok vannak minden évben, többféle.

Viszont megvan mivel lehet zsarolni az EU-t. Antiszemiták vagyunk, ortodoxok vagyunk, nem tetszik a gazdaságpolitikánk?

Kenjetek műmézet a kenyérre, mi eladjuk éves méztermelésünket az oroszoknak:)

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2013.05.07. 18:01:05

@Fejesrob: ez a katasztrófa nem ismeri majd a határokat és a gazdasági összefonódásokat. A háziméh mellett többezer alfajról van szó. Ez az egész jelenség azért különösen aggasztó, mert alátámasztja azokat a félelmeket, miszerint a környezetszennyezés nem kényszerít minket semmiféle változásra, érdektelenek, tehetetlenek vagyunk.

Szolo 2013.05.07. 18:28:17

Nem tudom eldönteni, hogy ez a cikk miért született.
A Föld több országában tapasztalható méhpusztulás egy tény, csak rossz fényt vet a probléma mostani felvetésének, hogy pont Magyarország ellenében próbálnak az egész EU területére szóló tiltást bevezetni egy növényvédő szer fajtára, amit a méhpusztulás kiváltó okaként próbálnak bevinni a köztudatba, csakhogy azt a szert Magyarországon is használják, és Magyarországon nem hullanak a méhek tőle (sem) szokatlan mértékben.
Ez ugye nem egy olyan közvélekedés manipuláló cikk, amivel felvezetik a magyar ellenállás megtörésére irányuló tüntetéssorozatot?

Postmode (törölt) · http://postmode.blog.hu 2013.05.07. 19:16:39

@Szolo: mivel minden okunk megvan az aggodalomra, ez a cikk azért íródott, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson a méhpusztulás híre. Még így is szépítettem valamelyest a dolgon, mert a 30-40% nagyon óvatos becslés, a helyzet attól függetlenül katasztrofális, hogy hazánkban a helyzet jó. A közvélekedés viszont siralmas, az emberek többsége annyit fog fel a dologból, hogy kevesebb lesz a méz (!!!). Érdemes az ismerősök tájékozottságát megvizsgálni. A magyar mezőgazdaságot két dolog érinti: a neonikotinoid bevizsgálásáig fel kell-e függeszteni a növényvédő szer használatát, illetve a vizsgálatok költségét a gyártók vagy az állam finanszírozza? Erre azonban nem akartam kitérni a cikkben, ez egy egészen más téma. Röviden összefoglalva: 'Évek óta tudunk a folyamatos pusztulásukról, az őket ért csapásokat ismerjük, érdemi lépést nem tettünk értük.'

kekegsm 2013.05.07. 20:10:53

@Szolo: abszolúte nincs igazad. Zala megyében a méhpusztulás 30-50% között volt tavaly, és idén sem lesz jobb, úgy tűnik. Édesapámnak tavaly 72 családból maradt 9, ez egy durvább pusztulás, de a 10-20% szinte minden méhészetben megvolt. És sajnos sok helyen 100% volt a pusztulás...

horcsa_6 2013.05.07. 20:38:06

Szolo. Nagyon nem értek veled egyet. Már 15-20 éve jelezzük sokan,hogy a csávázószer felkerül a virágban és a méhek pusztulását okozza. A KIÁTKI nem vette komolyan, pedig kizárásos alapon bizonyított volt. Miért van az, hogy csak az utolsó 15 évben van számottevő téli pusztulásunk, előtte 15 évig nem volt. Hogy van az, hogy elkezd virágozni a kukorica és eltűnnek a méhek. Több, mint 30 éves méhészkedés alapján mondom, hogy katasztrofális a helyzet.

Dogfaceboy 2013.06.03. 17:08:08

OFF - Japánban az óriás lódarázs szívesen lopja el a többi méh kaptárából a mézet. Különös módon védekeznek ellenük a méhek. Összefognak, csapdát állítanak neki a kaptár bejáratánál. Mikor berepül a kaptárban, egyszerre több száz méh repül rá, teljesen befedve ezzel az óriás méhet. Így megfojtják azt, nem adnak esélyt arra, hogy menekülni, azaz repülni tudjon. Ennek a küzdelemnek rengeteg méh esik áldozatául, de ez az egyetlen esély arra, hogy megmentsék a kaptárt. Nem gyenge!
süti beállítások módosítása