Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2014.02.11. 13:39

Variációk világvégére

Címkék: movie apocalypse infection catastrophe vehicle wasteland nuclear warfare radioactivity

Vegyük sorra időrendben, hogy az írók/ forgatókönyvírók fantáziája milyen véget jósolt az utóbbi fél évszázadban az emberi civilizációnak. Nem a történetekre leszünk most kíváncsiak, csupán a világrend összeomlásának okaira és következményeire. Néhány klasszikus talán lemaradt listánkról, meglehet nem a legjobban sikerültek közül viszont akad itt néhány, de szelektálnunk kellett, mivel a lista végeláthatatlanul hosszúra nyúlt volna enélkül.

The Andromeda Strain / Az Androméda-törzs (1971)
Ebben a történetben - ami inkább személyes kedvenc, sem mint klasszikus posztapokaliptikus - egy katonai műhold becsapódását csak ketten élik túl az új-mexikói Piedmontban. A lakosság rendkívül gyors halálának oka egy idegen kristály alapú 'vírus', mely folyamatos mutálódásával az egész emberiségre veszélyt jelent. 

Mad Max I-II (1979-1981)
A film a közeljövőre jósol teljes társadalmi és gazdasági hanyatlást. A széthullás kellős közepén járunk, amikor már csak a nagyvárosok tartják - úgy ahogy - magukat. Általános az élelmiszerhiány, az üzemanyag ellátás akadozik. Az anarchiát a rendőrjárőrök (Main Force Patrol - MFP) próbálják féken tartani, de a rendfenntartás az országutakon már a végét járja.

mad-max.jpg

Escape from New York / Menekülés New Yorkból (1981)
1997-re az USA teljes hanyatlásnak indul, nézeteltérései Kínával és a Szovjetunióval az atomháború szélére sodorják a világot. New York romokban, Manhattan magas fallal körbevett börtönsziget. A képlékeny békét csak rendőri diktatúra garantálja.

The Day After / Másnap (1983)
A 30 évvel ezelőtti film megdöbbentő, realisztikus ábrázolással mutatja be a hidegháború átlagemberének nukleáris fenyegetettségét. Ahogy az egyre fokozódó nemzetközi helyzetről szóló tudósítások rátelepednek a mindennapokra, a tapintható feszültségben készenlétbe helyezik a hadsereget. Ha ma forgatták volna a filmet, ennél a pontnál történik a fordulat és végül a nemzetközi megbékélés, ez a film azonban itt még csak a felénél jár. A atomcsapás megállíthatatlanul bekövetkezik, s Kansas túlélőinek végnapjaival zárul a történet. Hasonló film kettő is akad ebből a korszakból, az angol Threads (1984) és az argentin Testament (1983).

The Quiet Earth / A néptelen Föld (1985)
Talán te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha rajtad kívül egyik pillanatról a másikra eltűnne minden ember? Ha mindent megtehetnél, csak éppen ezt az élményt senki mással nem oszthatnád meg? Ebben a filmben pontosan ez történik Zac Hobsonnal, aki egyik reggelen teljesen egyedül ébred a Földön. Mivel a történet lényege, hogy fény derüljön az emberek eltűnésére, ezt most mi sem áruljuk el.

quiet_earth.jpg

neon_city.jpg

The Handmaid's Tale / A szolgálólány meséje (1990)
Egy globális katasztrófa olyan mértékű környezetszennyezéssel jár, aminek következtében a nők többsége meddővé válik. A fennálló rend összeomlik, s az újonnan megalakuló kormány csak rendkívüli szigorral és terrorral képes úrrá lenni a káoszon. A termékenyen maradt nőknek házi rabszolgaságban kell szolgálniuk a felső réteget, hogy gyermeket szülve nekik felszabadulhassanak. Persze a diktatúra - mint a megelőző korszakokban bárhol - itt is földalatti ellenállást szül.

Neon City (1991)
Egy félresikerült hadászati kísérlet következtében a fagyos Föld 2053-ra az utolsókat rúgja. Az ózonréteg már a múlté, helyét rádióaktív felhők vették át, s kiszámíthatatlan kitörésekkel ultraibolya sugárzás (az úgynevezett Brights) is szedi áldozatait. A megmaradt civilizáció a mitikus Neon City falai mögé kényszerült a mutáns nomád rablóbandák elől.

Waterworld / Vízivilág (1995)
A sarki jégtakarók elolvadása okozza a civilizáció végét, aminek következtében a Földet egyetlen összefüggő vízfelület borítja. A megmaradt túlélők vízre épített telepekre kényszerültek, s a legendákban élő szárazföldet kutatják. A rablóbandák és békés kolóniák közötti összetűzések mindennaposak.

waterworld.jpg

Tank Girl (1995)
2033-at írunk. A Föld időjárása egy üstökös becsapódása óta drasztikusan megváltozott. A több, mint egy évtizede pusztító aszály következtében az emberiség a megmaradt vízkészletért küzd hol egymással, hol különös mutánsokkal.

The Postman / A jövő hírnöke (1997)
2013-ra az Egyesült Államokat polgárháború söpri le a térképről. Hogy a világ többi részével mi lett az kétséges, mivel minden információáramlás és híradás megszűnt. Amerika megmaradt lakossága kis közösségekbe tömörülve küzd az életben maradásért az éhhalál és rablóbandák fenyegetésével szemben.

28 Days Later / 28 nappal később (2002)
Egy cambridge-i laboratóriumból szabadul el a halálos RAGE vírus, mely következtében a járvány kipusztítja színte az egész szigetországot. Hogy a fertőzést sikerült-e megállítani a határokon az kétséges, hiszen a segítség 28 nap múltán sem érkezik meg, Londont a fertőzöttek hordái uralják.

Children of Men / Az ember gyermeke (2006)
2027-re az emberiség a teljes összeomlás szélére sodródik. A reménytelenség és kétségbeesés oka, hogy 20 éve nem született egyetlen gyermek sem, így az emberiség megállíthatatlanul halad a pusztulás felé. A készleteket teljesen felemésztik a polgárháborúk és kibogozhatatlan eredetű konfliktusok, miközben a megmaradt rendszerek erőszakos diktatúrával próbálnak úrrá lenni a káoszon.

tank-girl_1.jpgchildren-of-men.jpg

Blindness / Vakság (2008)
Ez az egyik legkülönösebb apokaliptikus vízió. Nincsenek tömegpusztító fegyverek és a holtak is a sírjukban maradnak. A látás hiánya okozza a civilizáció végét, egy különös 'fehér' vakság, melyre nincs ellenszer, nincs gyógyszer. Ebben a lehetetlen helyzetben az emberiség rohamosan vedli le magáról a civilizációt; tapogatózó ösztönlényként marad magára az emberiség.

blindness.jpg

Doomsday / Végítélet (2008)
2008-ban milliók esnek áldozatul a REAPER vírusnak Nagy-Britanniában. A kormány, hogy lokalizálni tudja a fertőzést, fallal veszi körbe egész Skóciát, ahol a túlélők a legkülönfélébb utakat választják az életben maradáshoz. A terv hatékonynak is tűnik, mígnem 2033-ban a vírus újra felüti a fejét Londonban.

The Road / Az út (2009)
Egy ismeretlen eredetű katasztrófa romba dönti az egész emberi civilizációt. Senki sem tudja hogyan következett be a vég, mi volt a tűz okozója ami terméketlen hamut szórt a világra, folyamatosan pusztítva az állat- és növényvilágot. Úgy tűnik, a civilizáció újraszervezése lehetetlen, hiszen a készletek rohamosan fogynak, míg semmiféle termelés nem lehetséges. A bandákba verődő túlélők számára az egyetlen érték az emberi hús maradt, a magányos kóborlók számára az emberségük megőrzése.

Book of Eli / Éli könyve (2010)
Éli könyvében minden papírforma szerint halad. A történet kezdetén 30 évvel vagyunk túl az atomháborún, ami a szórványos emlékek szerint valami oknál fogva a Biblia miatt tört ki. Az emberiség nagy része barbárságba süllyedt a kietlen pusztaságban, ahol a perzselő nap és az erőszak az úr. A víz óriási kincs, a civilizációt egy maroknyi ember alkotta, elszigetelten élő kolónia jelenti.

61 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr475080913

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az út - a túlélés szemszögéből 2014.02.13. 09:52:50

Ha még nem olvastad a könyvet, de a filmet se láttad, tedd meg, és utána folytasd ezt az írást! Számos összefoglaló, cikk, blogbejegyzés született már a műről, melyek leginkább irodalmi szempontból elemzik. Az is igaz, hogy a történetben az apa-fiú k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2014.02.13. 09:19:59

érdekes, hogy kimaradt a fiú és a kutyája, a legenda vagyok, vagy a tizenkét majom... de akár még a battle royale is ide sorolható...

AkovácsApéter 2014.02.13. 09:24:03

Örülök, hogy nem maradt ki a posztból a Threads (általában ki szokott), ami nálam az egyetlen sokkoló hatású film volt a fentiek közül, főleg dokumentarista stílusa miatt, szerintem megérne egyszer egy külön posztot is.

Narancskommunista (törölt) 2014.02.13. 09:51:41

Én keresek egy filmet már évek óta, rengeteg listát nyálaztam át a posztapokaliptikus filmekről, és sehol sem találtam. Egészen kicsi gyerekkoromban láttam, és ezért nem mindendre emlékszek pontosan, de hátha valaki tud segíteni, melyik lehet ez a film.

Valamikor a 90-es években láttam, de lehet régebbi is, inkább 80-as évekre tippelnék.

Az egész filmnek volt egy elbeszélője, egy idős férfi, aki az unokájának meséli a történetet. Az egész egy föld alatti társadalomban kezdődik, ahol a családok elszeparált lakóegységekben élnek, és egymással csak videotelefonon keresztül kommunikálnak. A főszereplő egy srác és egy csaj, akik egymásba szeretnek, és élőben találkozni szeretnének, ezért valahogy kijutnak, előbb még a bázis valamilyen részén, majd fel is jutnak a felszínre, ahol romokat találnak, sehol egy növény, minden le van pusztulva, és a levegő is erősen mérgező (nem emlékszek milyen típusú katasztrófa volt, csak sima környezetszennyezés vagy atomkatasztrófa). Az megmaradt itt, hogy találnak egy romlott húskonzervet, de nem értik mi az a hús. Aztán valahogy eljutnak egy városba, rémlik valami idősebb fazon, aki segített nekik, meg rémlik valami olyasmi, hogy a föld alatti társadalom emberei lángszóróval irtották a fentieket, de erre nem emlékszek pontosan. Arra sem emlékszek, hogy a fenti világ mérgező anyagok vagy fertőzés miatt volt életveszélyes, és a fentiek valamennyire alkalmazkodtak ehhez, de nyomorban éltek, a csaj viszont megbetegedett. Végül valaki talált a tengerparton egy odasodort falevelet, amiből arra következtetnek, hogy valahol még vannak növények a bolygón, így aztán egy csoport a főszereplőkkel együtt elindul felkutatni azt hajóval, út közben a csaj meghal, a srácról pedig kiderül, hogy ő az elbeszélő, aki az unokájának mesél azon a földrészen, ahová végül eljutottak.

Az a vicces, hogy miközben ezt a filmet keresgéltem, sok hasonlót találtam, és nagyon sokat meg is fogok nézni, de ezt konkrétan nem találtam sehol. Lehet hogy valami kis költségvetésű vagy keleti TV film volt, nem tudom. Az is lehet, hogy gagyinak találnám ma, az is lehet, hogy nem pontosan úgy volt, ahogy emlékszem rá, sok a homályos folt, úgy 6-7 éves lehettem, mikor láttam.

JanDítě 2014.02.13. 10:27:49

Az én kedvenc filmem ebben a témában a Hétköznapi pár Ewan Mcgregor-al a főszerepben

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.13. 10:39:43

mi alapján válogattál? Mert sok alapfilm is kimaradt, meg pár zs kat is bekerült.

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.02.13. 10:44:20

@paráznabillegető: kérésre pótoljuk :)

@AkovácsApéter: valóban, a 80-as években készült filmek sokkal nyomasztóbbak és sokkolóbbak voltak, mint a későbbiek. Gondolom amíg a fenyegetés valóságosabb volt, nem feltétlen bevételben gondolkodtak a készítők, és jobban közelítettek a szomorú valósághoz.

@Narancskommunista: az első pár mondatod után nagyon ismerősnek tűnt a 2004-es Outside (ez a rövidfilm talán az általad említettből merített ihletet). Viszont nekem nem ismerős az alap film, én is kiváncsi lennék rá.

@JanDítě: igen, itt lenne a helye. Lehet kellene egy második poszt az ajánlásaitok alapján

@doggfather: a válogatás szubjektív volt, igyekeztem minél színesebb listát összeállítani. És ahogy írtad, a minőség ingadozik. Arra is kíváncsi vagyok kinek melyik film az alap és melyik könnyen felejthető.

AtomCamel 2014.02.13. 10:54:36

Vagy nagyon hiányzik: Élet-halálharc (Luc Besson), fekete-fehér, néma filmje!!!!! Nagyon ott van az is!

Dogfaceboy 2014.02.13. 10:55:09

Hogy jó vagy rossz film, azt posztapok témában nagyon nehéz megítélni. Hatalmas bukás volt pl. a Waterworld, pedig a hangulat, látvány és a karakterek is a helyükön voltak. Másik nagy kedvenc a Tank Girl, ami megint csak nem hagyott mély nyomot maga után. Másrészt ott van pl. az Éli könyve ami csak egy hatalmas kérdőjel vagy a Legenda vagyok amikben inkább a CGI domborított, nem a forgatókönyvírók vagy a karakterek - mármint az az egy. Annak ellenére, hogy a műfaj kedvelőinek ezek is kihagyhatatlan darabok

Globetrotter2014 2014.02.13. 11:05:20

A day after egy elég megindító alkotás volt a maga idejében. Fura volt látni a rendőrakadémiás humoristaként ismert színészt a főszerepben.

Globetrotter2014 2014.02.13. 11:06:43

@Dogfaceboy: a waterworld és a Tang girl eléggé röhejesek voltak, nagyon kinyírta a komolytalanság a poszt-apokalitpukus hangulatot.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.13. 11:12:34

@Postnomad: színesnek színes az tuti. :)

Lemmitink (let me think), hogy mik lennének a kedvencek és visszatérek. ;)

paráznabillegető 2014.02.13. 11:14:21

@Postnomad: helyes! :)
persze még sok alkotást ide lehetne csapni, elég tág a kategória.
de legalább te olyan listát raktál össze, amin a népek nem vesznek össze, hanem úgymond építenek.
persze attól még a tank girl röhejes, de hát a jégkalózok is az (sci-fi retró, nagy királyság), csak a helyén kell kezelni őket.

nyomasek 2014.02.13. 11:17:35

Kár hogy a Melankólia kimaradt. Félelmetesen gyönyörű.

shwarcz bácsi 2014.02.13. 11:30:49

majmok bolygója sorozatok?? alapmű ebben a szegmensben.

stoppos76 2014.02.13. 11:37:07

Még kettőt belöknék: Triffidek napja és a szexmisszió. :)

Mamagaio 2014.02.13. 11:38:53

Nagyon jó válogatás, bár a Legenda vagyok tényleg ide illik, még ha nem is olyan mélységű és hatású mint Az út, ami elképesztő nyomot hagy az emberben.
A hangulata, a színek hiánya, a zene (Nick Cave!), mind olyan depresszív, mégis erős szimpátiát hoz elő, hogy ha van film amit felvállaltan meg lehet könnyezni, az ez.
Az Androméda törzs pedig nekem is gyermekkori élmény. Emlékszem még a nyolcvanas években az tv egyik esti filmje volt és az a pont amikor a főhős elvágja az egyik halott csuklóját és csak vörös por jött ki vér helyett, akkor küldtek a szüleim aludni...

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.02.13. 11:52:36

@AtomCamel: Ez nagyon jónak tűnik (eddig kimaradt)

@nyomasek: a Melankólia lenne talán a legszebb darabja ennek a listának, ha Lars hagyott volna minimális egérutat a szereplőknek. Így viszont csak a leggyönyörűbb apokalipszis film címére pályázhat

@shwarcz bácsi: igen, a Majmok bolygója egészen különös okot ad az emberiség alkonyára. Az 1968-as nagy kedvenc, a 2001 kimaradt. Hiba volt?

@stoppos76: a lengyel Szexmisszió? ALAP! :)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2014.02.13. 12:22:49

Day of the Triffids? Az első 20 percet egy az egyben innen nyúlta a 28 nappal később.

www.youtube.com/watch?v=KCw1pM450yI

Faxni 2014.02.13. 12:32:09

@Narancskommunista: nem lehet a Logan futása? hetvenes években forgatták, gyerekként láttam, erőteljes élmény volt. Logan futása, Michael York a főszereplő.

a posztban elfért volna még talán a soylent green, mondjuk az is igen régi, de gyerekként hatásos volt.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2014.02.13. 12:49:47

Nem film, de lehetett volna Bogáti Péter: Az utolsó ember c. kisregénye.
Aki teheti, olvassa el, magyar sci-fi klasszikus!

2014.02.13. 12:50:40

Nem műfaji klasszikus, de az átlagnál jobb posztap film a Carriers (direkt nem írom le a gyökér magyar címét), aki szörny és CGI mentes, az emberi természet brutalitását bemutató filmet, akar, feltétlen nézze meg.

kissiú 2014.02.13. 12:52:35

Nekem is a szexmisszió volt a kedvencem gyerekkoromban, no nem a posztapokaliptikus, inkább az esztétikai élmény miatt. De nem csehszlovák volt?

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.02.13. 12:53:41

@Faxni: Nagyon örülünk minden ajánlásnak (a Soylent Green is bekerült a megnézendők közé), és nagyon valószínű, hogy lesz egy másik része is a posztnak, mivel jobbnál-jobb ajánlások érkeznek részetekről

iboténsav 2014.02.13. 13:04:44

Nekem a top ebben a témában a Veszélyes jövő, garantáltan happy end-mentes.

Narancskommunista (törölt) 2014.02.13. 13:37:19

@Faxni:
Nem, azt láttam jóval később (az első film volt, amit felirat nélkül néztem angol szinkronnal és értettem is), és teljesen más a története, a két föld alatti társadalom sem hasonlít egymásra, valamint a Logan futásában odakint már nincsen lepusztulva a világ.

paráznabillegető 2014.02.13. 14:04:12

@Narancskommunista: próbáltam rákeresni a filmedre, de a leírtak alapján zéró találat. kéne legalább egy szereplő neve... vagy kb a készítés ideje, mikor és hol láttad, érted, több infó, különben esélytelen.

minek az? 2014.02.13. 14:17:12

@Narancskommunista: Én nem keresném azt a filmet. Párszor belefutottam már olyanba, hogy egy 20 vagy még több évvel korábban látott filmet megnéztem felnőtt fejjel, és hatalmas csalódás volt. Szerintem jobb, ha megmaradnak a szép emlékek :)

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.02.13. 14:31:47

hát én még ilyen gagyi leírásokat életemben nem olvastam. alig van néhol közük a filmekhez, nyomokban némi infót tartalmaznak, de ha még nem láttam volna a mad max-et, a 28 nappal később v bármely más filmet erről a listáról, hát ez alapján tuti hozzájuk sem fogok.

2014.02.13. 14:37:23

@mrbloodbunny: szerintem semmi baj a leírásokkal, ez nem egy filmes szakmai blog, ennyi bőven elég, ráadásul a stílus sem rossz. Olvasd a Filmvilágot, ha olyanra vágysz.

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.02.13. 14:40:11

@mrbloodbunny: lehet, hogy a poszt második mondata elkerülte a figyelmedet? (Nem a történetekre leszünk most kíváncsiak, csupán a világrend összeomlásának okaira és következményeire.)

paráznabillegető 2014.02.13. 14:49:29

@minek az?: no, én kiskoromban betegen feküdtem otthon és láttam egy scifit a tévében, amit teljesen lenyűgözött. aztán vagy 25 évig semmi, bár kerestem kissé felnőtt fejjel, nulla infóval, persze kudarc.
aztán pár éve véletlenül ráakadtam. MESSAGE FROM THE SPACE!!! :D
jó volt újra megnézni, és bár eredeti szinkronnal sikerült csak beszerezni, de még jobban röhögtem a gagyiságokon, amivel tele volt. és az összes vicces jelenet, ami kiskoromba az agyamba égett, előjött, jó volt felidézni. a lázra már nem emlékszem...
meg is tartottam, majd megnézzük a fiammal is, csak nőjön még egy kicsit! :)

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.02.13. 14:55:54

@minek az?: ismerős érzés. Ilyen volt számomra az E.T. és a Korház a város szélén is

stoppos76 2014.02.13. 15:32:34

@paráznabillegető: A város egyetlen mozijában hétfőnként hong-kongi akciófilemekt vetítettek és rettenetesen sokat láttam. Ez még a videomagnós másolási korszak előtt volt. Na most otthon ül a gépen a Legyőzhetetlen wu-tang, de még nem mertem rávenni magam, hogy megnézzem. :)

shwarcz bácsi 2014.02.13. 15:40:56

Resident Evil , reign of fire, the stand, dawn of the dead, war of the worlds, 2012, walking dead, dr strangelove,

dixieking 2014.02.13. 16:09:12

@Narancskommunista: Genesis II (1973) - nem ez az? Kb. fél éve láttam és erősen hasonlít... Ez is posztapokaliptikus, btw.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.02.13. 16:32:35

"The Quiet Earth / A néptelen Föld (1985)
Talán te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha rajtad kívül egyik pillanatról a másikra eltűnne minden ember? Ha mindent megtehetnél, csak éppen ezt az élményt senki mással nem oszthatnád meg? Ebben a filmben pontosan ez történik Zac Hobsonnal"

Ismeritek Bogáti Pétertől Az utolsó ember című regényt????
1982-ben jelent meg, szóval előbb !

Dixi. 2014.02.13. 17:00:14

@Hoppácska: ismerem :-) es
még sok más regenyett novellajat. Nagyon szeretem. Zsoldos Péter neve mond valakinek valamit?

Narancskommunista (törölt) 2014.02.13. 17:14:11

@minek az?:
Nekem eddig jó tapasztalataim voltak azzal, hogy megnéztem egy gyerekkoromban látott filmet/sorozatot/rajzfilmet. Nem azért, mert nem derült ki a többségéről, hogy gagyi, ahogy egyébként is sejtettem, hanem azért, mert érdekes, ahogy egy csomó dolgot máshogy látok, mint akkor, egy csomó dolgot meg csak felnőtt fejjel veszek észre ugyanabban a filmben. Mondjuk utóbbi szempontból azok rajzfilmek vagy családi filmek a legjobbak, ahol beraknak egy rakás olyan poént, amit a felnőttek máshogy találnak humorosnak, mint a gyerekek.

Narancskommunista (törölt) 2014.02.13. 17:15:12

@Lemúr Miki:
Sajnos ez sem az, viszont még nem láttam, úgyhogy lehet valamikor megnézem, mert általában érdekelnek az ilyen témájú filmek.

Narancskommunista (törölt) 2014.02.13. 17:18:38

@paráznabillegető:
Pont ezt a listát is böngésztem már és keresgéltem rá egyenként a listán lévő filmekre, néha rám jön, hogy ezt vagy más filmet keresgéljek, amit kiskoromban láttam (van egy horror is, az első és utolsó, amitől komolyan féltem), de nem tudom mi a címe.

Igazából szerintem azt a lehetőséget már kimerítettem, hogy gugli vagy filmadatbázisok segítségével megtaláljam, mert rengeteg, túl sok időt töltöttem ilyesmivel, azért kérdeztem meg itt, mert nyilván aki némileg nagyobb korábban látta ugyanezt és emlékszik, az esetleg segíthet.

paráznabillegető 2014.02.13. 17:33:40

@Narancskommunista: ugyan, rohadtul nem merítetted ki... valószínűleg valami török vagy távolkeleti filmet láttál, azok meg aztán nem szerepelnek szinte semmi adatbázisban. mármint semmiben, ami számodra releváns.
kár, marad a misztérium.

lábaska 2014.02.13. 17:48:52

A képlet? Nicholas Cage-gel-

Narancskommunista (törölt) 2014.02.13. 17:53:06

@paráznabillegető:
Úgy értem, hogy az ésszerű határon belüli lehetőségeimet merítettem ki online keresés terén.

Narancskommunista (törölt) 2014.02.13. 17:53:46

@paráznabillegető:
Viszont ami biztos, hogy szinkronizálták, mert nem feliratos volt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.13. 17:57:42

Belegondoltam és nálam egyértelműen a majmok bolygója sorozat (nem ez a friss kezdeményezés, de az eredeti) a csúcs.

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.02.13. 18:31:23

@shitgun: tényleg, ez nem ugrott be első körben. Hasonlóan az emberiesség próbája (és bukása) áll a Divide középpontjában is. Ha jól láttam a The Day (2012), Colony (2013) és a német Hell (2012) sem került még elő

jooasszony 2014.02.13. 18:53:10

Az extrém időjárásunk láttán a kutató férjem többször megjegyezte már, hogy az Anyatermészetnek kezd elege lenni belőlünk. A cunamik, földrengések és egyéb extremitás egyfajta válasz a civilizációnk butatságára és kapzsiságára.

Jó a filmlista és a kommentekben is található néhány jól sikerült darab, ami kimaradt a felsorolásból. A 2012 és a 12 majom nem rossz, a Képlet kifejezetten elgondolkodtató. Utóbbi kapcsán napokig azon tűnődtem, hogy a gyerekeintől való elszakadásnál, lemondásnál kevés fájdalmasabb lehet. Nem említett film 'Az esemény", ahol a növényeknek lesz tele a hócipőjük és közösséggé "szerveződve állnak csatasorba".

marwin72 2014.02.13. 19:27:26

@nagypapi: Olvastam. Nagyon jó könyv.! Itthon megelőzte a korát.

McLawrence 2014.02.13. 21:51:14

@Narancskommunista: Én ugyan nem kerestem soha ezt a filmet, de élénken emlékszem rá. Valamikor a 90-es évek elején volt, és a végét nem is láttam. Lehet, hogy az elejét sem. Valami lifttel sikerült valahogy feljutni egy titkos emeletre, ami a külvilág volt. A lent élő fiatalok egyáltalán nem is tudták, hogy létezik a fenti világ. Volt fent valami öreg, bölcs bácsi, akinek egy szemészeti lencsekészletből volt a szemüvege, és azt hiszem le is lángszórózták a szerencsétlent valamikor. Én nagyjából odáig láttam, amikor megtalálták a zöld levelet a tengerparton. Sőt, mintha ez gyakorlatilag a vége lett volna. Most hogy így gondolkozom, mintha KÉT RÉSZES lett volna! Lehet? Címet persze én sem tudok.

gabiiii 2014.02.13. 22:06:23

@Narancskommunista: Ha emlékeim nem csalnak "Menekülés a paradicsomból" címmel adták a tv-ben 94-95 környékén. Utólag bosszantott, hogy az első részének az elejét nem láttam, mert egész jó film volt. Sajnos még én sem találtam meg...

ifsz (törölt) 2014.02.14. 01:26:23

Pár film, ami nincs a listában és talán említésre méltók:

Felhőatlasz: háromféle világvégés klisé egy csomagban: cyberpunkos fogyasztói fasizmus, majd annak összeomlása után minimáltech törzsi társadalom, végül pedig menekült-lét egy másik bolygón.

Oblivion: Az emberi társadalmat elpusztította egy idegen eredetű mesterséges intelligencia, a főszereplő Tom Cruise egy klón, aki a mesterséges intelligencia energiaszivattyúit karbantartásával fogalatoskodik.

Melankólia: Jack Bauer szűk családi körben depizik, mert a földet hamarosan elpusztítja egy aszteroida.

Wall-E: a föld egy hatalmas szeméttelep, az emberek az űrben élnek. A történet főhőse egy a földön "élő" szemét-újrahasznosító robot.

Metropia: Európa felszíne teljesen lepusztulva, a nagyvárosokat metró köti össze, amelyen a lecsúszott középosztály tagjai ingáznak az otthonuk és a munkahelyük között. - Talán ez a legérdekesebb az általam felsoroltak közül.

Narancskommunista (törölt) 2014.02.14. 08:41:49

@gabiiii: @Viktor Fulop:
Nagyon szépen köszönöm nektek, igen, erről a filmről van szó.

Az IMDB-n:
www.imdb.com/title/tt0099621/

@Goffri Karcsi:
Én is sejtettem, hogy nem amerikai, mint kiderült, nyugat-német :-)

Narancskommunista (törölt) 2014.02.14. 08:45:53

@Narancskommunista:
Írok én hülyeségeket, az csak a release date volt ott fent Nyugat-Németországra kiírva, valójában olasz :-)

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2014.03.25. 22:41:54

Héhé, és a Terminátor hol marad? :) Vagy az nem ér, mert igazából a jelenben játszódik?
süti beállítások módosítása