Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2014.11.02. 22:23

MARK 13

Címkék: movie

Mert olyan nyomorúságos idők közelegnek,
melyek a világ kezdete óta nem voltak, és nem is lesznek.
És ha az Úr nem rövidítené meg azokat a napokat,
egyetlen test sem menekülhetne meg.

Márk 13:19-20

 

Az 1990-ben forgatott MARK 13 (eredeti címe Hardware) egy kevésbé ismert/elismert posztapokaliptikus film. Igazi csemege az azóta középkorúvá komolyodott underground nemzedéknek, hiszen a szereplők között olyan kultikus zenészek tűnnek fel benne, mint a nomád Carl McCoy, a taxisofőr Lemmy Kilmister vagy épp Iggy Pop, mint dühös kalózrádiós. Ebből már egyenesen következik, hogy a film betétdalait sem bízták kismókusokra, ezért a Ministry, a PIL és a Motörhead segítenek kellően alacsonyan tartani az alaphangulatot. 

A film alapötletét a brit 2000AD magazinban megjelent Shok! című képregény adta, ezt adaptálta a saját ízlése szerint a dél-afrikai rendező, Richard Stanley. A történet az elsivatagosodott, sugárszennyezett Földön játszódik, ahol egy nomád ismeretlen android maradványaira bukkan a pusztaságban. A robot fejét egy katona veszi meg tőle képzőművész barátnőjének. Ajándékával nagy örömöt okoz a lánynak, aki az egyik fémhulladékból készített alkotásába bele is hegeszti a leginkább koponyára emlékeztető ócskavasat. A romantikus történet itt akár véget is érhetne, ha az egykori gép (hát persze, hogy egy pusztításra programozott harci robot) újra nem aktiválódik.

hardware_1.jpghardware_2.jpg

hardware_3.jpghardware_4.jpgHardware_5.jpg

25 év távlatából nézve a cselekmény sodrása kissé lassú, amiért az átlag nézőt aligha kárpótolják a film szubkult vonatkozásai, ám a környezet és látványvilág rendben van. Kellően leharcolt, poros, korrodált eszközökben nincs hiány, a jövő nyomorúsága ideáktól mentesen van tálalva. A műfaj kedvelőinek kötelező darab, a CGI-re izgulók kihagyhatják. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr886048998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása