Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2020.08.10. 17:01

Járványvédelmi intézkedés 1918-ban

Címkék: protection infection Good to know

"A főváros valamennyi színházaiban, a mulatóhelyeken (orfeum, kabaré stb.), a mozgófényképszinházakban, a cirkuszokban és a mutatványos bódékban folyó hó 21-étől (hétfő) kezdve az előadásokat november hó 3-áig bezárólag beszüntetem. Ugyanerre az időre a hangversenyek, alkalmi előadások, sportmérközések, nép- és táncmulatságok* társasvacsorák és bankettek, általában mindennemű nyilvános társasösszejövetelek tartását, — nemkülönben gyűléseket, csoportosulásokat és felvonulásokat megtiltok."

A spanyolnátha („La Grippe”) 1918–19-ben az influenza A nevű vírusának a történelem egyik legnagyobb járványa volt, amely a Föld teljes lakosságának mintegy 3-5 százalékát elpusztította. Már 1918-ban több áldozatot követelt, mint az egész első világháború. 1918. októberben és novemberben tetőzött, majd decembertől kezdve egyre kevesebb áldozatot követelt. A két évben mintegy 21 millió, más becslések szerint 27-50 millió áldozatot követelt a világon.

1918_influenza.jpg

 

A korabeli falragasz teljes szövege:

Az 1876. évi XIV. t.-c. 157. §-a e) pontjában biztosított jogomnál fogva a közegészségügyi bizottságnak, mint járványbizottságnak meghallgatása és javaslata alapján a következőket rendelem el:

1. Az idézett törvény 33., 34. §-a, valamint a 157. §. e) pontja alapján elrendelem, hogy minden állami, községi, felekezeti- és magán-tanintézetek, u. m. kisdedóvó, elemi-, ipari és kereskedelmi tanonc-, polgári- és középiskola, a tanítóképző intézetek, az ipariskolák, az említett iskolákkal kapcsolatosan, vagy önállóan működő tanfolyamok, egyszóval a tudományos és műegyetemek kivételével az összes oktatási intézmények, ideértve a zeneiskolákat és tanfolyamokat, gyorsíró-, gépíró-, nyelv- és egyéb tanfolyamokat, tánciskolákat stb. is, a 135.281/1918—X. számú rendeletemben megállapított határidőn (f. é. október hó 20.) túl folytatólagosan folyó évi november 3-ig (vasárnap) bezárólag zárva tartassanak és hogy azokban ezen idő alatt a tanítás, vagy foglalkoztatás szüneteljen. A napközi otthonokra és a tanonctartással összekötött műhelyoktatásra, ahol a tanulókellátásban is részesülnek, ez a rendelkezésem ki nem terjed.


2. Az összes közúti közlekedési eszközök (villamos és társaskocsik) belsejében az állóhelyeket folyó évi október hó 21-étől (hétfő) kezdve november hó 3-ig (vasárnap) bezárólag beszüntetem; az első perronon négy, a hátsó perronon öt utasnál több helyet nem foglalhat. A földalatti villamosvasúton megengedett állóhelyek számát a kocsik belsejében kifüggesztett táblák tüntetik fel. Elrendelem továbbá, hogy a kocsik ablakai az egyik oldalon az időjárásra való minden tekintet nélkül állandóan nyitva legyenek. A kocsiknak a végállomásokon való szellőztetése, tisztogatása és fertőtlenítése iránt külön rendeletben intézkedem.


3. A főváros valamennyi színházaiban, a mulatóhelyeken (orfeum, kabaré stb.), a mozgófényképszinházakban, a cirkuszokban és a mutatványos bódékban folyó hó 21-étől (hétfő) kezdve az előadásokat november hó 3-áig bezárólag beszüntetem. Ugyanerre az időre a hangversenyek, alkalmi előadások, sportmérközések, nép- és táncmulatságok* társasvacsorák és bankettek, általában mindennemű nyilvános társasösszejövetelek tartását, — nemkülönben gyűléseket, csoportosulásokat és felvonulásokat megtiltok.


4. Elrendelem, hogy a vendéglők, éttermek, kifőzések, kávéházak, kávémérések, tej- és ivócsarnokok, korcsmák és italmérések folyó hó 21-étől (hétfő) kezdve november hó 3-ig (vasárnap) bezárólag legfeljebb este 10 óráig tarthatók nyitva.
Ez a rendelkezésem nem terjed ki a pályaudvarok és vásárcsarnokok környékén lévő azokra a vendéglőkre és kávéházakra, amelyekre nézve a zárórarendelet ezidőszerint is kivételeket állapít meg.
Elrendelem, hogy a kávéházakat délelőtt II órától I óráig, a vendéglöhelyiségeket pedig délután 4 órától 6 óráig — a kiszolgálás felfüggesztése mellett — alaposan ki kell takarítani és szellőztetni.


5. Kötelezem a köz- és magánhivatalok, gyárak, üzletek, ipartelepek, műhelyek és egyéb munkatelepek vezetőit, illetve tulajdonosait, hogy az alkalmazottak, illetve munkások részére megfelelő mosdóberendezéseket bocsássanak rendelkezésre és gondoskodjanak arról, hogy az alkalmazottak a munkahelyről való távozás előtt kezüket megmossák; kötelezem a 4. pontban felsorolt üzletek tulajdonosait, hogy vendégeik számára az üzlethelyiségben mosdóberendezésről gondoskodjanak.


6. A közönség gyógyszerellátásának zavartalan és gyors lebonyolítása érdekében elrendelem, hogy a főváros területén lévő gyógyszertárakat esti 9 óráig nyitva kell tartani,


7. Az influenza-járvány ellen való védekezés ügyében folyó évi szeptember hó 30-án közzétett hirdetményemben foglalt „Tudnivalókéra újból nyomatékosan felhívom a lakosság figyelmét. Ezalkalommal is figyelmeztetem a közönséget, hogy a saját érdekében tartózkodjék a vendéglők, kávéházak, pálinkamérések, vasúti- és egyéb váróhelyiségek, klubbok, egyesületek, körök, gyűlések és általában mindazon helyek látogatásától, ahol nagyobb tömegek szoktak összejönni; figyelmébe ajánlom a közönségnek, hogy az ájtatossági helyek (templomok, imaházak, búcsuk stb.) gyakori, illetve tömeges látogatásától tartózkodjék. Megkerestem az egyházi hatóságokat, hogy a tömeges összejövetelre alkalmat nyújtó istentiszteletek és egyházi szertartások korlátozása érdekében a saját hatáskörükben sürgősen intézkedjenek; végül tartózkodjék a közönség a temetéseken való részvételektől és a temetőknek, különösen a közelgő Mindszentek és Halottak napján való látogatásától is.
Nagymértékben hozzá fog járulni maga a közönség a járvány elfojtásához, ha tartózkodik a vasutak és helyi közlekedési eszközök használatától oly esetekben, midőn azoknak igénybevétele nem feltétlenül és elkerülhetetlenül szükséges. Figyelmeztetem az utazóközönséget, hogy nem tiszta vagy az utazóközönség egészségére más okból veszélyesnek látszó csomagoknak és tárgyaknak a közúti közlekedési eszközökre való fölvételétől a közlekedési vállalatokat külön rendeletben máris eltiltottam.


8. Értesítem a közönséget, hogy az influenza-betegek tejjel való ellátásának biztosítása érdekében utasításomra a központi tejhivatal (IV. kér., Bécsi-utca I.) a kezelőorvos igazolványa alapján tejutalványt állít ki és a tejárusító üzletek kötelesek ezekre az utalványokra az előírt mennyiségű tejet az utalványosnak kiszolgáltatni. A központi tejhivatal délelőtt 8 órától este 7 óráig adja ki az utalványokat. Figyelmeztetem az orvosokat, hogy a tej utalványokat csakis az arra tényleg rászoruló influenza-betegeknek állítsák ki, mert az etekintetben elkövetett felületes eljárást oly visszaélésnek fogom minősíteni, a melyet a 119.225/918—Vili. sz. rendelet alapján szigorúan megfogok torolni. Gondoskodtam arról, hogy a betegek ápolásához szükséges jég mindenkor kellő mennyiségben rendelkezésre álljon; a gyógycélokra szolgáló jég a következő helyeken kapható:
I., Attila-körút 51; I., Fehérvári-út 19 a; II., Margit-körút 38; VI., Andrássy-út 55; VII., Dob-utca 80; Vili., Práter-utca 45; X., Jászberényi-út 7. szám alatti gyógyszertárakban, továbbá Szabó Benedek fűszeresnél, III., Polgár-tér; Weisz G. és Társa jégkereskedőnél, VI., Szerecsen-utca 38., végül a Magyar Élelmiszerszállító részvénytársaság telepén IX., Tóth Kálmán-utca 8. szám alatt.
Felhívom a közönség figyelmét arra, hogy a betegek kezeléséhez és általában a tisztálkodáshoz szükséges vizet éjjelre is kellő mennyiségben készletben tartsa, mert a vízvezetéket a nappali vízellátás biztosítása érdekében éjjelre továbbra is zárva kell tartani.


9. Értesítem a gyakorló orvosokat, hogy a betegszállítások megkönnyítése végett a Váci-úti fertőtlenítő intézetben (Telefon: 116—80 és 116—81), továbbá a Gyáli-úti fiókfertőtlenítő intézetben (Telefon: József 35—51, József 35—52 és József 35—80) nappal és éjiéi állandó orvosi ügyeletes szolgálat van rendszeresítve. A kórházba szállítandó influenza-beteg nevét és lakását a fertőtlenítő intézet ügyeletes orvosával telefonon kell közölni, aki a helyi viszonyok és a betegséggel kapcsolatos szövődmények (komplikációk) mérlegelése alapján azonnal gondoskodni köteles a beteg élsz állítás áról és kórházba való utalásáról.
3 Újból is nyomatékosan figyelmeztetem a gyakorló orvosokat, hogy csakis olyan betegek kórházi felvételét kérjék, kiknek kórházban való elhelyezése bajuk súlyosságánál vagy egyéb körülmények folytán feltétlenül szükséges, mert különben a rendelkezésre álló kórházi férőhelyek egyhamar betelnek és a valóban súlyos betegek elhelyezését biztosítani nem tudjuk.


10. Az influenza betegek orvosi kezelésének gyorsítása és könnyítése érdekében intézkedtem, hogy az orvosok a főkapitányság által kiállítandó zöld színű igazolványokkal láttassanak el, mely igazolványok feljogosítják az orvosokat arra, hogy a szabad és erre a célra kirendelt bérkocsikat a szabályszerű viteldíjak ellenében igénybe vegyék, nemkülönben arra is, hogy a villanyos vasutak megálló helyein a felszállásnál másokkal szemközt elsőbbségben részesüljenek. A közlekedési vállalatokat idevonatkozólag megfelelően utasítottam. A bérkocsik igénybevételére vonatkozó részletes rendelkezéseket a székesfővárosi államrendőrség főkapitánya fogja megállapítani


11. Aki a jelen rendeletemben foglalt rendelkezéseket be nem tartja, azokat megszegi vagy kijátssza, a közegészségügy rendezéséről szóló 1876. évi XIV. t.-c., amennyiben pedig cselekménye vagy mulasztása az 1878. évi V. t.-c.-be iktatott büntetőtörvénybe vagy a kihágásokról szóló 1879. évi XL. t.-c.-be ütközik, ezen törvények alapján fog büntettetni.
Felhívom a főváros közönségét, hogy a jelen felhívásomban foglalt rendelkezéseket pontosan tartsa be s a maga részéről is minden erejével támogassa a hatóságot a járvány elleni védekezésben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr5916126836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása