Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2013.04.20. 14:12

Bringa az égből

Címkék: vehicle

Bár a budapestiek nagyjából hozzászoktak már, hogy milyen totális káoszban közlekedni, a városi autófétist lerombolni talán csak az apokalipszis tudja majd. Pedig a kerekek lefelezésével a világvége - ha el nem is kerülhető - egy kicsit elodázható. Két kerék óriási előny a túlélésben, ennek kifejtése külön posztot érdemel majd. Különös, hogy a filmekben vagy gyalogosan vonszolják magukat a túlélők vagy padlógázzal száguldanak a kihalt országúton. A legkézenfekvőbb megoldást mindig elfelejtik.

Nem úgy Harry Montague washingtoni tervező, aki több mint tíz éves kutatás és fejlesztés során összecsukható mountain bike-ot alkotott. Ez első hallásra talán nem tűnik óriási eredménynek, de ha jobban belegondolunk, itt egy extrém sporteszköz és egy kemping bringa lett összeházasítva. A Folding Bike Technology kiválóságát az adja, hogy összecsukható megoldást kínál egy erős szerkezetű 26"-os kerékpárnak.

paratrooper.jpg

Sokat elárul a technológia életképességéről, hogy a DARPA ( Defense Advanced Research Projects Agency) 1997-ben a Montague Corporation-t bízta meg azzal, hogy az amerikai haditengerészet számára kerékpárt tervezzen. Ennek eredményeként született meg a The Paratrooper® Tactical Folding Mountain Bike, ami alkalmas ejtőernyős bevetésre, és bármilyen harctéri alkalmazásra. Tökéletes túlélő jármű, összecsukása nem igényel szerszámokat, minden alkatrésze szabványos, így könnyen beszerezhető, pótolható.
A folyamatos fejlesztés jelenleg a városi körülményekhez igazodó 700C jelzésnél tart.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr725236150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.04.21. 10:41:55

Hát, nem tudom mire a tíz év fejlesztés, ez egy Klein Mantra, amiből kiszedték a rugós tagot és betettek helyette egy merev idomot, majd átfúrták a felsőcsövet, és tettek bele egy gyorszárat. Ez így nem egy nagy dolog, ráadásul az eredmény sem meggyőző, ha az én alacsony vázas biciklimből kiveszem a két gyorszáras kereket, és elfordítom a kormányt, alig lesz hosszabb, viszont a nyeregcső kihúzásával alacsonyabb lesz a pakk, szóval kb ugyanezt az eredményt kapom. Ráadásul egy böszme kombi hátába bármelyik bicikli belefér, amelyikneknek ki van véve az első kereke, az enyém már egy egyes Golfban is volt szállítva, igaz rálógott a hátsó ülésre, de elfért. Ráadásul Klein Mantrát már nem is gyártanak, de ha szerez belőle egy raklapnyt, és átalakítja, akkor az meg halálos bűn, mert a Mantra egy műremek, teljesen egyedi hátsó felfüggesztéssel.

vilagpolgar 2013.04.21. 11:14:07

Reméljük egy autó árából ki is jön...

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2013.04.21. 21:56:50

@shitgun: Jogosak ezek az észrevételek, a tíz év fejlesztés alatt talán inkább tíz év tapasztalatát kell érteni. Elképzelhető, hogy a váz közös munka, Gary Klein és David Montague mindketten a massachusetts-i Institute of Technology mérnöki karára jártak a 90-es évek végén.
A technológia megítélésénél ne a hétköznapi igényeket vegyük figyelembe, hanem a hadsereg elvárásait, akiknek egy szerszámok nélkül 30mp alatt a lehető legkisebbre összehajtogatható 26"-os kerékpárra volt szükségük, ami alkalmas ejtőernyős bevetésre. Gondolom nekik a 'kicsit több idő összeszerelni' és a 'picivel nagyobb és több alkatrészre' már nem volt elfogadható. Kapcsolódó link: www.militarybikes.com/time.html

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2013.04.21. 22:02:58

@vilagpolgar: egy ilyen technológiára épített bringa ára 150.000 forinttól kezdődik (én azt hittem nagyságrendekkel drágább), a termékpalettát itt találod: www.montaguebikes.com/folding-mountain-bikes
süti beállítások módosítása