Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2012.11.09. 14:11

A radioaktív sugárzás

Címkék: Good to know radioactivity

Mi a radioaktivitás?

Azokat az anyagokat nevezzük radioaktívnak, melyek atommagja szétesik, miközben sugárzás formájában energia szabadul fel. Ez a radioaktív sugárzás áthatolva más anyagokon megváltoztatja atomszerkezetüket: A semleges részecskékből elektromosan töltött ionok keletkeznek. A radioaktív sugárzást ezért ionizáló sugárzásnak is nevezik. Az ionizáló sugárzás energiadózisát Sievert(Sv) egységekben fejezik ki.

Veszélyes sugárzási dózis

Bár 100 millisievert (mSv/a) alatt semmilyen közvetlen károsodásra nem kell számítani, ha a sugárzás mértéke eléri a 10 mSv/a-t, az érintett területeken élőknek ajánlott zárt épületekben tartózkodni. 100 mSv/a vagy annál nagyobb értékek mellett a lakosságot evakuálják. (a föld népességének átlagos sugárterhelése 2,8 mSv/a - UNSCEAR, 1988)

Az élő szervezetre gyakorolt hatás

Radioaktív sugárzás alkalmával a felszabadult ionok igyekeznek ismét kémiailag stabil kötést létesíteni, így az emberi szervezetben veszélyes kötések keletkezhetnek. Az enzimek elveszíthetik funkciójukat, roncsolódhatnak a sejtek vagy teljesen elpusztulhatnak. Az ionizáló sugárzás megváltoztathatja az örökítőanyagot (DNS-t), ami rák kialakulásához vezet.

Ha egy besugárzott sejt nem pusztul el, hanem abban elváltozás jön létre, az egy késleltetési idő után rákos sejtté fejlődhet. Kis dózis esetén a szervezet védelmi és javító mechanizmusai ezt nagyon kis valószínűséggel engedik meg. Arra nézve nincsen semmi bizonyíték, hogy bizonyos küszöbdózis alatt rákos elváltozás nem jöhet létre, tehát nem adható meg olyan küszöbérték, mely alatt a sugárzás veszélytelen lenne.

Ha az ionizáló sugárzás miatt károsodott sejt egy ivarsejt, azaz amelynek a funkciója az, hogy a genetikai információt átvigye az utódba, akkor érthető, hogy a besugárzott személy leszármazottaiban különféle örökletes hatások jöhetnek létre.

Mi a sugárbetegség?

Nagy dózisú sugárzás sugárbetegség (sugár szindróma - acute radiation syndrome, ARS) kialakulását okozhatja.

A látens fázisban gyengeség- és betegségérzet, étvágytalanság, émelygés, hányás jelentkezik. Minél nagyobb dózisú sugárzás ért valakit, annál hamarabb jelentkeznek a tünetek, és annál rosszabbak a kilátások is. Azok, akik a sugárexpozíció után egy órán belül hánynak, nagy valószínűséggel nem élik túl azt. A panaszok aztán eltűnnek és a páciens egy ideig jobban érzi magát.

Napokkal vagy hetekkel később a tünetek súlyosbodnak. A sugárzás meggyengíti a szervezet vérlemezkéit, ami orr-, száj-, fogíny-, végbélvérzést okozhat, belső vérzés, vérhányás alakulhat ki. A bőrfelület súlyos napégéshez hasonlóan felhólyagosodik. Egyes esetekben nyílt sebek keletkeznek, és a bőr hámlani kezd. A nagy dózisú sugárzásnak kitetteknél két-három héten belül időszakos vagy állandó hajhullás jelentkezik. Látható fekélyek keletkeznek a szájban, vagy az ajkakon, a nyelőcső, a gyomor és a belek fekélyesedésével is számolni kell. Súlyos esetben az agy megduzzad (agyi ödéma) és elhal.

Veszélyes radioaktív anyagok nukleáris katasztrófa esetén

Jód 131 izotóp - a pajzsmirigy rosszindulatú elváltozását idézheti elő, a jód normál esetben felhalmozódik a
pajzsmirigyben. Tehát a radioaktív jód felhalmozódása megelőzhető normál jód adásával, mely blokkolja a radioaktív izotóp felvételét.
Stroncium 90 - a csontokba kerül, rosszindulatú daganatos betegségek, vérképzőszervi betegségeket okozva.
Cézium 137 izotóp - az egész szervezetben lerakódhat, de leginkább az izomszövethez van affinitása
Plutónium - elsődlegesen is toxikus, belélegezve tüdőrákot alakíthat ki.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr374898917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2014.02.08. 23:01:50

No, ezen én még dolgoznék egy kicsit, mert fizikából és fogalmazásból egyaránt elégtelen eddig.

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.02.11. 18:46:04

@¿Qué tapas hay?: mindig szívesen veszem egy magyar-fizika szakos pedagógus véleményét

¿Qué tapas hay? 2014.02.12. 23:15:53

@Postnomad: No, akkor érdemes lenne egy ilyen tanárral átolvastatni. A radiofóbia nem szégyen, viszont a pontatlan információk közzététele sem dicsőség. Bár úgy tűnik, rajtam kívül más úgyse olvassa ezt a posztot.
süti beállítások módosítása