Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2014.06.19. 14:34

Túlélni, mint állat

Címkék: Good to know

darwin_hun.jpg

Mely fajok a posztapokalipszis legesélyesebb túlélői? Ennél nehezebb kérdést aligha lehetne feltenni, a válaszadással meg sem próbálkozunk. Felállítunk viszont egy szempontrendszert, amivel a vaktába lövöldözés helyett könnyebb lesz eldöntenetek mik az előnyös és hátrányos tulajdonságok ha egy faj fennmaradásáról van szó. Ezzel át is passzoljuk a válaszadást nektek, kíváncsiak vagyunk ti melyik állatokat tartjátok a legesélyesebbeknek?

Alkalmazkodj!
(hirtelen megváltozott életkörülmények)

Esetünkben az evolúció korokon átívelő, folyamatos és lassú változása helyett egy váratlanul bekövetkező kataklizmával kell a fajoknak szembenézniük. Egy ilyen esemény alapvetően rendezheti át az erőviszonyokat, az addig domináns fajok háttérbe szorulása újak számára nyithat életteret. Általánosságban igaz, hogy minél speciálisabb igényei (táplálék, időjárás, stb.) vannak egy élőlénynek, annál érzékenyebb a változásokra. Az ózonréteg nélküli perzselő napsugárzást vagy ellenkezőleg, egy évekig tartó nukleáris telet a jelenlegi tápláléklánc csúcsán lévő fajok legtöbbje nem képes elviselni.

Védd magad!
(fizikai ellenállóképesség, immunitás)

A természetes ellenségekkel szembeni védelmen túl fontos a szélsőséges időjárási körülményekhez való alkalmazkodás, betegségekkel, sugárzással (radioaktív, UVB, stb.) szembeni ellenállóképesség. Gyenge immuitással a legszaporább faj is hamar visszaszorulhat az életben maradásért folytatott küzdelemben.

Szaporodj!
(faj, populáció, egyed)

Biológiai értelemben a fajmeghatározás kimerül a DNS hasonlóságban és termékeny utódnemzésben, de a túlélés szempontjából fontos, hogy az egyedeknek potenciális párként kell felismerniük egymást. Konyhanyelven fogalmazva nem elég, ha elméletben képesek szaporodni, a gyakorlatban is működnie kell a dolognak, így a túlélés szempontjából a párfelismerési fajfogalom a mérvadó. A egyedek a hirtelen megváltozott életkörülmények miatt elveszthetik szaporodási vagy ivadékgondozási ösztöneiket, az elszigetelődött populációk sok esetben nem képesek az önfenntartásra és 5-10-20 éven belül kipusztulnak. 

Mindezek alapján következzék néhány esélyes faj, akik befutók lehetnek a posztapokaliptikus versenyen. Ezek talán a legismertebbek, nagy meglepetéssel aligha szolgálnak. A különleges tippeket tőletek várjuk! :)

Bojtosúszós maradványhal (Coelacanthimorpha) - Ez a 70 millió éve kihaltnak hitt mélytengeri állat egészen rendkívüli túlélő. Bár napjainkra alig 500 példány maradt belőlük, a korok változásai nem igazán érintették. Ez egyben túlélésének záloga is, hiszen Darwin apó feltételezése ellenére a többszáz méter mély szélsőséges ám változatlan környezetben nincs szükség alkalmazkodásra. Természetes ellensége nem ismert.

Amerikai csótány (Periplaneta americana) - Szinte az egész világon előfordul, ami rendkívüli alkalmazkodóképességének és szaporaságának köszönhető. 300 millió éves evolúciós múltja alatt volt ideje kifejleszteni a túléléshez leginkább hasznos tulajdonságokat, ráadásul más csótány fajokkal szemben repülni is tud. Achilles sarka persze neki is akad, a szárazságot nem vieseli el ahogy a hidegben sem szaporodik, így a háztartások különösen vonzóak számára. Ellenállóképessége a radioaktív sugárzással szemben kiválló, az irtásukra tett vegyszeres kísérleteknek köszönhetően folyamatos a rezisztens típusok utánpótlása.

Vándorpatkány (Rattus norvegicus) - A csótány mellett a vándorpatkány is az embernek köszönheti elterjedését. Rendkívül szapora, a táplálékban nem válogat (hacsak nem mérgezett). Jól szervezett közösségben él, kivállóan úszik, intelligens és agresszív: tökéletes inváziós faj. Mérgekkel és radioaktív sugárzással szembeni ellenállása kimagasló. Azon kevés dolgok egyike melyhez képtelen alkalmazkodni, manchester terrier néven ismert.

A túlélés koronázatlan királyai azonban minden kétséget kizáróan a medveállatkák (Tardigrada). Igaz, esetükben törzsről nem egy adott fajról beszélünk. Ezeknek az apró (0,2 - 1,5 mm) élőlényeknek aztán teljesen mindegy, hogy 6000 méter magas hegységben vagy 4000 méter mélyen, a sarkvidéken vagy az Egyenlítő környékén kell életben maradniuk. A hőmérséklet számukra majdnem mindegy, 100°C és -200°C között is kibírják. Jöhetnek savak, oldószerek, légüres tér, sugárzás, rendkívüli nyomás. Minden szerves anyag táplálék számukra. 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr806298671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dogfaceboy 2014.06.20. 16:45:49

Bár nem állat, de aktualitása miatt mégis érdekes ez a rendkívül szívós és nem kevésbé veszélyes növény: hu.wikipedia.org/wiki/Kauk%C3%A1zusi_medvetalp

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2014.06.20. 22:39:42

Ha a halból mára csupán 500 maradt, akkor már jelenleg is veszélyeztetett faj! Így nem értem, mit keres a listán. Akkor már inkább cápa vagy krokodil, azok is eléggé ősi formák.

studkell 2014.06.20. 23:00:13

Posztolónak: nézz utána a központozásnak (vesszők), a "kiváló" meg egy l-lel van. Na lehet anyázni.

vv orban 2014.06.20. 23:15:36

Az ember nem alkalmazkodik, hanem átszabja a környezetét.
Aki csak alkalmazkodik annak esélye sincs. Darwin tévedett.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2014.06.20. 23:59:08

@vv orban: megnézem hogyan szabod át a környezeted egy meteorbecsapódás után mondjuk :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.21. 01:09:37

@vv orban:

Így igaz, az alkalmazkodás előbb-utóbb evolúciós zsákutcába vezet. Persze Darwin nem tévedett, hiszen ő nem az emberrel foglalkozott, hanem az élővilággal általában, amelyre nem jellemző a környzet átszabása.

bölcsbagoly 2014.06.21. 05:33:27

Az élővilágban nem létezik alkalmazkodás, az emberen kívül! Az ugyanis tudatos viselkedést jelentene, ilyen pedig nem létezik az állat/növényvilágban.
Ami annak tűnik az az adott élőlények veleszületett képessége hogy bele illeszkedjenek a környezeti feltételekbe, elviseljék az adott körülményeket, felhasználják a számukra kedvező lehetőségeket.

bölcsbagoly 2014.06.21. 05:34:39

@vv orban: nem tévedett, mivel nincs alkalmazkodás, csak rosszul használt kifejezés!

egysmás 2014.06.21. 07:43:15

Nincs is evolúció, csak bizonyos lények, amelyikeknek Chuck Norris megenegedi a létezést.

mrZ (törölt) 2014.06.21. 08:41:40

Az ember csak rövid ideje alakítja a környezetét, amikor még ágakat tördelt nem volt számottevő a tevékenysége. Inkább az a kérdés hogy ki alkalmazkodik jobban a modern ember által megváltoztatott környezethez. Mert abban a többi előlények bact/állatok/növények messze előttünk járnak, gondolom a nagyobb biodiverzitásuknak, gyorsabb reprodukációnak, és kiszolgáltatottabb helyzetüknek köszönhetően.
Én a bacikra teszem a pénzem.

öreg zsidó blogger 2014.06.21. 08:43:21

A gazdagok (mármint a milliárdosok) pár évet túlélhetnek: amint a hidegháború idején, védett rejtekhelyeket építhetnek ki, amelyben az újrakezdéshez szükséges feltételeket is raktározhatják. Ne legyen így!

♔bаtyu♔ 2014.06.21. 08:59:20

A fehérek egészen biztosan nem élik túl. Feltéve, hogy az USA, Izrael által biztosított liberális-zsidó befolyás marad.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.06.21. 09:22:56

@bölcsbagoly:

"Ami annak tűnik az az adott élőlények veleszületett képessége hogy bele illeszkedjenek a környezeti feltételekbe"

Na igen, csakhogy egy nem örökíthető tovább. Tehát ott tartunk, hogy az egyedre igen, de a fajra nem alkalmazható a te alkalmazkodás-definíciód.

De ez nem baj, ha szem előtt tartjuk, hogy az alkalmazkodás szónak más jelentést tulajdonítunk egyedek és fajok esetén.

bölcsbagoly 2014.06.21. 09:55:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: de amit az állat/növény örökölt maga is, az igen! S mivel mindig akad prá mutáns egyed, amelynél ezek a képességek még jobbak, ők, illetve az utódaik kerülnek nyertes helyzetbe.
Amúgy, az alkalmazkodás mindig is egyedre vonatkozhatott, mivel a faj egy absztrakt fogalom. Mi emberek hoztuk létre. Minden faj az olyan populációk összességét jelenti, amelyek egyedei képesek egymással élet- és szaporodóképes utódokat világra hozni!
Részemről az alkalmazkodás/adaptáció kifejezést az ID/ÉT és kreacionizmus feltámadása idején alapból károsnak tekintem, főleg mivel ezt úgy tanítják az iskolában is, hogy nem hívják fel a figyelmet arra, hogy ez nem lehet egy tudatos cselekvés!

pereszke 2014.06.21. 10:44:00

@♔bаtyu♔: na az ilyen barmokert mint te, legalabb erdemes bealdozni a teljes emberiseget, nehogy akar csak egy ilyen agyabaszott idiota is fennmaradjon

bölcsbagoly 2014.06.21. 11:12:15

@pereszke: azt a részét amelyhez te is tartozol, nemcsak érdemes lenne, hanem kötelező is!
süti beállítások módosítása