Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2013.07.28. 11:24

Budapest 2033, avagy a metró mint óvóhely

Címkék: bunker catastrophe

Budapest alszik. Méterekkel a föld alatt egy apró, kéttengelyes dízelmozdony (menekítő vonat) és a hozzá kapcsolt 200-as pályaszámú metrókocsi robog az alagútban. Nem áll meg az állomásokon. Ahogy elhalad a szektorkapu mögött, a pályamunkások dolgozni kezdenek. Elbontják a lekötést, felszedik a síneket. A tíztonnás acélajtó lassan bezáródik, hermetikusan elzárva az embereket a külvilágtól. A főváros legnagyobb óvóhelyén vagyunk.

Budapesten 3300 óvóhely található, ahol összesen 480 ezer embert tudnak elhelyezni. A legnagyobb óvóhely maga a metróhálózat. A 2-es és 3-as metró vonalalagútjai 220 ezer ember befogadására alkalmasak. A mélyépítésű szakaszokon összesen tizenkét óvóhely, szektor található. A 2-esen a Déli pályaudvar és a Keleti pályaudvar, a 3-ason a Határ út és az Újpest-Központ végállomás közötti terület működhet óvóhelyként. Az 1-es vonal nincs elég mélyen ahhoz, hogy erre alkalmas legyen. A 4-es metró alagútja acél helyett betontübbingekből készült, ez sem alkalmas a lakosság védelmére. Egy-egy szektor két-három állomást, és a köztük lévő vonalalagutakat foglalja magában. A szektorokat a mozgólépcsős lejárat aljánál lévő lejtaknakapuk, illetve a metróalagutakban lévő alagútkapuk zárják. Egy-egy szektor elméletben az ötszáz méteres körzetben élők befogadására alkalmas.

budapest_metro_1.jpg budapest_metro_2.jpg

Egy kimenekítés során minden mozgólépcső lefelé halad, a betelepülő lakosságot a hangosbemondó instrukcióin felül az ezerötszáz fős polgári védelmi személyzet irányítja a metróalagutakba. Természetesen a vonalalagutak ekkorra már feszültségmentesítve vannak. A legendákkal ellentétben nincsenek titkos kórházak, élelmiszer-lerakatok a föld alatt, a betelepülők kijelölt helye a vonalalagutakban van. A jobb és bal alagutakat összekötő szervizjáratokon, illetve a szellőzőkön kívül egyéb létesítmények nem kapcsolódnak a metróhálózathoz, ahová a lakosságot menekíthetik. Egy-egy szektornak hetvenkét órára, azaz három napra elegendő vize és elektromos energiája van. A szellőzést dízelmotorról üzemeltetett ventilátorok biztosítják. A felszínről vett levegőt egy soklépcsős szűrőrendszeren keresztül szívják be, így a külső szennyeződések nem juthatnak le az elzárt alagútba. A tisztálkodásra az állomásokon kialakított, elkülönített női és férfimosdókban van lehetőség.

A szektorok zárásának négy fokozata van. Az első fokozat a betelepülés, ekkor a kapuk nyitva vannak. A második a léglökés elleni védelem, a harmadik a gáz- és sugárvédett szint, a negyedik pedig a teljes elzárkózás. A kapuk száz kilonewton per négyzetméter nyomásnak tudnak ellenállni, teljes elzárkózás esetén 600-800 Pascal túlnyomást kell létrehozni, amit a hermetikusan záródó kapuk megtartanak. Mivel a levegő mindig a magasabb nyomású helyről áramlik az alacsonyabb nyomású felé, így bent magasabb nyomást biztosítva elérhető, hogy kívülről akkor se jusson be káros anyag, ha netán valahol mégsem zárna légmentesen az egyik kapu.

Forrás: Arnold Balázs, iho.hu

A 2-es metróval egyidőben 1949-ben kezdték el a Rákosi-bunker építését a metróval párhuzamosan. Rákosi Mátyás és a pártvezetés egy esetleges atomtámadás esetén a bunkerben vészelte volna át a támadás utáni napokat. A veszély elmúltával metróval utaztak volna a Keleti pályaudvarig, ahol egy páncélvonatra szálltak volna át. A metróhoz hasonló technológiai megoldásokkal készült (metróállomásra és alagútra hasonlít), éppen ezért a munkások úgy tudták, hogy a metrót építik. A 2200 ember befogadására alkalmas 3500-3800 négyzetméteres objektum 1953-ban készült el. 4000 köbméteres kapacitású levegőszűrő rendszerrel szerelték fel, amely a radioaktív por megszűrésére is alkalmas lett volna. E mellett 150 köbméteres víztartállyal és egy 30 kilowatt áram termelésére alkalmas generátorral is felszerelték. Egy vészkijárat is épült a TV-székház mellett amely levegőztetőként is szolgál. A labirintusszerű objektumban külön tanácskozóterem is épült, ahol az ország vezetői az aktuális teendőket vitatták volna meg. Bár soha nem használták, a hetvenes évek közepéig készenlétben volt.

Forrás: wikipedia.org

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr55211991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.28. 12:16:29

"a 3-ason a Határ út és az Újpest-Központ végállomás közötti terület működhet óvóhelyként"

Ha az 1-es vonal nincs elég mélyen, akkor mit lehet mondani Újpest-Városkapuról vagy a Gyöngyösi utcáról pl.? Jó ha 25-30 lépcső van a felszín és az alagút szintje között...
Szerintem a 3-ason sokkal rövidebb az atombiztos szakasz.

De egyébként a téma jó, amióta olvastam a könyvet, én is mindig úgy megyek le a metróba, hogy keresem a hermetikus kapukat meg mindenféle túlélési módszereken gondolkodom :D

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2013.07.28. 13:05:39

@danialves: témába vág az oroszok idei METRO c. filmje, a hozzá készült weboldal pedig egészen elképesztő www.metro-film.ru

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.28. 19:37:22

@Postnomad: Ja, láttam is, pont itt szúrtam ki szerintem. (Honlapból meg csinálhatnának egy angol verziót, mert szép, csak nem értem.)

Stohl András 2013.07.28. 23:58:27

"Budapest 2033, avagy a metró mint óvóhely"

Mekkora hulyeseg. Ha jon metro, akkor mit csinalnak, felkapaszkodnak a plafonra ?
Es egy normal jeggyel mennyi idot lehet lent tartozkodni ? Mert a jegy ha jol tudom, csak egy orara ervenyes, utanna ugyan ugy buntetnek, mintha nem volna jegy az embernel.
Ezenkivul szerintem, egy legvedelmi riado eseten, ezrek allnanak sorba a jegypenztaraknal, akar orakat is, mert ugye jegy nelkul az ellenor nem enged le, es reg szetbombaznak oket, mire sorra kerulnek.
Szoval nem tul praktikus.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.07.29. 01:19:18

@Stohl András: kíváncsi leszek, mit fog szólni a neved eredetije, ha megtudja, hogy egy gerinctelen, tetves náci visszaél a nevével. :D

gipsz.jakab 2013.07.29. 06:59:12

elképesztő fasság !

nem akarlak títekett kiábrándultatni ! bat...

egy nyilvános nyomvonalú metrót -40 méteren a mai tecnikával is simán szét lehet bombázni...
gondolom kimaradtatok pár éve az alkaida ellen bevetett "barlang" bombákról amik pont erre voltak kitanálva...

gipsz.jakab 2013.07.29. 07:00:57

"Budapesten 3300 óvóhely található" :))))) jjaaaa meg 200 000 munká sőr...

elképesztő buta emberek vannak...

nembaj fidesznyikek higgyétek csak hogy megúszhattyátok...

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2013.07.29. 08:04:54

Még sok-sok olvasnivaló a kettes metróról itt: fovarosi.blog.hu/tags/metro2sorozat A hármas metróról pedig itt: fovarosi.blog.hu/tags/metro3sorozat

Nuuk 2013.07.29. 08:25:31

@gipsz.jakab: Igen, elvileg szét lehet bombázni, sőt erősen kétséges, hogy ha közvetlenül az adott óvóhely felett robbant volna az atom, akkor megfelelő védelmet nyújtott volna. Az alapelv az volt, hogy Budapestre csak egy bombát dobnak, a rendszert ezért állították össze különálló szektorokból, hogy ha 1-2 kiesik, a többi részen elszállásolt emberek még megússzák.

@danialves: Nem volt egészen pontos a cikk megfogalmazása, a kisföldalattin nem az alagút mélysége jelenti a problémát, hanem az egész szerkezete. Ha megnézed, a hármas metrón a kéregállomásokon is láthatod a falba rejtett páncélajtókat. Az ezeken a szakaszokon elszállásolt emberek ugyanúgy védve vannak pl. a lökéshullám és valamilyen szinten a sugárzás ellen - ismétlem, az alapelv az volt, hogy Budapest egy bombát kap majd, valahol a belváros környékén (pl. a Keleti pu.-nál).

Azt egyébként hozzátenném, hogy ezek az óvóhelyek nem csak és kizárólag az atomtámadás ellen nyújthatnak védelmet, hanem pl. egy vegyipari katasztrófa esetén is.

csillaberk 2013.07.29. 08:31:15

Gyöngyöspata mellett, Szurdokpüspöki felé van most az állam vezetőinek a menedékhelye. Egyszer oda kellene lejutni párat fotózni. Érdekes lenne összehasonítani mi jut nekünk és nekik.

gipsz.jakab 2013.07.29. 08:36:27

@Nuuk: "alapelv az volt, hogy Budapestre csak egy bombát dobnak"

vicces

lehetett volna az alapelv az hogy egyet sem dobnak...

ugye azt tudod hogy nem épülnek vagy 20-30 éve új óvóhejek... nincs értelme ugyanis...

a TEK már a bomba gondolatát is megakadályozza... :)))

Nuuk 2013.07.29. 09:03:31

@gipsz.jakab: Ez volt az alapelv, a korabeli harci taktikákból kiindulva.

Egyébként máshol szorgalmasan építgetik a mai napig az óvóhelyeket:
ingatlanmagazin.com/epites-es-felujitas/svajcban-nem-epulhet-tarsashaz-ovohely-nelkul-mi-a-helyzet-nalunk-mennyibe-kerul-egy-bunker-a-kertben/

gipsz.jakab 2013.07.29. 09:05:23

@Nuuk: igazuk van... de ők békében ássák oda a pénzüket...

háborúban nincs eséjjük...
meggebednek ugyis a fapuskáik nem védik meg őket...
ha meg közel harc... akkor is a kínaiak van eséjjük

CyberPunK 2013.07.29. 09:24:40

"A jobb és bal alagutakat összekötő szervizjáratokon, illetve a szellőzőkön kívül egyéb létesítmények nem kapcsolódnak a metróhálózathoz, ahová a lakosságot menekíthetik."

Ezt honnan lehet tudni? Létezik bármiféle elérhető, publikus szerkezeti rajz/térkép?

Adani 2013.07.29. 09:48:26

@gipsz.jakab:

Na ja még Luke Skywalkert is elkapják, Darth Vader se fogna ki rajtuk :)

@Nuuk:

Fogarasi Jómunkásember Árpi tudhatja mennyi kerül a kertbe atombunkert építeni, ugye az ojjektum, ami csak az ellen nem véd, mert még nincs kész. :)

Amúgy meg ismerve a magyar honvédelem helyzetét, egyrészt ha nem 8-16 között támadják meg az országot másnap reggelig észre sem fogják venni, és utána is kész csoda lesz, ha katona, fegyver és lőszer egy helyre kerül.

Void Bunkoid 2013.07.29. 10:00:57

Budapestre dehogy dobtak volna atombombát. Alapvetően egy háború esetén nem minősült volna jelentős katonai célpontnak, maximum a repülőtér, de az meg eléggé távol van a várostól.

Ja és megjegyzem, azt is (meg a pályaudvarokat is) hagyományos bombákkal támadták volna. Túl drága lett volna az imperalistáknak egy nukleáris robbanófejet pazarolni egy rakás belvárosi tahóra :P de komolyan.

1956-ban sem értünk annyit a Nyugatnak, mint a Szuezi-csatorna. Most sem érünk, de tán még annyit sem, mint az ötvenes években.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.29. 10:22:26

@Nuuk: Köszi, ezt nem tudtam.
Nagyon egyébként nem nyugtatott meg, azért szívesebben vészelnék át egy atomtámadást mondjuk a Moszkva téren, mint Újpest-Városkapunál. :D
De legközelebb majd kifigyelem a kapukat.
@Void Bunkoid: Érdekes, a japánok ellen még nem gondolták pazarlásnak leatomozni néhány belvárosi tahót. Olyannyira nem, hogy a biztonság kedvéért ledobtak még egyet.

Az atomháborús forgatókönyvek pont arról szóltak, hogy van fél órád kilőni az összes atomod, mielőtt az ellenségé ideér. Nem állt volna neki senki pályaudvarokat bombázni, hanem megpróbálják a lehető legnagyobb kárt okozni, és kész. Majd pont azon gondolkodnak az amcsik, hogy drága lenne atomot dobni Bp-re, miközben kétszáz szovjet ICBM repül az ő nagyvárosaik felé...

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2013.07.29. 10:25:13

A moszkvai minta: 'Jelenleg a moszkvai metró közel 300km-es szakaszán 9000 szerelvény szállítja az utasokat. 12 vonalának legmélyebb állomása 80 méterrel van a felszín alatt, mivel az építéskor fontos szempont volt, hogy egy esetleges háború alkalmával óvóhelyként, atombunkerként funkcionáljon. Legutóbb erre a második világháborúban volt szükség, a következő alkalom a könyv szerint 2013.' postmode.blog.hu/2013/01/13/dmitry_glukhovsky_metro2033

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2013.07.29. 10:33:45

@CyberPunK: publikus dokumentum védelmi létesítményekről biztos kevés akad, de olyan egyéb óvóhely, ahová egy főváros lakossága menekíthető nagyon nem maradhatna titokban, lévén itt több százezer fő biztonságáról van szó, nem egy bérház pincéjében kialakított 50-60... 100 főt befogadni képes létesítményéről.

Void Bunkoid 2013.07.29. 10:37:26

@danialves: a japánok lenukkolásának üzenete volt, ott bizony megérte nekik két várost elpusztítani, az egy igen barbár, de hatásos techdemó volt a ruszkiknak, hogy kedves Sztálin, nézd csak, ilyet tudunk mi, nemcsak olyan hatótávolságú nehézbombázóink vannak, amik röhögve elrepülnek akár Moszkváig meg vissza, hanem ilyen pukkanást is tudnak a közepére varázsolni, úgyhogy ne merj kekeckedni velünk a béketárgyalásoknál, meg úgy lehetőleg utána sem.

CyberPunK 2013.07.29. 10:38:30

@Postnomad: Én arra lennék kíváncsi, hogy vajon a metró tényleg csak két párhuzamos járatból áll és semmi oldalirányú építkezés nem történt? A metró állomásairól se érhető el semmilyen szerkezetrajz, legalábbis ami igen, azon csak alagúttól alagútig tart, pedig látható, hogy jóval tovább van építve a legtöbb.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.29. 10:45:07

@Void Bunkoid: Üzenete is volt, de a stratégiai szerepe elsősorban az volt, hogy nem akartak belemenni egy még évekig húzódó vérszivattyúba, mert a japánok utolsó vérig küzdöttek volna.
Na ez az a stratégiai szempont, ami miatt inkább érdemes Bp.-t is leatomozni, mint hogy nekiálljanak a pályaudvart bombázni. (Mármint nem azért, mert a magyarok utolsó vérig küzdöttek volna a SZU mellett, hanem mert sokkal gyorsabban térdre kényszerítette volna az országot)

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2013.07.29. 10:50:12

@CyberPunK: hogy egy világváros alatt az évszázadok során milyen csatornarendszer épült ki, lett befalazva, részben betemetve, és egy metróalagút fúrása során mik kerülnek 'napvilágra' arra sokan lennének kíváncsiak :). Párizs, London vagy akár New York ebből a szempontból még Budapestnél is több titkot rejthet. Na és persze Moszkva!

Kim Jong Un 2013.07.29. 10:56:38

@Void Bunkoid: amennyire nyilvanosak ma ezek a dolgok, Budapestet jelentos szamu atomtoltettel tamadtak volna, amik kozott egy vagy ket termonuklearis bomba - hidrogen bomba - bevetese is szerepelt. A NATO a 80as evekben kozel 35000 robbanofejjel rendelkezett, es minden VSZ tagallam fovarosa kiemelt celpont volt. Semmi, ismetlem semmi nem maradt volna a varosbol, es ketlem, hogy ezek a metrovonalak alkalmasak lettek volna egy 12-14 atomtoltetbol allo szalvo kivedesere. (mellesleg Tatabanya, Kecskemet, Gyor, Veszprem, Szazhalombatta, Miskolc is azokon a listakon szerepelt amiket atomfegyverrel radiroztak volna el)

hokispók 2013.07.29. 10:56:48

Jó dolog ez az óvóhely, de hogy a bánatba' jutnak el odáig a zemberek?

gipsz.jakab 2013.07.29. 11:02:19

@Brother Hate: ????? te hüle lcoclibsi hát hogy ???!??!!?

na mit gondósz ????!!!???

kapsz egy smst:

"atomtámadás. mennyen a legközelebbi metróalagutba. nyugoggyon meg, megyünk önér, megmentyük. BELÜGYMIN."

Lajos ghr 2013.07.29. 11:21:32

ez addig lehetett volna óvóhely, amig ki nem szerelték a megállóknál a mozgólépcsők lenti felénél lévő zsilipeket.

gipsz.jakab 2013.07.29. 11:30:15

@Lajos ghr: fent is van nagy fémajtó, nem?

tájfun, vízár stb dolgok esetén lehet jó... vagy nem vízzáró emiatt?

Void Bunkoid 2013.07.29. 12:02:12

amúgy Budapest megérett már egy jó kis atomzuhanyra, legalább "vízfejtelenítené" az országot egy ilyen támadás :P

CyberPunK 2013.07.29. 12:08:40

@Void Bunkoid: Meg a teljes Kárpát-medencét lakhatatlanná tenné egy kis időre...

Void Bunkoid 2013.07.29. 12:11:02

@CyberPunK: elnézést a politikai felhangú válaszért, de a Kárpát-medence már most hellyel-közzel lakhatatlan :P igaz azért én még próbálok kitartani...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.29. 13:05:56

Azon töprengjetek ti, hogy Észak-Koreában milyen óvóhelyek lehetnek.
Segítek: imho Fenján alatt egy teljes város van, emiatt jókat szoktam röhögni azokon az újságírókon, akik szörnyülködnek azon, hogy Fenján FELSZÍNI útjain nincs forgalom.

Dogfaceboy 2013.07.29. 14:46:54

Ha már találgatások: engem nem is az érdekel, hogy atombiztos vagy sem, hanem hogy pár ezer ember szűk helyen mivé válik a harmadik napra? A pánik gyűlöletet szül vagy összetartja majd őket? És ha nem lehet feljönni egy hét múlva sem a felszínre, mi/ki tartja vissza a kannibalizmust?

Adani 2013.07.29. 16:58:27

@Void Bunkoid:

Nem atom ,hanem neutronbomba kell megfelelő helyekre.

Ismerős a vicc ugye az oroszról, aki nagyon gondolkodik:
-Ha atombombát dobtak volna le, akkor én is és a vodka is elpusztult volna. Ha neutronbombát akkor a vodka ittmarad én nem. De milyen bomba az, amitől a vodka eltűnik én meg nem?

Rocky2 2020.03.08. 21:56:44

@Void Bunkoid:
Az igaz, hogy maga Bp. nem volt célpont, de ezt az azóta nyilvánosságra hozott amerikai iratokból tudjuk csak. Annak idején szerintem meg voltak róla győződve az elvtársak, hogy minden szocialista fővárosra dobnának azért egyet.
Valóban Ferihegy lett volna csak célpont, meg azért a tököli reptérnek címzett töltet hatása is eléggé érezhető lett volna még Pesten. De ennyi lett volna összesen az atomcsapás.

Rocky2 2020.03.09. 07:59:55

@Rocky2: Sőt, most nézem, még ez sem biztos. Nem a teljes listát hozták nyilvánosságra, csak a célpontok egy része lett feloldva a titkosítás alól. Úgyhogy nem kizárt, h. Bp. azért kapott volna egy-két adagot.
süti beállítások módosítása