Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2014.03.15. 01:51

A cár, a kisfiú és a többiek

Címkék: A-bomb nuclear warfare

Mikor egy nukleáris bomba pusztító erejéről beszélünk, tisztában vagyunk azzal, hogy a hatalmas számok valójában mit is jelentenek? Óriási energia szabadul fel egy atombomba maghasadása (vagy egy hidrogénbomba esetén a magfúzió) alkalmával, amihez foghatóval nem igazán találkozunk a hétköznapok során. Mi most mégis megpróbáljuk érzékeltetni ezt a nem éppen emberi léptékű hatóerőt.

Az általunk közölt adatok becsült, hozzávetőleges értékek. A különböző források más és más mérési adatokra hagyatkoznak, amik sok esetben az idők folyamán változtak. Nagyságrendileg megfelelnek a valóságnak, nekünk ennyi éppen elég.

A romboló erő a lökéshullámnak és hőhullámnak köszönhető. Ennek kifejezésére a kT (kilotonna) és MT (megatonna) mértékegységet használjuk, ami ennek megfelelő tömegű TNT (trotil) robbanóerejének felel meg. Tehát egy 1 kilotonnás atombomba hatóereje megegyezik 1000 tonna TNT detonációjakor felszabaduló energiával. Ezt nem is olyan könnyű elképzelni, hiszen ritkán van alkalmunk TNT detonációját szemlélni; 1000 tonna robbanóanyag kapcsán sokunknak elég pontatlan fogalmaik lehetnek. Nézzük meg mégis mit jelent mindez a gyakorlatban.

Hogy valamennyire képet alkothassunk ekkora detonáció erejéről, abban segít az Egyesült Államok 1965-ös Sailor Hat kódnév alatt futó kísérleti robbantása, mely során 500 tonna TNT robbanóhatását vizsgálták. A felvételeken jól látszik, hogy már egy fél kilotonnás bombának is kísérő jelensége a gombafelhő.

A második világháborút lezáró atomtámadásokról mindannyiunknak van több-kevesebb fogalma, a pusztítás következményeiről rengeteg dokumentum áll rendelkezésre. Talán még ezeknél is érzékletesebb, ha gondolatban a kisebb, 15 kilotonnás csomagot (Little Boy) budapesti címzéssel látjuk el. Ha a robbanás fészke a Deák tér lett volna, akkor...

  • egy 400 méter átmérőjű területen belül minden szétolvad
  • a lökéshullám a pesti oldalon északi irányban a Margit hídig, észak-keletre a Lehel tér és Kodály körönd vonaláig, tovább haladva a Keleti pályaudvarig, délre a Ferenc körút és Üllői út találkozásáig leborotválja a felszínt. Az erős vasbeton szerkezetek kivételével a századelős bérházakból semmi sem marad. A budai pusztítást a Várhegy és Gellérthegy mérsékeli, de a Várnegyed és Bem rakpart így is lekerül a térképről
  • a kezdeti radioaktív sugárzás ennél valamivel kisebb területen végez egészen más természetű pusztítást: a nagyjából másfél kilométeres körzetben tartózkodók között a halálozási arány 50-90%.
  • a hőhullám a sugárzási területnél jóval szélesebb körben, kb. a robbanás 2 km-es környezetében okoz harmadfokú égési sérüléseket.

Ezeknél az adatoknál sokkal nehezebb megbecsülni az áldozatok és sérültek számát. Mivel a négy legsűrűbben lakott kerület (V, VI, VII,VIII) gyakorlatilag megsemmisül, az első másodperc százezres nagyságrendű áldozatot követel. Közvetlenül félmillió embert érint a katasztrófa, a sugárzás következményei pedig beláthatatlanok.

Az előbb leírt rombolás után igazán döbbenetes a Little Boy összehasonlítása az 1957-es brit Grapple X nevű hidrogénbombával.  A Japánra dobott kisfiú eltörpül az 1,8 megatonnás, százszoros hatóerejű óriás mellett. A hidegháborús döntésekre nem feltétlen a józan ész volt jellemző, az erődemonstrációk elképzelhetetlen méretű és költségű nukleáris fegyvereket szültek. Legtöbbjük értelmetlenül hatalmas volt, puszta méretüknél fogva alkalmatlanok egy bevetésre. Ennek jó példája az amerikaiak Ivy Mike nevű bombája, melynek tömege meghaladta a 70 tonnát, és egy jókora hűtőházra emlékeztető épület volt.

Minden idők legnagyobb termonukleáris robbantását a Szovjetunióban hajtották végre 1961-ben. Az 50 megatonnás Cár bomba 8-9 km-es területen mindent elpárologtatott, a lökéshullám 50 km átmérőjű körön belül tarolt. A robbanás epicentrumától 120 km-re a hősugárzás harmadfokú égési sérüléseket okozott volna, a robbanás fényereje még 1000 km-ről és látható volt. A gombafelhő 64-km magasságig emelkedett és 30-40 km-re tágult. A bomba mérete (8m x 2m) és tömege (27 tonna) miatt éles bevetésre alkalmatlan volt, túlzó hatóereje pedig hadászati szempontból tette értelmetlenné. Ekkora pusztító erőnek a gyakorlatban nem volt célpontja, így a túlméretezett Cár bomba minden idők legdurvább és legköltségesebb propaganda eszköze volt csupán. A 60-as években a hangsúly a hatóerő növelése helyett a bevethetőségre tevődött át, a későbbi nukleáris fegyverek kisebbek, az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlődésével pontosabbak lettek.

A tűzgömb szemléltetésére szolgáló videót ezen a linken nézheted meg.

Az előbbi gondolatmenet egy esetleges budapesti becsapódással a Cár bomba esetében felesleges filozofálás. Már egy 10 megatonnás bomba is lesöpörné a föld felszínéről a fővárost, 50 MT hatóerő pedig egész Pest megyét.

forrás:
nuclearweaponarchive.org
nuclearsecrecy.com
sonicbomb.com

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr255857910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisaudi 2014.03.17. 19:58:22

10 Cár bombával meg be lehet gyújtani a légkört... Tehát akkor meg mind elégnénk. Remélem nincs nekik annyi...

Dogfaceboy 2014.03.17. 20:04:31

és egy idevágó idézet Vonnegut apótól:
"Egy ember hidrogénbombát alkot a paranoid Szovjetuniónak, mindent megtesz annak érdekében, hogy működjön is, aztán elnyeri a Nobel Békedíjat. Ez a valóságos személy, aki méltán bekerülhetne Kilgore Trout valamelyik elbeszélésébe, nem más, mint Andrej Szaharov, a néhai fizikus.
1975-ben nyerte el a Nobelt, mert követelte, hogy szüntessék be az atomfegyver-kísérleteket. Ő persze már rég kikísérletezte a magáét. A felesége gyermekorvos volt. Miféle ember az, aki tökéletesíteni bír egy hidrogénbombát, miközben egy gyermekgyógyász szakorvossal él házasságban? Miféle orvos az, aki hűséges marad a párjához, ha az begolyózott?
- Volt valami érdekes a dolgozóban, Cukorfalat?
- De még mennyire! Szuperjól fog működni a bombám. Na és nálatok hogy van az a bárányhimlős kiskölök?"

Alkibiadesz 2014.03.17. 20:44:45

A hidrogénbombák valójában a történelem leghasznosabb fegyverei, hiszen szükségtelenné tették a saját bevetésüket.

Hajdú Peter 2014.03.18. 07:50:00

"Mivel a négy legsűrűbben lakott kerület (V, VI, VII,VIII) gyakorlatilag megsemmisül,"

Hasznos erdekes, cikk. En is mar regota szorgalmazom, hogy dobjanak atombombat, ezekre a keruletekre. Legjobb lenne persze egesz Budapestre, de 8.ker- re mindenkepp.

Csaba29 2014.03.18. 07:58:35

A kobalt bomba a világ legpusztítóbb fegyvere, megépíteni is fölöslegesnek tartották, mivel 3 kobaltbombával ki lehet írtani az egész földet.
Hivatkozás wiki:
" Kobaltbomba. (angolul gyakran „Doomsday engine”, azaz „Végítélet-gép”) Valószínűleg sohasem készült ilyen fegyver. Szilárd Leó vetette fel a lehetőséget, hogy amennyiben egy atomfegyver külső burkolata kobaltból készül, az a robbanás során neutronbefogással kobalt 60-as izotóppá alakul át, amely erős gamma sugárzó. 5,27 éves felezési idejével a robbanás helyszínét tartósan lakhatatlanná tenné. Szilárd szerint néhány ilyen bomba akár az egész élővilágot elpusztíthatná a Földön. "

Dogfaceboy 2014.03.18. 08:20:37

@Csaba29: Igen, gondolom döbbenetes volt a felismerés amikor a tudósok rájöttek, hogy képes az emberiség elpusztítani a Földet. Szerencsére ez nem lehetett célja senkinek, így a kísérletek a kisebb pusztító erőről a pontosság felé irányították a figyelmet.

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.03.18. 08:29:31

Nem gondoltuk, hogy bármiféle aktualitása is lesz a posztnak, csupán érdekes szemléltetésnek szántuk. Dmitrij Kiszeljov (az orosz állami tévé főszerkesztő-helyettese) azonban megcáfolt minket: 'Oroszország az egyetlen ország a világon, amely képes lenne radioaktív hamuvá változtatni az Egyesült Államokat'. Gratulálunk ehhez a kijelentéshez, valószínűleg nagypapa volt még hasonlóan hülye a családban.

SemBoga 2014.03.18. 08:46:09

bár sose készült volna el az atombomba

pacagánycsök 2014.03.18. 10:08:25

@kisaudi: az mit jelent, hogy begyújtani a légkört?

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.03.18. 10:31:00

Ha a sok baromarcú hülye politikus és tudós csak fele ennyi időt, energiát és pénzt áldozott volna az egészségügyre, akkor ma gyógyítható lenne a rák és az AIDS.

engelbert (törölt) 2014.03.18. 12:15:26

@a nemzet fogatlan provokátora: Ebből nincs több? Nagyon érdekes, sohasem láttam még ezt a képet, pedig érdekelt a téma egy időben.

Dogfaceboy 2014.03.18. 12:46:23

@Sandokohn - a maláj jiddis: szomorú, de a baromarcú tudósok magyarok voltak. Öt zsidó származású rendkívüli koponya, Teller Ede, Neumann János, Wigner Jenő, Szilárd Leó és Kármán Tódor. De hiába a kimagasló tudás, ha érzelmi analfabetizmussal párosul :(

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.03.18. 13:03:30

@Dogfaceboy: Igen, ezt én is szomorúnak tartom. Zseniális tudásukat egy jó ügy szolgálatába is állíthatták volna.

SemBoga 2014.03.18. 15:10:02

@Dogfaceboy: mintha akkoriban lett volna valami világháború, ami versenyre késztette a feleket

pacagánycsök 2014.03.18. 15:20:51

@Sandokohn - a maláj jiddis: "a jo ugy szolgalataba" uramisten...erzelmi analfbetizmus... Hogy kellett volna tenniuk ehelyett? "NEM FELTALALNI"? megalol...

rexter 2014.03.18. 15:26:50

@Hajdú Peter: es akkor ki etetne a sok videkit?

rexter 2014.03.18. 15:29:48

nagy bolcsesseget irt az, hogy az atom meg hidrogen bomba paradox modon epp a beket szolgalja, hiszen tul durvak. Ha nem talaltak fel volna oket akkor ma meg mindig lehet hogy 10 milliok halnanak meg haboruban hagyomanyos arokasos, tabnkos, repulos, raketas haborukban.

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.03.18. 15:40:32

@fene_: Igen. Pl azt mondani, hogy nem fog hozzájárulni egy tömegpusztító fegyver kifejlesztéséhez. Ezt hívják lelkiismereti döntésnek, melyhez a nevezett tudósoknak nem volt meg a lekiismereti része lekiismeret hiányában.

Dogfaceboy 2014.03.18. 15:43:31

@fene_: ha te vegyész vagy, mindenképpen indulsz a 'Mérgezzük meg a szomszéd kutyáját' vetélkedőn? Ráadásul az a menet (II.VH) akkorra már le volt játszva. Az oroszok előtt kellett villantani. Hát, ők villantottak kétszer is.

pacagánycsök 2014.03.18. 16:12:05

@Sandokohn - a maláj jiddis: azt ugye tudod, hogy a dolog csak akkor mukodik, ha a vilag osszes tudosa es politikusa lelkiismeretes? Ha csak egy nem az - kifejleszti a cuccot es maris azt tesz agresszorkent amit akar. Ugye erzed hogy ez lehetetlen? Ennek egesz egyszeruen meg kellett tortennie, nem volt mas ut. Csak ugy lehet biztositani az egyensulyt, ha "mindenkinek" vagy csodafegyvere (ha mar az nem lehetseges a fentiek miatt, hogy senkinek se legyen). Hiroshima es Nagaszaki kivetelevel minden ugy tortent, ahogy annak tortennie kellett, tortenelmi es erkolcsi szempontbol is. Az, hogy H es N megtortenhetett, nem a tudosok, sot nem (csak) a politikusok butasaga, hanem az egesz emberisege.

pacagánycsök 2014.03.18. 16:13:33

@Dogfaceboy: az a ket villanas eppenseggel nem a tudosok hibaja, hanem kb mindenki mase. A politikusoke. A szavaszoike.

Ászi 2014.03.18. 16:44:24

Most, miközben ezeket a sorokat olvasod, az alábbi számok és adatok jellemzik a világot, amiben élünk. Az Európai Unióban 446 város él és virul, melynek lakossága meghaladja a százezer főt. Az Egyesült Államokban 289 ilyen város található. Ez összesen 735 nagyváros. Oroszországban 168 nagyváros található. Ha az egész világot vesszük figyelembe, akkor kb. 4.600 város létezik, melynek lakossága meghaladja a százezer főt. Jelenleg Oroszország 4.500 stratégiai (hadászati-hadműveleti) nukleáris töltetet tart hadrendben. Ehhez jön 700 töltet, melyek raktáron vannak, valamint 4.000 töltet, melyek megsemmisítésre várnak.

Jelenleg az Egyesült Államok 2.150 stratégiai (hadászati-hadműveleti) nukleáris töltetet tart hadrendben. Ehhez jön még 2.500 töltet, melyek raktáron vannak és 3.000 töltet, melyek megsemmisítésre várnak. Vegyük csak a hadrendben álló tölteteket, és csak Oroszországot és az Egyesült Államokat figyelembe. Ez esetben összesen 6.650 nukleáris töltet áll rendelkezésre.
Tovább: jovonk.info/2014/03/14/nuklearis-szamadas-vilagunk-ma-1-resz-2013-2014-fordulojan

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.03.18. 17:28:38

@Ászi: Ezek az adatok is megérdemelnének egy infografikát, köszi a linket

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.03.22. 11:48:39

'Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia garantálták Ukrajna függetlenségét, amikor az lemondott atomfegyveréről. Ha meghagyjuk azt a nukleáris arzenált, amely a harmadik volt a világon, valaki meg merne támadni minket?' - Jurij Muska, Ukrajna budapesti nagykövete

Klaric 2014.03.23. 18:58:41

@Sandokohn - a maláj jiddis:

Nézz utána, hogy ki építette fel a chicagoi tornacsarnokban az első atommáglyát, minden atomreaktorok ősét!

Neumann, Wigner és Szilárd Los Alamos után tudtommal kiszállt a buliból(más papíron kiszámolni valaminek a pusztító erejét, és más a valóságban végignézni...) és már az első bombákat is csak úgy voltak hajlandóak működőképessé tenni(hiszen már egyszer megcsinálták, tehát nem mondhatták, hogy nem képesek rá...), hogy megígérték nekik a támogatást a polgári célú felhasználás kifejlesztéséhez -> atommáglya ->atomerőmű.

A fúziós bombát nem véletlenül kötik Teller nevéhez, de állítólag őt is valami zsarolással vették rá a melóra, de én ebben személy szerint nem hiszek. A hidrogén bomba után Teller is a polgári felhasználás felé fordult és az ő nevéhez kötődik a Teller-effektus felismerése, ami végül is Csernobilt elintézte. Three Mile Island után nem véletlenül álltak le nyugaton az olyan technológiájú reaktorokkal(polgári alkalmazásban!), mint amik Csernobilban is működtek. A Teller effektus miatt nem lehetett őket teljesen biztonságossá tenni, csak ezt próbálták eltitkolni az oroszok elől. Nyilván, őket sem ejtették a fejükre. Csernobilban pont egy biztonsági eljáráson kísérleteztek, ami a Teller-effektus hatása ellen dolgozott volna, amikor visszanyalt a fagyi és nagy baj lett.

Szumma-szummárum: ugyanazok építették meg az atombombákat, akik létrehozták az atomerőműveket(nagy vonalakban).

Üdv!

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.03.23. 23:31:17

@kisaudi: "10 Cár bombával meg be lehet gyújtani a légkört... Tehát akkor meg mind elégnénk. Remélem nincs nekik annyi..."

Ez úgy hülyeség, ahogy van.

hátsó szándék 2014.03.24. 06:44:46

Abszurd módon ezek a dögök az MAD-elv alapján (mutually assured destruction) valóban a békét tartották fenn. Iszonyatos pusztító ereje, és a bevetésével járó borzalmas felelôsség és a várható hatalmas saját veszteségek visszatartottak minden épeszû vezetôt az alkalmazástól. Még jó, hogy a vonatkozó idôszakban a döntéshozók többé-kevésbé èpeszûek voltak ( lásd kubai válság), illetve senki nem vált renegáttá ( lásd dr. Strangelove)

Wastelandwander 2017.10.05. 10:45:10

Eredetileg a cár bombát száz megatonásra tervezték

Szerencse hogy csak a fele akkora lett
süti beállítások módosítása