Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2014.08.28. 11:31

Apokalipszis előtti reggel

Címkék: apocalypse catastrophe Good to know

Valahol Európában... Reggel a telefon ébreszt, félvakon lenyomom szundi módba. Ez 15 perc jutalom. Kicsit fáradtnak érzem magam az előző esti sörözés után, de hamar összekapom magam. A kisfiam még alszik, az ágya felett elidőzöm egy picit. Aztán elbúcsúzom a feleségemtől, aki emlékeztet rá, hogy a villanyóra állását olvassam majd le a bediktáláshoz, és vigyem le a pizzás dobozokat a szelektív kukába, ne azokkal legyen tele a szemetes. Lent a kapuban rövid kiírás, hogy áramszünet lesz egész délutánig. Remek. Olvadjon csak le a hűtő. Nemrég a vizet zárták el egy napra, kisgyerekkel az sem olyan jó móka. Mindegy, pár perc múlva már a kocsiban ülök. Kikapcsolom a rádiót. Ez - a külső forgalom zajától szennyezetten ugyan -, de újabb 10 perc ajándék. Pont előttem vált pirosra a lámpa. Bassza meg, pedig mennyire semmi az a rövid várakozás. Lassan csorgok a lámpáig, így talán fékeznem sem kell. A másik sávban haladó ezt ki is használja, elém vág. Ügyes, 5 másodperccel előbb lesz valahol.

Az irodába érve le sem ülök, úgy kapcsolom be a gépem. Nem azért, hogy mielőbb munkához lássak, ez is csak megszokás. Amíg feláll a rendszer nyomok egy kávét. A forgószékbe huppanok, ami kényelmes, a kép előttem tűéles. Először nézzük a közösségi hálót. Két perc, semmi érdekes. Pár lájkot nyomok, nehogy sértődés legyen. A tegnap feltöltött videómra bezzeg senki nem nyomott. Kapjátok be, le is veszem. Nézzük a híreket. A tablet reklámot rutinosan zárom be, nem is hagyok időt az animációnak. Viszont az életbiztosítás banner sokkal rafináltabb, elbíbelődök egy ideig amíg megvan az a bizonyos X. Az oldalsó sávban színes hírek, lehetetlen nem tudomást venni az egyikről. 'Little P, a világ legszomorúbb arcú macskája'. 4000 like. Nocsak. Már majdnem lekattintom, aztán a vezércikk belerobban az arcomba.

Yarmouki menekülttábor. Életemben nem hallottam róla. 30 másodperc, a Google Earth megsúgja, hogy Szíriában van Damaszkusz alatt. Így már ismerős, jártam ott az Assasin's Creedben. A műhold felvételén jól kivehető minden ház, sok magyar település nem látszik ilyen tisztán. Street view barangolásra azonban nincs lehetőség. Vissza a cikkhez.

Yarmounk_refugees.jpg

A képről hirtelen azt hiszem, a World War Z díszletei között hömpölygő zombi horda. Roskadozó, rommá lőtt házsorok között menekültek áradata. Amíg a szem ellát. Többezer ember. Nincs mit enniük, éhen halnak az utcán. Nincs víz, nincs áram. Sokan eladják a szerveiket, hogy túléljék. Csontmerev arccal bámulom a fotót, mint egy majmot formázó szobor. Két és félmillió ember menekül. Ekkora számmal az ember nem tud mit kezdeni, túl van a felfogható értéken. Az EU határvédelmi stratégiáján talán még a nürnbergi vádlottak is elismerően csettintenének. A parti őrség hagyja elsüllyedni a csónakokat. Végül megfulladnak akik nem haltak éhen, nem fagytak meg, túlélték a háború borzalmait. Ha ezt Little P-vel tennéd, egy kitartó állatvédő bíróság elé tudna cibálni. De az a legkevesebb, hogy másnapra undor és gyűlölet fogadna a világhálón.

Ha az ördög sejtette volna, hogy ilyenné lesz a világ, talán nem is pokolba vackolja be magát. A menekülteket nem lehet egy vödör jeges vízzel megmenteni. A jóslatok szerint számuk az év végére elérheti a négymilliót. Ennyi embert befogadni képtelenség. Végérvényesen és visszavonhatatlanul eldőlt a sorsuk. Ha valaki tényleg bele szeretné képzelni magát a helyzetükbe, talán az őrület határát feszegeti. Mit érezne bármelyikük, ha Allah kiemelné onnan a családjával, és itt tenné le őket? Talán azt, hogy az én leolvadó hűtőm vize mekkora kincs.

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr66644177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.09.02. 21:13:13

Nem menekülhetnek örökké, előbb-utóbb rendet kell tenniük a saját országukban.

Dogfaceboy 2014.09.02. 22:18:54

Épp ésszel felfoghatatlan :(

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2014.09.02. 22:57:54

Évekkel ezelőtt olvastam egy elemző írását, amiben azt fejtegette, hogy akkor Szíriában az átlagéletkor 15 év volt, olyan gyors volt a népszaporulat. Írta hogy ebből egy válság esetén rettenetes humanitárius katasztrófa lesz.

2014.09.02. 23:27:03

Ócska poszt, hosszasan vacakol az elején a szerző életének személyes, jelentéktelen részleteivel, amik nem is tudom, miért vannak ott, a közepétől pedig csikorogva keresi a minél drámaibb fordulatokat, azok azonban nem nagyon jönnek, mert a szerzőnek nem erőssége a stilisztika. Vannak viszont helyesírási hibák szép számmal, főleg az egybe- és különírás területén.

Ezért nem volt érdemes beírni, akkor is több hasznot hajtasz a munkahelyednek, ha csöcsös oldalakat nézel. Nem bloggernek születtél.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2014.09.03. 00:10:47

@retrovírus: Látom nem fogtad fel hogy a szerző célja a csöndes kis életének és egy ekkora tragédia szembeállítása. A csöcsös oldalak neked valók, mert azok mondanivalója elég egyszerű a te számodra.

Le Orme 2 2014.09.03. 03:41:22

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]: Szerintem ezt mindenki felfogja, hogy mit akar az író, de akkor is baromi szar poszt egy tragikus témáról

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2014.09.03. 06:26:02

@Le Orme 2: "hosszasan vacakol az elején a szerző életének személyes, jelentéktelen részleteivel, amik nem is tudom, miért vannak ott, "

Pobjeda elvtárs 2014.09.03. 07:23:20

A yarmouki menekült tábor valójában egy városrész, ezek a menekültek évtizedek óta ott vannak, Palesztínából menekültek. A kép segélyosztáskor készült. A tábort az USA által szponzorált terroristák foglalták el,ezért volt a nyomor, de úgy tudom a helyi palesztín önvédelmi erők és a kormánycsapatok már kiverték őket. Annyi mindenesetre biztos hogy a kép sok hónapos.

paráznabillegető 2014.09.03. 08:29:29

he?
nézik a vébét, a spanyolok éppen bekapják a harmadikat, mindenki szomorú az ötlettelen játékuk miatt.

Fikkentáger 2014.09.03. 08:31:52

@Le Orme és tsai: Rossz reggel ez nektek, szart kell olvasnotok, brühühü. Vadász meg a medve megvolt már?

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.09.03. 08:59:32

Köszönöm mindenkinek, aki elolvasta a posztot (főként azoknak, akik vették a fáradtságot és meg is fogalmazták véleményüket). Remélem a kép rögzül valamennyiünk emlékezetében, és hálát tudunk adni a sorsnak minden olyan esetben, amikor az egybeírjukkülönírjuk és stilisztikai hibák feletti sérelmeinkkel vagyunk elfoglalva. Szép napot mindenkinek! :)

daito 2014.09.03. 11:01:31

Akkor néhány pontosítás.
Yarmouki tábor nem városrész, hanem város, önálló intézményekkel.
Palesztin menekülttábor már vagy 50 éve, és 100-150ezren lakták, lakják; annyira nem rossz hely, menekülttáborok között a jobbak közé tartozott, és most sem rossz hely (elvileg), elég közel van a (még működő) fővároshoz.

Nem foglalták el a terroristák/lázadók (akik 90%-ban csak örülnének, ha szponzorálná őket az USA), viszont tényleg volt és néha van harc. A posztnál részletesebb és bonyolultabb a dolog; a lényeg az, hogy a palesztinok megosztottak, régen is azok voltak; és a Yarmouk táborban is vannak/voltak kormánypártiak és ellenzékiek, meg olyanok is, akik mindkét oldalt utálják, vagy legalábbis nem akarnak belefolyni a dologba. Az egész palesztin ügy bőven túlmegy az Izrael - Gáza témán; ugyanúgy ügy Ciszjordánia, Libanon, Jordánia, Szíria; csak mindenhol van még (ezer) más ügy is.

Egyébként elvileg tényleg rendet tettek a kormánycsapatok Yarmoukban (Zahreddine tábornok vezette Köztársasági Gárda), van is erről szóló (propaganda) videó a youtube-on, az irániak csinálták. (Elég jó.) Csak sosem lehet igazán rendet tenni... :(

A kép tényleg sok hónapos, láthatóan hideg/téli ruhában vannak az emberek; jó eséllyel is fél éves. (Ott most épp még jó idő van, 30-35 fok napközben, éjjel 16-20.)

A menekültek számát CSAK becsülik 3-4 millióra és nem számolják bele azokat, akik átmenetileg/örökre elhagyták lakhelyüket/elköltöztek/kitelepítették őket BELFÖLDÖN, mert az 4-5 millió emberke. (Azaz a 18m lakosság fele gyk. így vagy úgy elhagyta lakhelyét.)

fosdapass 2014.09.03. 11:01:37

Én is elsiklottam olyan figyelemreméltó részletek mellett, minthogy mindenki egy irányban áll és feszülten vár valamire. (segéjosztás-ahogy egy tájékozott írta.)
Menekülni sztem azonos qltúrkörbe kellene, pl az 56os eseményekben érintett magyarok sem Afrikát, vagy a Közel-keletet célozták meg, hanem olyan társadalmakat, ahová legalább hajlandónak és képesnek érezték magukat beilleszkedni. És persze nem feltétlen várták őket tárt karokkal, még a felbujtó usában sem.
Minden problémát ott kell megoldani, ahol felmerül, a problémaexport és import csak további bonyodalmakat szül, nagyjából exponenciálisan.
Tehát ha az usa úgy dönt, hogy propagandaléggömböket eregetve, diverzánsokat a hátországba leszórva, rádión stb a szovjetek elleni felkelésre buzdít, akkor lesz szíves vállalni az atomháború kockázatát, vagy vmilyen minimális erkölcsi támogatást adni, nemcsak lapulni, mint qtyaszar a fűben.
És ha ezekre sem hajlandó, hát az volna a minimum, hogy minden menekültet befogad, ha már voltak azok olyan hülyék, hogy a milliomos nagybácsit hátuk mögött érezve nekirohantak a medvének.

BB 89 2014.09.03. 11:07:17

Európában is válság van és háború. Itt is vannak éhezők. Attól hogy európaiak vagyunk se jogunk se kötelességünk beleszólni más népek gondjaiba. Egyébként az európai bevándorlási politikát látva csettintenének a nürnbergiek, hisz látnák,hogy a legyőzőik vereséget szenvednek és elpusztul még a kultúrájuk is. 50 év múlva a Brüsszeli Kalifátus vezetői köszönetet fognak mondani az egykori EU hitetlenjeinek, hogy létrehozták azt a birodalmat amiről mindig is álmodtak az iszlamisták.

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.09.03. 12:28:51

A fotó tudomásunk szerint ez év tavaszán készült, amikor a térségben kiújuló harcokat sertésinfluenza járvány súlyosbította. A civilek/menekültek lakta városrészeket nem kímélve folynak a harcok, ez a segélyszállítást megnehezíti sok helyen ellehetetleníti. Hogy a képen épp segélyt osztanak, s hogy 'elvileg Yarmouk nem rossz hely' (???) számunkra elég különös véleményezés, csak gratulálni tudunk annak az európai felnőtt embernek, akinek ez megnyugvást ad. Ettől függetlenül minden témát érintő hozzászólás hasznos és fontos számunkra.

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.09.03. 12:35:34

Amerika meg akartani dönteni a kormányt. Nem ment, de sikeresen fel lettek fegyverezve olyan alakok, akiket az Al-Kaida (szintén az USA által létrehozott testület) is túl radikálisoknak tart.

Le Orme 2 2014.09.03. 13:33:11

@Postnomad: "Hogy a képen épp segélyt osztanak, s hogy 'elvileg Yarmouk nem rossz hely' (???) számunkra elég különös véleményezés"

Ezért is írtam, hogy gyenge ez a poszt, alapinformációk hiányosak és tévesek. Könnyedén megtalálható, hogy a fotó segélyosztáskor készült,a segélyosztó helynél, 2014 január 31-én: "Aid is distributed at the Yarmouk camp in Damascus"
700 adag élelemet osztottak ki akkor. A segélyosztást február végén biztonsági okok miatt felfüggesztették.

Dogfaceboy 2014.09.03. 14:23:17

@Le Orme 2: Igazad van, nekem is hiányérzetem van! Többek között a poszt arra sem tér ki, hogy a kép bal oldalán (5. sorban, Abdul-Karim mellett) ott tömörül Hamzah Ibn is, akinek - könnyen kideríthető - épp egy hónapja járt le tartózkodási engedélye. Házi feladat: számold ki, hogy a 700 adag élelem igazságos elosztásával mennyi az egy főre jutó élelem. Kérlek a végeredményt grammban tedd közzé! (azt láttad, hogy a poszt a kép alatt is folytatódik? És egyáltalán, milyen hűrőről gagyarásznak itt? Indesit? Lehel? Gáz az egész, ahogy írtad...)

intubátor 2014.09.03. 14:34:30

@retrovírus: ez vélemény-nyilvánításnak túl prosztó. Menj, köpj le egy gyereket a játszótéren, vagy dobj csavaralátétet a vak koldusnak...

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.09.03. 14:52:38

Nyomokban igaza van minden hozzászólónak :). Hogy a kedélyek lecsillapodjanak, és beférceljek néhány szakadást a hiányosság fátylán, álljék itt a posztban szereplő termékek listája:

Az írásban szereplő termékek:

[1] Samsung Galaxy S4 i9500 mobiltelefon - 97.600,-
[2] Pizza Carbonara - 2.200,-
[3] Indesit BIAA 34 FXHD hűtőszekrény - 138.500,- (jelenleg nem kapható)
[4] Renault Clio 1,2 TCe (használt, 3 éves) - 2.300.000,-
[5] Blaupunkt Melbourne 120 autórádió - 16.900,-
[6] iMac 21,5 / 2,9 GHz asztali számítógép - 479,900,-
[7] Philips HD8743 Xsmall kávéfőző - 69.800,-
[8] KIKA Seefeld forgószék - 45.600,-
[9] HP ElitePad 900 64GB - 201.000,- ISKOLAKEZDÉSI AKCIÓ!!!
[10] Assassins Creed Heritage Collection Xbox - 11.790,-
[11] World War Z Blu-Ray - 11.990,-

Kérlek benneteket, inkább gondolkodjatok, ne pazaroljátok az időtöket gorombaságokra. (mint én)

Le Orme 2 2014.09.03. 15:03:10

@Postnomad:
Köszönöm a hiánypótlást. Ezennel, elnézést kérve, visszavonom korábbi hozzászólásaimat és elismerem, hogy a poszt tökéletes, minden szempontból pontos és hibátlan.

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.09.03. 15:35:41

A félreértések elkerülése végett (a téma amúgy is kimerülni látszik), ez a poszt nem akart másról szólni csak egy önirónikus ömlengésről, ami mindennapjainkat próbálta szembeállítani egy olyan szörnyű valósággal, mint ami jelenleg is felfoghatatlan borzalmat jelent emberek millióinak. Az a hozzászólásokból kiderült, hogy a témának vannak jobb ismerői. Hozzájuk is szólt az írás, mint ahogy biztos sokan mások is magukra ismertek. Mégpedig, hogy nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy kegyelemből vagyunk itt a földön. Ezt a közhelyet nem lehet elégszer elmondani. Az a kéz, ami nekünk ad, máshol elvesz. Sajnálom, ha ez nem jött át mindenkinek egyértelműen, vagy a mondanivaló elveszett a gyenge stilisztika és helyesírás útvesztőjében, jelentéktelen részleteivel.

2014.09.04. 23:22:31

@BB 89: nagyszerű konteós vagy, de használj már vesszőket a hozzászólásodban, ha azt akarod, hogy rajtad kívül mások is elolvassák, mert így gyakorlatilag olvashatatlan.

2014.09.04. 23:23:23

@intubátor: nem értem az összefüggést. De lényeg, hogy te érted.

BB 89 2014.09.05. 11:12:49

Nem használok, így izgalmasabb. :)
Egyébként nem konteó. Puszta statisztika. Ha sok a germán a Nyugat-római Birodalmon belül, akkor az hamarosan germán királyság(ok)ra fog szétesni. Ilyen egyszerű.

daito 2014.09.06. 22:48:21

@Postnomad: ööö, ha jártál a környéken, akkor valószínűleg tudod, hogy sokkal-sokkal rosszabb helyek, sokkal rosszabb menekülttáborok vannak a környéken. Még valószínűbb, hogy nem voltál életedben sem Szíria környékén sem: a környéken jellemző menekülttáborok jelentős része sátortábor. Esetleg nézhetnél róluk videót, van a Youtube-on elég.
Mondjuk legalább Jordániában vagy Törökországban béke van és nem ágyúzzák a menekülttáborokat, de biztonsági/egészségügyi/pénzügyi/élelmezési gondjuk van ezerrel ott is.

Yarmouk legalább épített házakból áll (nagy szó ám az egy menekülttárbor esetén), vezetékes víz, csatorna, üzletek, munkahelyek vannak. (Legalábbis ilyen volt, hogy most milyen, azt a helyiek tudják.) Az, hogy a képen hogy néz ki, az nem a teljes valóság; simán lehet, hogy onnan 50 méterre többé-kevésbé élhető a környék. (Valószínűbb, hogy 10-20-30-50 %-a szét van lőve.)

Ha nem érted, miről írok: kérdezz. Ha nem tudsz (a magyar nyelv szabályai szerint) idézni, akkor ne erőltesd. (Ez csak helyesírási, stilisztikai javaslat. Természetesen a saját blogodon úgy és azt csinálsz, amit szeretnél, és úgy szólogatsz be bárkinek, ahogy akarsz.) :-)

Inkább ez ad nekem megnyugvást.

Dogfaceboy 2014.09.08. 10:41:32

elég gáz az a tömény izzadtságszag, amivel némelyek még mindig azon görcsölnek, hogy a posztban említett hely valójában nem is a földi pokol, hanem a Közel-Kelet diznilendje, meg kényelmes kőből épült apartmanok (bezzeg máshol sátortábor, no wifi, stb...), meg központozás, helyesírás, faszomtudja. Felfogtátok azt a gecinagy szerencsét, hogy egyáltalán van lehetőségetek ebből a távolságból okoskodni az ottani viszonyokon? Örüljetek, hogy a Class FM-re ébredtek, nem egy ablakotokon bebaszódó gránátra. De most komolyan :)

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.09.08. 11:08:08

@Dogfaceboy: javaslom zárjuk le a témát, ez innentől kezdve már se nem szórakoztató, se nem hasznos. Ha valaki veszi a fáradtságot, és ír levelet nekünk 'Túlélési praktikák szíriai menekülttáborokban' címmel, azért egy életre hálásak leszünk! (a Class FM miért kisebb csapás, mint egy gránát?)

Dolf bácsi 2016.11.05. 12:53:04

Miért most jobb bazdmeg? Ezazz sajnáltassuk a betolakodókat. Remélem most már látjátok mi lett a
sajnáltatásból...Európa halála..belehalunk a retkes "toleranciába"..
süti beállítások módosítása