Címkék

Feedek

postapoc.net

Postnomad 2014.10.15. 03:14

Amit az eboláról tudni érdemes

Címkék: infection Good to know

Az ebola egy 1976-ban azonosított vírus okozta zoonózis betegség, mely állatról emberre terjed. Természetes vírusgazdája nem ismert, leggyakrabban elhullott emlősök húsa, testnedve, a beteggel való közvetlen érintkezés terjeszti. Levegőben, érintéssel, szúnyogok által nem terjed. A betegség hordozója tünetmentessége alatt nem fertőz.

 A betegség lefolyása: általában 5-10 nap a lappangási idő, ami után a klasszikus vírusfertőzés jelei (magas láz, izomfájdalom, hányás, hasmenés) mutatkoznak. A hirtelen fellépő első szakasz 5-7 napja alatt a szervezet megpróbálja legyőzni a kórokozót, ami az esetek 50-90%-ában sikertelen. Ezt követi a súlyosabb, halálos fázis a vérzéses láz tüneteivel (bőrkiütések, fokozott vérzékenység, szembevérzés, belső vérzések). A halált végül belső szervi elégtelenség vagy keringési sokk okozza.

A betegség kezelése: Az ebola-vírus gyógyszeres kezelése jelenleg eredménytelen (az állatkísérletek tesztjei csak a fertőzést követő 24 órában jártak pozitív eredménnyel). Hatékony védőoltás nem áll az orvosok rendelkezésére, a vakcinafejlesztés jelenleg nem érdeke a gyógyszergyártóknak. A tüneti kezelés a kiszáradás megelőzésében, keringés fenntartásában, vérzékenység esetén a vérveszteség pótlásában merül ki.

ebola-infografika.jpg

A mostani járvány előtt az ebola rövid lappangási ideje és gyors, általában halállal végződő lefolyása miatt soha nem terjedt tovább az adott területről, így nagyobb méretű járványt sem tudott okozni. Az ellene való védekezést ugyanakkor több dolog is hátráltatja. Egyrészt a betegségnek a kezdeti szakaszban nincs jellegzetessége, így az általános tünetek alapján laborvizsgálatok nélkül színte lehetetlen felismerni. Az orvosi ellátás Afrika szegényebb területein nem elégséges, megfelelő védőfelszerelés és fertőtlenítés nélkül maguk az orvosok, ápolók is ki vannak téve a fertőzés közvetlen veszélyének. A helyi temetkezési szokások - melyek során a gyászolók közelről érintkeznek a halottakkal - szintén elősegítik a megbetegedést, mint ahogy a vadon élő állatok húsának fogyasztása is. Mindezeket tetézi, hogy sok afrikai egyszerűen nem hisz a járvány létezésében vagy ha mégis, akkor a hagyományos törzsi gyógyítók praktikáira hagyatkozik. Olyanok is akadnak, akik rejtegetik halottaikat, ennél pedig kevés jobb módszer akad a vírus terjedésére.

A jelenlegi, 2013 decembere óta tartó járvány eddig hivatalosan 8400 megbetegedést okozott és 48%-os halálozási aránnyal 4033 áldozatot szedett Nyugat-Afrikában. A pontos adatokat lehetetlen megbecsülni, hiszen a helyi hatóságok eleve csak négy hónap után, 2014 tavaszán azonosították a vírust. Eddigre a fertőzés Guineáról már átterjedt Libériára és Sierra Leonéra. Június végére a járvány nyomon követése kicsúszott az MSF nemzetközi segélyszervezet kezéből, a megfékezés teljesen lehetetlenné vált az érintett országok számára.  A WHO augusztusi közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentősen alábecsülték a járvány nagyságát, a helyszínre küldött tudósítóik jóval több áldozatról számoltak be a hivatalos adatoknál. Ezzel egy időben Kongóban is kitört a járvány, a hivatalos álláspont szerint a nyugat-afrikaitól függetlenül, 70 fertőzöttel és 43 áldozattal.

Libériában nyár végére szükségállapotot hirdettek, s lezárták az ország kikötőit. Októberben az egészségügyi dolgozók sztrájkot hirdettek a veszélyességi pótlékuk emelése végett (eddigre több mint 400 ápoló kapta el a fertőzés a járvány kitörése óta). Szeptember közepén Guineában egészségügyi dolgozókat gyilkoltak meg a helyiek bozótvágó késekkel, őket téve felelőssé a járványért. Hasonló tévhit miatt a fertőtlenítő medikusok ellen is zavargások törtek ki más településeken. Ugyanakkor Sierra Leónéban három napos kijárási tilalommal igyekeztek megfékezni a járvány terjedését, s felvilágosítani az embereket a fertőzés természetéről és megelőzéséről.

A Reuters hírügynökség szerint nagy eséllyel el fog jutni a vírus októberben Európába is, ennek esélye Franciaországban 75%, Nagy-Britanniában 50%. Bruce Aylward (WHO) szerint a következő hónapokban megtízszereződik a fertőzöttek és áldozatok száma, ha a nemzetközi közösség nem lesz képes az eddigieknél hatásosabb fellépésre. Nos, ilyenek a kilátásaink.

ebola2014infografika.jpg

forrás: MTI, WIKI, WHO

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://postmode.blog.hu/api/trackback/id/tr136790325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2014.10.16. 08:24:15

emlékszem vagy öt éve ukrajnára.
százával, ezrével hullottak ott az emberek az influenzától. mármint a sírba. magyarban meg folyt a védőoltás mindenhonnan. mármint hogy be kéne adatni jópénzért.
aztán egy nap hirtelen már nem. se nem haltak ukrajnában, se védőoltás, se influenza. semmi hír.
hát kb ezt gondolom az eboláról is. pláne tizenegy hónap alatt kilencezer fertőzés? VILÁGJÁRVÁNY???
bah.

Mészáros Laci 2014.10.16. 08:45:04

Talán egy mondat kivételével tartalmilag igaz, amit a poszterina összeszedett.

Mégsem stimmel - mert a tényeknek csak EGY RÉSZÉT szedte össze.

Mészáros Laci 2014.10.16. 08:46:46

Ja, már látom, az összes posztja ilyen depis - rettegős :)

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2014.10.16. 08:49:10

Arról nem is beszélve, hogy idővel a vírus mutálódni fog, azután meg már jóval kevesebb védekezési mód áll majd rendelkezésre, lévén máshogy is el lehet majd kapni.

Azt nem értem, hogy a szövegben leírtak szerint a gyógyszergyártóknak miért NEM érdeke a vírus megfékezése (vakcinafejlesztés)?

cenzuratroll bosszanto 2014.10.16. 09:19:25

@Grabbe:

Mit nem értesz ezen?
Zezege Nyunyunga Timbaburi fekete elefántürülék takarító szakmunkás a keresetéből egy C vitamint nem tud megvenni. Ebola gyógyszert csak akkor kap, ha a fejlett "nyugat" küldi neki ajándékba.
Majd ha a betegség eléri John Smith tévéelőttböfögő, biztosítással rendelkező összeszerelő szakmunkást, és biztosítással rendelkező közvetlen környezetét, a gyógyszer hirtelen előkerül, kasza, bódótság és a többi...

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2014.10.16. 09:22:48

@cenzuratroll bosszanto: Nyilvánvalóan nem Zezege fizetne érte, hanem az az ország, amelynek ő állampolgára.

dr. Bértollnok 2014.10.16. 09:27:58

@Grabbe:
Mert ez egy fordítási hiba/ferdítés lehet.
Olyannyira érdeke a gyógyszergyártóknak, hogy több helyen is gőzerővel dolgoznak rajta, sőt állatkísérleti stádiumban van. Csak ami a sajtóban megjelent: USA, Kanada, Vagy éppen tegnap olvastam Oroszországról.
Amit összekevernek, az a fazon és a szezon.
Nem érdek hiányzik, hanem az idő.
Amíg egy elszigetelt járvány volt (az elmúlt években többször is), addig mindenki csekély érdeklődést mutatott iránta. Most, hogy már komolyan kell tartani egy nagyobb méretű világjárványtól, persze megy a kapkodás. Ennyi igaz: KORÁBBAN nem volt érdeke a gyártóknak drága technológiát fejleszteni az ebola vírusa ellen.
Csakhogy ez egy teljesen új típusú vírus. Nincs kész technológia az oltóanyag előállításra, mint pl. az influenza esetében, ahol a vírus mutációját is tudják viszonylag gyorsan követni.
Gondolom még legalább fél-egy év, mire valamilyen hatásos oltást ki tudnak fejleszteni, ami embereken is alkalmazható, ami nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy a járvány elsősorban afrikán belül maradjon. Momentán attól tartok jobban, hogy Ázsiába, leginkább a különösen sűrűn lakott dél, délkeleti területekre eljut a vírus. Ezeken a területeken a higiéniai állapotok kedveznének a vírus terjedésének és nagyon közel vannak hozzá azok a fejlettebb városok, városállamok, amelyek a világ gazdasági, üzleti vérkeringésében fontos csomópontok. A hangsúly a "csomóponton" van. Innen már nagyon könnyen tud terjedni az eddig viszonylagosan elszigetelt elszigetelt fejlettebb államok felé is. Gondoljatok bele, mennyivel nagyobb a légi, személyforgalom mondjuk dél-kelet Ázsiából, mint Afrikából!

dr. Bértollnok 2014.10.16. 09:47:33

@paráznabillegető:
"tizenegy hónap alatt kilencezer fertőzés? VILÁGJÁRVÁNY???"

Igen. Nem csak attól járványos egy betegség, hogy hány embert betegít meg. Ez fontos, de nem elégséges feltétel a járvány kezdeti szakaszában. Egy betegség már akkor lehet járványos, ha fertőző és az újabb fertőzések száma egy bizonyos matematikai modellel is modellezhető. Megpróbálom egyszerűbben megfogalmazni, mert látom, te chemtrail-es vagy!
Ha egy beteg további 2 embert fertőz meg és nincs hatásos megelőző gyógymód, akkor belátható, hogy a fertőzések száma gyorsuló ütemben fog növekedni. Amikor a fertőzéseknek a populáció egy bizonyos arányát elérik, akkor teljesen ellenőrizhetetlenné válik a dolog, hiszen az egészséges ember több beteggel is érintkezhet, akár tudtán kívül, de akár jelen esetben az általa otthagyott testnedvekkel is, pl. a villamos fogantyúján. Nem az utóbbi a járvány, hanem amikor felismerik, a folyamatot és átlépi egy behatárolható közösség határait. Amikor a betegségek már több országra is kiterjednek, akkor beszélhetünk világjárványról, hiszen éppen a matematikai modellek mutatják, szinte biztosan megérkezik a vírus minden földrészre!
Namost ha a matematikai képlet elején kicseréled a 2-t 3, ra akkor a folyamat sebessége is egészen más lesz. Most még szerintem megy a találgatás, hogy ez a szám 1.5, 2, vagy akár 5. A jelek azt mutatják, hogy a higiéniai állapotok függvényében erősen eltér, ami nekünk a világ fejlettebb részén jó, de lehet, hogy mutálódik. Mutációra a nagyobb fertőzött populációban nagyobb a valószínűség.
Ez nem riogatás, fel kell rá készülni.

paráznabillegető 2014.10.16. 10:28:33

@dr. Bértollnok: jaja, chemtraiul.
és persze, világjárvány. mint pár éve ázsiában SARS, rémlik? de mekkora óriási pánik, hogy a világ fele meg fog halni, ajvé, aztán párszáz vágottszemű koszi föld alá került, és kész, vége. azért pármillió maszkot sikerült eladni.
az influenza több emberrel végez egy hónap alatt, mint az ebola egy év alatt. aztán az influenza elég fertőző ám, úgy e?
szkeptikus vagyok a médiában fellelhetővilágjárványokkal kapcsolatban.
most látom, hogy egy alacsonyan szálló repülőgép ezüst csíkot húz maga után.
hmmm...

tomfree 2014.10.16. 10:29:04

Igen, jogos a félelem. Már 3 fertőzött van Afrikán kívül, akik számos más embert veszélyeztettek fertőzötten, már most százak vannak karanténban a fejlett világban, akik közül ki tudja hány fertőzött van és ne adja az ég, hogy ők kinek adták tovább a járványt. Ez a mutáció annyira ismeretlen még, hogy pontosan nem tudják, hogy sikerült megfertőződniük az ápolóknak, akik 3 kesztyűben dolgoztak. Ne feledjük el, hogy ezek már itt vannak Európában. Nem beszélve azokról, akik Afrikában fertőződtek meg, de lappang bennük a betegség és közben már a fejlett világba értek, mert mondjuk kettős állampolgárok (francia érintettség ugye). Szóval egy hajszálra vagyunk az európai és amerikai fertőzéstől, amit csak a legszigorúbb módon lehetne megfékezni. Gondolatébresztő, hogy a magyar egészségügyi rendszer meg tudna-e birkózni mondjuk pár ezer fertőzöttel? Nem kell riogatni, de ezzel számolni kell.

VogelZsigmond 2014.10.16. 10:40:39

@paráznabillegető: Te iszonyuan szuklatokuro emberi leny! Olvassal mar utanna a dolgoknak mielott okoskodsz!
9000 fertozes ? Igen! Hivatalosan. Ennyi jutott el hivatalosan a korhazba. De a szamukat kb 10X-re teszik. Es azert csak kb 45.000 tenylegesen mert itt Afrikarol van szo! Ami azt jelenti, hogy vannak telepules elzarva a kulvilagtol ahol kb 200 km-re semmi nincs. Nincs kocsi, lo, semmi. Igy hala az Istennek nem terjed olyan gyorsan. De ha persze figyeltel volna, akkor tudnad, hogy az elmult honapban kb az otszorosere gyorsult a terjedesi sebessege. Eddig az elmult kb 5 honapban regisztraltak 9000 uj esetett, most az elmult honapban volt majd 10.000!!!! Ami azert van, mert tobb afrikai orszagban is elerte a virus a fovarosokat.
De ra se bassz! A mortalitasi ratarol meg mar ne is beszeljunk. Meg arrol, hogy faszan mutalodott ugy, hogy az 5-10 napos inkubacios fazisban tunetmentes, szoval jo sok ido van messzire menni vele, gyanutlanul. (Hala Istennek akkor meg nem fertoz, allitolag)
Majd amikor a szomszedban kopogtat a "felfujt, botrany" virusod, akkor neki probald mar elmagyarazni a "csak 9000"-es statisztikadat!! Ostoba egy felelotlen, bargyu alak vagy te!

VogelZsigmond 2014.10.16. 10:46:22

@tomfree: " Gondolatébresztő, hogy a magyar egészségügyi rendszer meg tudna-e birkózni mondjuk pár ezer fertőzöttel? "

Meg! Majd a nagy vezir szavara visszafordulnak a hataron! Tudom paraszt dolog politikat idehozni most, de egybol ez jutott eszembe a tegnapi "beperelem a mediat remirheltes miatt ebola ugyben a pecsi dolog miatt"-rol.... :(

tomfree 2014.10.16. 10:55:10

@VogelZsigmond: :-) szerintem az egész rendszer már százas betegségszámtól összeomlana vezetéstől függetlenül. Ez a beperlés az ebola miatt szánalmas azért.

Amúgy a betegségszámokat nagyjából tízzel lehet szorozni valóban, sok faluban nincs is népességnyilvántartás, közel-távol alig van más település. Ráadásul hasonló a tünete a maláriához, így sokszor a halálozási arányok emiatt is alacsonyabbak a statisztikában.

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.10.16. 11:14:00

Egy posztban lehetetlen az eboláról és a 2014-es járványról a teljesség igényével írni, ez csak egy rövid, tömör összefoglaló a ránk jellemző borús hangulatban. (egyelőre nem éreztük reménykeltőnek a helyzetet) Felkerült egy új infografika, mely a márciustól egyre emelkedő fertőzéseket hivatott szemléltetni területi elosztással. Sajnos a novemberi és decemberi diagram nagy eséllyel nem fog ráférni a képre. Mivel nem vagyunk virológusok, a pontatlanságokat, kiegészítéseket továbbra is szívesen vesszük!

Sanda gyanu 2014.10.16. 11:14:05

KÉRDÉS! Immunvédelem alakul ki az ebola vírusával szemben? Tehát aki egyszer már volt ebolás és szerencsésen meggyógyult, az immunis, vagy elkaphatja újra?

Dogfaceboy 2014.10.16. 11:56:28

@Sanda gyanu: Úgy tudom nincs egyértelmű válasz az immunitásra, de a gaboniak 15% pl. eleve immunis a vírusra. Ezzel kapcsolatban viszont eléggé aggasztó, hogy egy fertőzött személy gyógyulása után hónapokkal is képes fertőzni, a kutyák pedig nem betegednek meg ugyan, de fertőzővé válnak.

paráznabillegető 2014.10.16. 12:41:16

@VogelZsigmond: cgi az egész világ.
nyugodj le és élvezd a látványt.

dr. Bértollnok 2014.10.16. 13:57:09

@paráznabillegető:

Alapfogalmakkal nem vagy tisztában. Ha az ENSZ egészségügyi szervezete világjárványnak nyilvánít valamit, akkor teljesen más a tagállamok hozzáállása, hamarabb lesz pénz, egy teljesen más rendszer indul be. Hogy ebből végül az marad, hogy "csak" 10-15 ezer afrikai meghal, az lehet, hogy éppen ennek lesz az eredménye. Szörnyű kimondani, de aki már megbetegedett annak mindegy, jó lenne, ha csak ennyi lenne. Hogy így legyen, ehhez szerintem már a pánik is kevés.
Szerintem rosszul tudod, a SARS maga nem jutott el a világjárványig, a WHO koordinálta a védekezést, de hivatalosan nem lett "világjárvány". Talán éppen a pánik miatt nem terjedt tovább néhány esettől eltekintve dél-kelet Ázsiából. A Sars tudott cseppfertőzéssel terjedni, de a vírus az emberi testen kívül nagyon gyorsan elpusztult, ellentétben pl. az influenzával. Ráadásul könnyű volt kiszűrni, amikor számítottak rá, mert heves lázzal kezdődött, amikor még nem volt cseppfertőzés veszély egy hét múlva, amikor a láz elmúlt, akkor jöttek az influenzaszerű tünetek.
A hangsúly a számítottak rá, mert pánik volt. Igen, van amikor jobb félni, mint megijedni! Ha a reptereken hőkamerával figyelnek, egy SARS-ost még mielőtt tudna fertőzni kiszűrik, az ebolással meg az a baj, hogy már akkor fertőz! Vagyis jobban kell félni tőle.
A SARS esetében kb. 10% volt a mortalitás (halálozási arány), míg az ebolánál még fejlett orvosi ellátással is sokkal-sokkal több!

Hogy a fejlett(ebb) országokban akár a SARS, akár az ebola miatt miért van nagyobb pánik? Egyszerű, mert ezektől a betegségektől nem tudja megvédeni őket a fejlett egészségügy. Mert pl. nincs rá vakcina. Ne itt értünk körbe, a legelső antioltásos hozzászólásodhoz.

Dogfaceboy 2014.10.16. 14:10:16

@dr. Bértollnok: ráadásul még ad egy dupla csavart a járvány hatásos leküzdésének, hogy a nyugat-afrikai lakosság a legkevesbé sem mondható együttműködőnek. Eleve fenntartásaik vannak a talpig védőfelszerelésbe bújt egészségügyi dolgozókkal szemben, sokan a járványt létezését is kétségbe vonják. Felfoghatatlan számukra, hogy a vadhústól halálos betegséget kaphatnának. A segítséget elutasítják, a megbetegedett családtagokat rejtegetik. Ehhez jön még, hogy súlyos polgárháború súlytotta országokról beszélünk, ami azt a kevés infrastruktúrát is megtépázta, ami volt. Különböző politikai érdekek is nehezítik a dolgot, így válik teljesen kaotikussá a helyzet. A fejlett világ csak sejti, hogy nagyjából mi is zajlik ott. Innen szép nyerni.

Sanda gyanu 2014.10.16. 20:55:27

@dr. Bértollnok: Hehe, két választási lehetőséges kérdésre azt mondani, hogy IGEN.

- Tehát aki egyszer már volt ebolás és szerencsésen meggyógyult, az immunis, vagy elkaphatja újra?
- Igen.

:-D

2014.10.17. 01:26:16

A
sorkihagyás
nélküli
kommentek
olvashatatlaniok.

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2014.10.17. 09:27:22

@little troll: A blog.hu komment formázási lehetőségek elég szűkösek. Mire gondolsz pontosan? A folyó szöveg egybemosódik?

Vagy a tagolást hiányolod a hozzászólásokban?

2014.10.17. 21:21:17

Összeérnek
az
egymás
alatti
sorok
betűi
a
kommentekben.
Ez
így
nehezen
olvasható.
süti beállítások módosítása